PAS denunță primarul Ceban pentru presupuse credite ilegale. Reacția lui Ceban
Full Article 2 minutes read

PAS denunță primarul Ceban pentru presupuse credite ilegale. Reacția lui Ceban

Vicepreședinții fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Dumitru Ivanov și Sergiu Stoian, au depus un denunț la Procuratura Generală, acuzând primarul Ion Ceban de depășirea atribuțiilor de serviciu și abuz de putere. Conform denunțului, Ceban ar fi contractat împrumuturi în valoare totală de 735 milioane de lei fără aprobarea CMC, crescând datoria municipală de la 10% din veniturile proprii în 2019 la 25% în 2024, se arată într-un comunicat de presă publicat pe 20 mai. În replică, primarul Ion Ceban a respins acuzațiile.

Potrivit denunțului, între 2021 și 2023, primarul Ceban ar fi semnat mai multe contracte de împrumut cu bănci comerciale din Moldova, totalizând circa 735 milioane lei. Autorii denunțului susțin că în lipsa aprobării CMC, ar fi fost încălcată Legea nr. 419/2006 și Legea nr. 397/2003 privind finanțele publice locale. Ivanov a declarat că băncile au fost induse în eroare, fiind prezentate doar deciziile bugetare anuale, care nu substituie aprobările necesare pentru contractarea împrumuturilor.

Fracțiunea PAS a cerut Procuraturii Generale să investigheze și să tragă la răspundere funcționarii implicați pentru posibile acte de corupție și abuz de putere. Reprezentanții PAS au subliniat că vor continua să denunțe orice ilegalitate comisă de primar pentru a asigura respectarea legii și protejarea intereselor rezidenților orașului Chișinău.

În cadrul ședinței primăriei din 20 mai, edilul Ion Ceban a respins acuzațiile aduse, afirmând că fondurile accesate de primărie sunt „în termeni legali”.

„Astăzi rata de îndatorare a scăzut până la 18%, plafonul fiind de 30%”, a precizat Ceban și la rândul său a acuzat PAS de incompetență.

***
Schimbul de acuzații are loc în contextul în care Consiliul Municipal Chișinău nu a adoptat nici până acum bugetul pentru anul curent. În luna februarie, primarul Ion Ceban spunea că bugetul municipal pentru 2024 „urmează să fie făcut public foarte curând”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: