PAS Chișinău

PAS denunță primarul Ceban pentru presupuse credite ilegale. Reacția lui Ceban

Vicepreședinții fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Dumitru Ivanov și Sergiu Stoian, au depus un denunț la Procuratura Generală, acuzând primarul Ion Ceban de depășirea atribuțiilor de serviciu și abuz de putere. Conform denunțului, Ceban ar fi contractat împrumuturi în valoare totală de 735 milioane de lei fără aprobarea CMC, crescând datoria municipală de la 10% din veniturile proprii în 2019 la 25% în 2024, se arată într-un comunicat de presă publicat pe 20 mai. În replică, primarul Ion Ceban a respins acuzațiile.

Potrivit denunțului, între 2021 și 2023, primarul Ceban ar fi semnat mai multe contracte de împrumut cu bănci comerciale din Moldova, totalizând circa 735 milioane lei. Autorii denunțului susțin că în lipsa aprobării CMC, ar fi fost încălcată Legea nr. 419/2006 și Legea nr. 397/2003 privind finanțele publice locale. Ivanov a declarat că băncile au fost induse în eroare, fiind prezentate doar deciziile bugetare anuale, care nu substituie aprobările necesare pentru contractarea împrumuturilor.

Fracțiunea PAS a cerut Procuraturii Generale să investigheze și să tragă la răspundere funcționarii implicați pentru posibile acte de corupție și abuz de putere. Reprezentanții PAS au subliniat că vor continua să denunțe orice ilegalitate comisă de primar pentru a asigura respectarea legii și protejarea intereselor rezidenților orașului Chișinău.

În cadrul ședinței primăriei din 20 mai, edilul Ion Ceban a respins acuzațiile aduse, afirmând că fondurile accesate de primărie sunt „în termeni legali”.

„Astăzi rata de îndatorare a scăzut până la 18%, plafonul fiind de 30%”, a precizat Ceban și la rândul său a acuzat PAS de incompetență.

***
Schimbul de acuzații are loc în contextul în care Consiliul Municipal Chișinău nu a adoptat nici până acum bugetul pentru anul curent. În luna februarie, primarul Ion Ceban spunea că bugetul municipal pentru 2024 „urmează să fie făcut public foarte curând”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: