парламент, вотум недоверия, санду
Максим Андреев/NewsMaker

(UPDATE) PAS propune un amendament la acordul privind finanțarea din Federația Rusă

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a propus un amendament la acordul cu Federația Rusă privind acordarea unui împrumut în mărime de 200 mln de euro. Anunțul a fost făcut de către președinta formațiunii, Maia Sandu, după ce fracțiunea a solicitat o pauză de 30 de minute la ședința parlamentului. 

UPDATE (12:10) Majoritatea parlamentară nu a susținut amendamentul propus de PAS.

Potrivit liderului PAS, amendamentul propus conține două rezerve:

1. Având în vedere că acordul de credit este unul de acordare a împrumutului financiar de stat, Republica Moldova nu se consideră legată de prevederile art. 3, punct 3, toate procedurile aferente contractelor achizițiilor publice din bugetul public național fiind reglementate de legislația în vigoare a R. Moldova. Această rezervă se referă la participarea companiilor ruse în implementarea proeictelor cu această finanțare.

2. R. Moldova nu se consideră legată de prevederile art. 7, punct 2, în ceea ce ține de consolidarea sumelor datoriilor restante și/sau a dobânzilor la datoria restantă pentru creditele acordate, cu acordul părții Moldovei de către băncile rusești debitorilor moldoveni și asigurate cu garanții de stat ale Federației Ruse sau asigurate de către societatea pe acțiuni, Agenția rusă pentru asigurarea creditelor de export și investiții.

„Doar în această situație, dacă nu se renunță la discuția acestuia acord în formula în care este, doar ratificarea cu aceste rezerve ne poate ajuta să diminuăm riscurile pe care le are acest acord”, a argumentat Maia Sandu.

Maia Sandu a îndemnat deputații din Partidul Democrat să susțină inițiativa.

„Vrem să facem încă o dată apel la deputați să insiste pe modificarea unor articole din acest acord pentru a nu crea oportunități de îndatorare majoră a Republicii Moldova în viitor. Am vrut să discutăm aceste îngrijorări și să venim cu propunerile noastre. Din păcate, deputații din PD nu au venit la discuții. De ei acum depinde dacă Moldova va fi pusă în această situație complicată pentru mulți ani înainte”, a spus liderul PAS.

„Așa cum am discutat de nenumărate ori, așa cum au vorbit experții, cum au vorbit oamenii din societatea civilă și mulți cetățeni îngrijorați, cel mai mare pericol este art.7, punctul 2, care vorbește despre datorii private care pot deveni datorii de stat ale R. Moldova. De unde s-a luat această prevedere? De ce guvernul a acceptat să fie inclusă? Riscurile sunt foarte mari pentru că oferă dreptul Fed. Ruse să decidă care sunt aceste datorii private ale companiilor din R. Moldova către băncile din Fed. Rusă, care pot deveni datorii de stat. Aici pot fi vorba despre datorii pentru gaze naturale, datorii ale Transnistriei, lucruri pe care nu le controlăm. Dacă se ratifică acordul, atunci oferim dreptul Rusiei să decidă ce datorii private să fie transformate în datorii de stat”, a mai spus Maia Sandu.

Ieri, aproape de miezul nopții, Maia Sandu a invitat fracțiunea Partidului Democrat la discuții privind acordul de finanțare din federația Rusă. Aceștia au răspuns că sunt ocupați.

Precizăm că și PDM a propus un amendament la proiectul de ratificare a creditului rusesc.

Amintim că astăzi se desfășoară ședința parlamentului și primul subiect pe ordinea de zi este ratificarea acordului între guvernul Federației Ruse și guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat de 200 de milioane de euro.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Noi detalii despre Plahotniuc și Țuțu. Cernăuțeanu: au fost reținuți în Grecia în timp ce încercau să plece în Dubai. Ce urmează

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să plece în Dubai. Informația a fost confirmată de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, pentru NewsMaker. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăușeanu, a declarat pentru NewsMaker că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute, care, potrivit surselor noastre, ar fi fostul deputat democrat Constantin Țuțu.

„Cu părere de rău, nu pot să-i înfirm sau să afirm lucrurile respective, deoarece măsurile procedurale care se desfășoară nu îmi permit acest lucru și nu este corect ca să o facem. O să fie momentul potrivit atunci când o să avem confirmările și acțiunile procesuale legate și asigurate cu Grecia. Atunci vom comunica suplimentar. La etapa actuală, mai mult decât am oferit publicului ca informație preliminară, nu putem face”, a precizat Cernăușeanu.

Potrivit acestuia, în continuare, Ministerul Justiției și Procuratura urmează să inițieze procedurile de extrădare în Republica Moldova a celor două persoane reținute în Grecia, între ele – Plahotniuc.

„Acest lucru urmează să fie asigurat în perioada imediat următoare.La moment, asigurăm schimbul de date și informații cu canalele oficiale”, a mai declarat Viorel Cernăuțeanu.

IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: