Pastilele de iodură de potasiu, donate de România, ajung în spitalele din țară
Full Article 3 minutes read

Pastilele de iodură de potasiu, donate de România, ajung în spitalele din țară

Pastilele de iodură de potasiu, donate la începutul lunii august de România, ajung în spitalele din țară. Un anunț în acest sens a fost făcut de șeful Direcției municipale Sănătate, Boris Gîlcă, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei. Potrivit lui Gîlcă, cetățenii vor putea ridica medicamentele de la medicul de familie doar în cazul unui accident nuclear, și nu mai devreme.

„Vreau să vă anunț că a început distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către instituțiile medicale primare. De vineri, CSP Chișinău a început procesul de distribuție a medicamentelor către asistența medicală primară”, a declarat Gîlcă.

Potrivit șefului de la Sănătate a Primăriei Chișinău, populația va putea intra în posesia medicamentelor doar în cazul unui accident nuclear, urmare a unei decizii a Comisiei Situații Excepționale în acest sens.

„Asta însă nu înseamnă ca populația trebuie să se adreseze imediat pentru a primi  medicamentele. Ele sunt stocate și vor rămâne stocate în cadrul spitalelor și doar în cazul unui pericol iminent vor fi distribuite de către medicii de familie populației”, a mai anunțat Boris Gîlcă.

Contactată de NM, reprezentanta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Lilia Plămădeală, a declarat că pastilele de iodură de potasiu donate de România au fost repartizate către toate Centrele de Sănătate Publică (CSP) din țară. „CSP răspunde mai departe de distribuția acestora în spitale”, a precizat Plămădeală.

Amintim că România a donat Republicii Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu, la începutul lunii august. Se întâmpla după ce tensiunile în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, aflată la Zaporojie, este ținta unor atacuri continue, în ultima perioadă. Între timp, Ucraina și Rusia se acuză reciproc de situația creată în jurul centralei.

Recent, președinta țării, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că „nimeni nu poate fi pregătit de un accident nuclear, deși riscurile există”. Atunci șefa statului a declarat că autoritățile din Moldova au întreprins unele măsuri în eventualitatea unei catastrofe, însă, și-a exprimat speranța că comunitatea internațională va interveni ca să prevină o asemenea situație.

De menționat că directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că, sub conducerea sa, o delegație a AIEA a pornit la Centrala Nucleară Zaporojie. „A venit această zi. Trebuie să asigurăm siguranța celei mai mari instalații nucleare din Ucraina și Europa”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, citat de Ukrainskaia Pravda.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: