Colaj NM

„Pe lângă faima clubului, m-a alertat compania în care se regăsea”. Jurnalistul Alex Cozer recunoaște discuția cu Veronica Dragalin despre ieșirea la „Entourage”

Jurnalistul Alexandru Cozer a comentat înregistrarea publicată pe 14 iunie de la ședința Procuraturii Anticorupție (PA), în care șefa instituției, Veronica Dragalin, i-a menționat numele. Acesta recunoaște că a încercat să o avertizeze pe șefa PA că a primit fotografii despre apariția sa într-un local controversat, alături de oameni cu integritate îndoielnică.

„În august 2022, într-o dimineață de sâmbătă, am primit poze cu doamna Dragalin în clubul Entourage. Pe lângă faima clubului, m-a alertat compania în care se regăsea proaspăta procuror-șef PA: copii a trei foști demnitari implicați de-a lungul timpului în mai multe scandaluri, inclusiv de corupție: Pleșca, Moldovanu și Oleinic. Unii dintre ei, inclusiv cercetați penal atunci”, a declarat Alexandru Cozer.

Jurnalistul recunoaște că a avut o discuție în acea zi cu șefa PA și că, după ce a primit confirmarea autenticității pozelor și a materialelor video, ar fi încercat să îi explice că, fiind într-o funcție „extrem de importantă”, ar putea deveni „vulnerabilă prin asocieri cu astfel de oameni”. Cozer susține că nu a intenționat în niciun moment să facă publice imaginile cu șefa PA de la Entourage, deși astfel ar fi încălcat Codul Deontologic.

De menționat că pe 14 iunie, în spațiul public a apărut înregistrarea audio de la o ședință dintre șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și subalternii săi. În înregistrare poate fi auzită reacția șefei PA la imaginile de acum un an în care a fost surprinsă în localul „Entourage” din centrul capitalei, afiliat fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc, cercetat penal în Moldova în dosarul „Frauda Bancară”.

Dragalin precizează că ar fi fost invitată de soții Alex Pleșca (fiul fostului ministrul al Apărării, Valeriu Pleșca) și Cristina Moldovanu (fiica ex-vicepremierului Mihai Moldovan), cu care prietenește. Șefa PA neagă, însă, că ar fi fost cunoscută cu toate persoanele cu care s-ar fi întâlnit în acea noapte la club. A doua zi după întâlnire, Dragalin spune că a fost telefonată de jurnalistul Alex Cozer, care i-ar fi spus că deține imagini compromițătoare, inclusiv video, cu „oameni problematici”, în „localuri problematice”.

„Nu o să uit niciodată discuția asta. Eu i-am spus dlui. Cozer să publice fotografiile și video, eu am să dau reacție oficială. Eu i-am spus că o să ies și să mă duc la toate localurile din Chișinău, pentru că nu e nimic greșit în asta. Eu pot să merg la Entourage și totodată să-l investighez pe Plahotniuc. Nu văd conflict de interese aici. El nu a publicat”, a conchis Dragalin.

***

Amintim că în dimineața zilei de 14 iunie, presa a făcut publică o scurtă secvență dintr-o ședință a Veronicăi Dragalin cu angajații PA. Reprezentanții PA au confirmat, într-o reacție pentru NM, autenticitatea înregistrării audio. În reacție Dragalin a spus că secvența anterioară ar fi fost scoasă din context și a cerut autorului înregistrării să publice conținutul întregii discuții. Mai târziu, pe rețelele de socializare a fost publicată versiunea integrală a interceptării. Conform înregistrării, procurorul șef de la anticorupție își avertizează angajații corupți că va veni vremea în care vor răspunde pentru faptele comise și lasă să se înțeleagă că nu va permite defăimarea nefondată a PA, a sa personal sau a procurorilor integri. Drept exemplu, Dragalin oferă exemplu șefului APP, Alexandru Mustață. Potrivit ei, acesta ar urma să fie demis pentru denigrarea unui procuror PA.

Avertizările șefei PA nu au fost trecute, însă, cu vederea, la Chișinău. Pe marginea subiectului s-au expus atât mama procuroarei, cât și politicieni sau experți. Dacă unii au criticat-o pe Dragalin pentru declarațiile făcute, alții au încurajat-o să continue lupta cu corupția inclusiv în sistemul justiției. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Sandu, mesaj de la Varșovia: „Moldova este mândră să fie alături de Polonia”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită oficială la Varșovia, unde a susținut marți, 8 iulie, un discurs în cadrul conferinței comune cu omologul său polonez, Andrzej Duda. În declarațiile sale, șefa statului a evidențiat relațiile strânse dintre cele două țări, „bazate pe încredere, solidaritate și obiective comune”, menționând că parteneriatul moldo-polonez este „mai solid ca niciodată”.

Maia Sandu a apreciat sprijinul Poloniei pentru Republica Moldova în momentele de criză, precum pandemia, criza energetică și valul de refugiați, dar și susținerea oferită în parcursul european al țării.

„Polonia a fost de mult timp o sursă de inspirație pentru Moldova — prin transformarea sa democratică, modernizarea economică și parcursul său de succes către integrarea europeană”, a subliniat președinta.

Președinta a remarcat că Polonia a devenit recent a 20-a cea mai mare economie a lumii și a apreciat că „familiile poloneze nu au trăit niciodată mai bine — pentru că s-a investit în reforme și s-a construit un stat ancorat în valorile europene”.

Președinta Moldovei a amintit sprijinul oferit de Polonia în momente-cheie pentru țara sa, inclusiv în crizele pandemiei, energetice și în gestionarea refugiaților.

„În 2021, când Rusia a transformat gazul într-o armă, Moldova a făcut prima achiziție de gaz de pe piața liberă — și am apelat la o companie poloneză. Asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale. Ne-ați ajutat să dotăm forțele noastre de ordine cu expertiză și echipamente pentru a rămâne reziliente într-un mediu de securitate din ce în ce mai complex. Ați sprijinit antreprenorii moldoveni — inclusiv prin finanțare din partea Băncii de Dezvoltare Poloneze  pentru întreprinderile mici și mijlocii”, a subliniat Sandu.

Șefa statului a vorbit și despre cooperarea economică, menționând că „asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale”. Ea a amintit investițiile poloneze, inclusiv achiziția Purcari de către Grupul Maspex: „Acest parteneriat oferă produselor moldovenești acces la o rețea regională de distribuție puternică, un impuls important pentru exporturile noastre — și transmite un mesaj clar că Moldova este deschisă pentru afaceri”.

Președinta a încurajat firmele poloneze să investească în Moldova.

„Moldova oferă o bază eficientă din punct de vedere al costurilor și prietenoasă cu mediul de afaceri pentru acces pe piețe românească și ucraineană. Având o piață internă mai mică, suntem obligați, ca țară, să construim cea mai competitivă platformă de export din regiune și dorim ca firme poloneze ambițioase să valorifice acest potențial”, a mai menționat șefa statului.

Sandu a mai menționat și legăturile culturale și umane dintre cele două popoare: „În Moldova, o comunitate mică, dar mândră, de etnie poloneză continuă să-și păstreze patrimoniul cultural — o moștenire a istoriei noastre comune. Iar în Polonia, diaspora moldovenească construiește noi punți între popoarele noastre — prin muncă, studii și viață comunitară, contribuind la economiile ambelor țări”.

Președinta a elogiat vocea Poloniei în UE și a reiterat sprijinul Moldovei pentru Ucraina: „Suntem profund recunoscători Poloniei pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei — pentru că, sprijinind Ucraina, contribuiți la protejarea Moldovei. Țineți acest război — și imperiul din spatele lui — departe de granițele noastre, departe de casele noastre. Ucraina poartă greul acestui război — iar curajul ei apără întreaga Europă. Onorăm această jertfă”.

Maia Sandu a reafirmat angajamentul pentru integrarea europeană: „Nu cerem scurtături. Ne facem temele — pentru că credem în acest proiect. Și pentru că vrem să contribuim la el”. Ea a transmis că Moldova este pregătită să întărească Uniunea Europeană „pentru regiunea noastră, pentru securitatea granițelor și pentru viitorul Europei”.

„Moldova este mândră să fie alături de Polonia. Și împreună, suntem hotărâți să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”, a încheiat Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: