știri.md/Ludmila Corsun

Pentru că nu cunoaște limba română, grupul de inițiativă al Ludmilei Corsun la prezidențiale a fost respins de CEC

Comisia Electorală Centrală a respins, pe 24 august, înregistrarea grupului de inițiativă care susține candidatura independentă a Ludmilei Corsun la alegerile prezidențiale.  Principalul motiv este că aceasta nu cunoaște suficient de bine limba română. Corsun susține că face cursuri, iar până pe 20 septembrie va vorbi bine limba română.

Prezentă la ședința Comisiei Electorale Centrale, Ludmila Corsun a menționat că își îmbunătățește cunoștințele de limba română și că va avea un nivel mai bun până pe 20 septembrie. Cu toate acestea, ea nu a putut răspunde în română la întrebarea privind obținerea vizei de reședință în Republica Moldova.

În ajutor i-a venit președinta grupului de inițiativă, Ecaterina Gadarag, care susține că Corsun învață limba și are progrese vizibile.

În cele aproximativ 20 de zile de când a început lecțiile, cred că a progresat semnificativ. Sunt alături de ea în fiecare zi, o încurajez să citească și să-și exprime clar gândurile”, a afirmat  Gadarag.

***

Ludmila Corsun, care este președinta „Autonomiei Federale național-culturală a Moldovenilor din Rusia”, și-a anunțat intenția de a candidat la alegerile prezidențiale din toamnă, în seara zilei de 21 august.

Despre Ludmila Corsun se știe că este o persoană publică și avocat. A trăit în afara țării mai bine de 20 de ani, îl susține pe președintele rus Vladimir Putin și invazia asupra Ucrainei, pe care acesta a început-o. De asemenea, ea a elaborat un program pentru construirea unui sat moldovenesc în străinătate.

Precizăm că alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se vor desfășura în data de 20 octombrie. Concomitent, va avea loc referendumul constituțional privind integrarea europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

„Ar trebui să demisioneze”. Reacții după ce primarul Ceban a fost interzis în România și spațiul Schengen

Decizia autorităților române de a interzice intrarea primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și pe întreg teritoriul Schengen a provocat reacții în mediul online. În timp ce unii spun că Ceban ar trebui să demisioneze din funcția de edil, alții declară că măsura împotriva acestuia ar fi fost luată „la comanda” autorităților centrale ale Republicii Moldova. NM vă prezintă o selecție a reacțiilor.

Partidul Național Moldovenesc a salutat decizia luată în privința lui Ion Ceban.

Este o reacție firească față de un politician care a încercat să-i păcălească pe toți că este pro-european, în timp ce servește, în realitate, interesele Rusiei. Moldovenii au ales direcția clară: Uniunea Europeană. Fără Ceban, Tkaciuk, Stoianoglo, Chicu, și alți politicieni pro-ruși deghizați peste noapte în mari pro-europeni”, a menționat formațiunea.

La rândul său, ex-consilierul municipal al Platformei DA Victor Chironda consideră că interdicția lui Ceban face imposibil ca Chișinăul să beneficieze de proiecte și fonduri europene.

Era și de așteptat. Dincolo de deserviciul de imagine făcut Republicii Moldova în procesul de aderare la UE, acum șansele ca Chișinăul să beneficieze de proiecte și fonduri europene sunt zero. (…) Floricele și pavaj e tot la ce poate spera acum orașul Chișinău. În loc să își respecte promisiunile din 2019 și să se ocupe de oraș, Ceban a preferat să facă politică și jocuri ascunse cu tot felul de politicieni dubioși din Moldova și din afară. Acum culegem roadele. Acum, în mod normal, pentru a nu periclita dezvoltarea orașului, Ion Ceban ar trebui să demisioneze din funcție. Dar pentru asta e nevoie de onoare și responsabilitate de care domnia sa nu prea dispune”, a spus el.

Cu un mesaj asemănător a venit și consiliera municipală PAS Anetta Dabija.

Printre altele, nu știu cât de greu va fi pentru orașul nostru ca în următorii ani să acceseze fonduri europene. Că nu dă nimeni fonduri unei astfel de administrații. Iar asta înseamnă bani de care Chișinăul chiar are nevoie. Pentru patrimoniu cultural, transport public (mai ales asta), amenajare spații publice și o mulțime de alte aspecte de care alte orașe vor beneficia odată cu procesul de integrare europeană. Iar Chișinăul, nu. Cel puțin, atâta timp cât Ion Ceban va fi primarul capitalei noastre”, a menționat Dabija.

Iar Blocul Alternativa, din care face parte și partidul lui Ceban, Mișcarea Alternativă Națională, a declarat că decizia ar fi fost luată „la comanda” conducerii țării noastre.

La comanda autorităților Republicii Moldova, primarului capitalei i-a fost interzis accesul pe teritoriul țărilor Uniunii Europene. Știm că regimul de la Chișinău a pregătit pentru zilele următoare o serie întreagă de acțiuni represive împotriva lui Ion Ceban și, în general, împotriva Blocului Alternativa. (…) Regimul Sandu tremură de frică. Doar perspectiva organizării unor alegeri democratice în Republica Moldova a provocat panică și derută în rândul guvernării, iar înfrângerea inevitabilă o împinge spre tot mai multe greșeli, absurdități și crime”, a menționat formațiunea.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: