„Pentru cei care plâng după regimul sovietic am câteva întrebări”. Victimele deportărilor staliniste, comemorate în parlament
Full Article 3 minutes read

„Pentru cei care plâng după regimul sovietic am câteva întrebări”. Victimele deportărilor staliniste, comemorate în parlament

Victimele celui de-al doilea val al deportărilor staliniste, cel mai mare din Basarabia, au fost comemorate în Parlament. În cadrul ședinței din 4 iulie, deputații au ținut un minut de reculegere, după care au ascultat discursul parlamentarei PAS Valentina Ghețu, ai cărei părinți au fost deportați, ea fiind născută în Siberia. De asemenea, în holul Parlamentului au fost expuse documente de arhivă și fotografii cu victimele deportărilor.

Părinții Valentinei Ghețu locuiau în satul Zăbriceni, raionul Edineț. Aceasta s-a născut în Siberia, acolo unde au fost deportați părinții ei. Femeia i-a întrebat retoric pe deputați dacă și-ar dori să trăiască suferințele familiei sale.

„Prin câte greutăți, suferințe și chinuri am trecut noi, nu ajunge o viată întreagă să povestesc. Fiind limitați și lipsiți de drepturi, nu aveam dreptul de a depune actele pentru a studia la orice facultate decât la agricultură. Pentru cei care plâng după regimul sovietic am câteva întrebări: Ar vrea cineva dintre voi să fie deportat în vagoane de vite, în arșiță ? Să ajungă acolo unde nu-l așteaptă nimeni, sa ajungă în frig la minus 39 grade, la tăiat păduri? Ar vrea cineva să fie stigmatizat drept fascist sau chiabur? Ar vrea cineva ca în timpul lecției de istorie să fie scos în fața clasei și arătat cu degetul drept copil de chiabur? Ar vrea cineva să-i fie executați părinții sau bunici pentru că muncesc cinstit? Ar vrea cineva să nu-i fie permis să vorbească în limba maternă sau să nu fie la facultate? Ar vrea cineva să fie chemat la securitate doar pentru că poartă un tricou cu un artist de talie mondială? Eu am trecut prin toate acestea, am fost chemată și la KGB doar pentru că aveam pe tricou portretul lui Demis Roussos”, a menționat Valentina Ghețu.

Deputata a făcut apel la coeziune națională.

Dragi cetățeni ai Republicii Moldova, oameni de bună credință, hai să învățăm din lecția de istorie, din suferința bunicilor și părinților noștri și să ne unim pentru o Moldovă europeană. Fac apel la toții moldovenii de pretutindeni, să vă uniți pentru o Moldovă europeană”, a mai spus parlamentara.

Sâmbătă, 6 iulie, victimele celui mai mare val de deportări staliniste din Basarabia vor fi comemorate la monumentul din Aleea Deportaților din Capitală, începând cu orele 8.00. Tot sâmbătă, în centrul Capitalei vor fi instalate două vagoane similare celor de acum 75 de ani, în care au fost deportații zeci de mii de moldoveni. Astfel, pentru al doilea an consecutiv, vizitatorii vor avea posibilitatea să intre în vagoane, să răsfoiască cărți și memorii, ba chiar să își găsească rudele deportate în dosarele arhivei Naționale, sub îndrumarea ghizilor prezenți. Anul acesta va fi amenajată o bibliotecă cu 60 de titluri în cele două vagoane, vor fi expuse fotografii și alte mărturii. Expoziția dedicată celui mai are val de deportări este organizată de Guvern și  va fi accesibilă  publicului până pe 31 iulie 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: