PAS

“Pentru mine Rusia nu mai există”. Reacțiile deputaților PAS sancționați de Kremlin

Decizia Rusiei privind interdicția de intrare în cazul unor deputați și persoane publice din Republica Moldova a provocat nedumerire la Chișinău. NewsMaker a luat legătura cu o parte dintre cei vizați. Iată cum au comentat atitudinea Moscovei.

Grădinaru „Această sancțiune nu e în măsură să-mi schimbe viziunile”

Deputatul PAS Vasile Grădinaru a declarat că din punct de vedere juridic nu există niciun temei pentru ai interzice intrarea în Rusia, astfel încât decizia autorităților de la Moscova denotă doar faptul că acestea nu respectă independența și suveranitatea Moldovei.

Sunt un cetățean care nu încalcă nici legislația Republicii Moldova, nici a altor state. Respectiv Federația Rusă nu are nici un temei juridic pentru a mă include în vreo listă de interdicții. Includerea mea în această listă denotă faptul că conducerea de la Kremlin refuză să respecte pluralitatea de opinii, independența și suveranitatea Republicii Moldova, și că încearcă prin toate mijloacele să oprească procesul firesc de aderare a Republicii Moldova la UE. Sunt pro-european convins și această sancțiune nu este în măsură să-mi schimbe opinia sau viziunile”, a declarat parlamentarul pentru NM.

„Lucrăm mai departe”

La rândul său, deputatul PAS Andrian Cheptonar, care a cerut anterior Ministerului de Externe să reducă numărul componenței misiunii ruse la Chișinău, nu a părut afectat de decizia Moscovei.

Federația teroristă rusă tocmai m-a introdus pe lista de persoane indizerabile. Lucrăm mai departe”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

 

Radu Marian: „Am primit vestea cu satisfacție personală”

În același timp, Radu Marian, deputat din partea formațiunii de guvernare, a menționat că a primit cu satisfacție personală vestea includerii sale în lista persoanele indizerabile pe teritoriul rus. Oficialul a precizat că nu intenționează să viziteze Federația Rusă atâta timp cât aceasta este condusă de dictatorul Vladimir Putin.

Am primit cu mare satisfacție personală această noutate – înseamnă că suntem de partea binelui. Este o dovadă cât se poate de clară a poziției noastre categorice împotriva invaziei brutale a lui Putin în Ucraina și a crimelor de război care le comite armata rusă în țara vecină. Această noutate este și mărturie a rezultatelor guvernării PAS în a stopa încercările Kremlinului de a aduce haos și violență în țara noastră prin intermediul grupărilor criminale. Nu am de gând să merg în Rusia atât timp cât aceasta e condusă de regimul Putin, sau de alt regim care susține războiul și care nu respectă independența, suveranitatea vecinilor săi”, a menționat acesta.

„Nimic mai mult nu ne pot riposta”

Totodată, deputatul PAS Vitalie Jacot a declarat că atâta timp cât Rusia va trata Moldova ca pe o zonă de influență, autoritățile naționale vor lua deciziile care se impun pentru a proteja interesele statului și moldovenilor.

Republica Moldova a ales parcursul european. Și dacă cineva nu poate digera faptul, că relațiile de vasalitate au fost substituite cu relații de parteneriat, bazat pe stimă reciprocă și egalitate între parteneri – să-și asume. Republica Moldova face tot posibilul de a fi un partener de încredere, care își respectă angajamentele. Dar atâta timp cât vom fi tratați doar ca o zonă de influență, atâta timp cât vom fi atacați prin diverse metode hibride, atît timp cât nu bunăstarea populației este scopul Federației Ruse – Republica Moldova va întreprinde toate măsurile necesare pentru a-și apăra interesele ca stat suveran, pentru a apăra interesele poporului său”, a menționat oficialul pentru NM.

Parlamentarul a spus că reducerea personalului ambasadei Rusiei la Chișinău a fost o măsură imperativă la ziua de astăzi, dat fiind tangențele acestuia cu serviciile speciale rusești.

Din punctul meu de vedere e penibilă reacția Federației Ruse, care a decis interdicția de intrare în țară a mea și a unor colegi de ai mei, în calitate de măsură de răspuns. Dacă acesta este prețul pe care trebuie să-l plătesc eu personal pentru binele poporului meu – o percep cu plăcere. Noi, cei de la guvernare, facem sacrificii mult mai mari, care ne costă mult mai scump: timpul nepetrecut cu cei dragi alături, munca istovitoare, adesea puțin apreciată, responsabilități asumate care nu-ți dau un minut de respiro…”, a adăugat acesta.

În același timp, Vitalie Jacot a ironizat pe seama măsurii luate de Moscova și menționat că aceasta indică faptul că autoritățile ruse nu pot riposta cu nimic mai mult Republicii Moldova.

Pentru mine măsura aplicată de către Ministerul de Externe a Federației Ruse e ca o mușcătura de țântar, pe care nici nu o observ. Nu aș vrea să fiu sarcastic, spunând că tare vroiam să-mi petrec concediul în Rusia, dar această măsură, întreprinsă de Federația Rusă, pe de-a dreptul mă amuză. Undeva văd chiar și o umilință a funcționarilor ruși, care nimic mai mult nu ne pot riposta. Înseamnă că RM e pe calea cea dreaptă și o vom urma cu și mai multă râvnă”, a spus deputatul.

„Pentru mine Rusia nu mai există”

Deputatul PAS Gheorghe Cojoc a declarat că pentru el Rusia nu mai există, din cauza suprimării valorilor și agresiunii militare împotriva Ucrainei.

Nu am ce căuta acolo. Pentru mine Rusia nu mai există. Toate valorile sunt suprimate și șterse de cruce, de rachete și de înșelăciune, de acapararea teritoriilor și de exterminarea oamenilor nevinovați…”, a declarat parlamentarul pentru NM.

PAS: „Nici nu avem de gând să vizităm un stat agresor”

NM a solicitat o reacție și din partea purtătoarei de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate Adriana Vlas. Reprezentanta formațiunii a declarat că responsabilitatea pentru deteriorarea relației dintre Moldova și Rusia o poartă regimul de Kremlin, prin declanșarea războiului din Ucraina și tentativelor de destabilizare a țării noastre.

Poziția noastră a fost și rămâne una fermă. Condamnăm războiul Rusiei în Ucraina și nici nu avem de gând să vizităm un stat agresor. Unicul responsabil de degradarea relațiilor moldo-ruse este Kremlinul, care a adus războiul în regiune și continuă să încerce destabilizarea situației în Republica Moldova”, a menționat Adriana Vlas.

„Suntem pe drumul cel bun”

Directorul Asociației Presei Independente Petru Macovei a dat de înțeles că decizia Moscovei este o dovadă a faptului că API, care luptă cu propaganda rusă, este pe calea cea dreaptă.

Nu aș spune că este o listă onorabilă, dar și pe mine mă onorează, deoarece dovedește că activitățile noastre împotriva propagandei rusești, dezinformarea pe care o demontăm – sunt corecte. Subliniază faptul că suntem pe drumul cel bun”, a menționat Petru Macovei.

***

Precizăm că Federația Rusă a interzis intrarea pe teritoriul său pentru 20 de cetățeni moldoveni. Autoritățile de la Moscova au declarat că decizia este o măsură răspuns, după ce autoritățile moldovenești au redus personalului ambasadei ruse la Chișinău pentru acțiuni de spionaj. Este vorba de 18 deputați PAS, vicedirectorul Poliției de Frontieră Oleg Bucătaru și directorul Asociației Presei Independente Petru Macovei.

Deputații vizați:

  1. Mihai Popșoi
  2. Radu Marian
  3. Veronica Roșca
  4. Andrian Cheptonar
  5. Ion Șpac
  6. Eugenia Cojocari
  7. Ersilia Qatrawi
  8. Mihail Druță
  9. Maria Pancu
  10. Artemie Catanoi
  11. Igor Chiriac
  12. Ion Groza
  13. Vasile Grădinaru
  14. Sergiu Lazarencu
  15. Vitalie Jacot
  16. Ion Babici
  17. Doina Gherman
  18. Gheorghe Cojoc

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Risc de fraudare”: PSDE critică PAS, după ce Guvernul și-a asumat să „găzduiască” sistemul „Alegeri”

Partidul Social Democrat European (PSDE) acuză guvernarea PAS de „acțiuni concertate” pentru a „controla procesul electoral” din Republica Moldova, cu scopul de a „influența rezultatul” alegerilor parlamentare din 28 septembrie 2025. Într-un comunicat de presă, PSDE afirmă că Executivul a preluat „abuziv” controlul asupra Sistemului Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS), transferându-l din subordinea Comisiei Electorale Centrale (CEC) către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), o instituție aflată în subordinea directă a Guvernului.

„Mai grav, acest lucru s-a făcut cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor, în totală contradicție cu recomandările internaționale privind stabilitatea cadrului electoral înaintea unui scrutin. PSDE împărtășește în totalitate îngrijorările exprimate public de partidele CUB, PNM și Voința Poporului și consideră că suntem în fața unui risc real și calculat de fraudare a alegerilor”, se arată în declarație.

Social-democrații mai afirmă că transferul controlului asupra infrastructurii electorale a fost precedat de „demiterea netransparentă” a șefului STISC, pentru ca Guvernul „să poată controla instituția înainte de alegeri”.

„Este o strategie clară de centralizare a puterii și de control politic absolut asupra instituțiilor-cheie ale statului. Guvernarea PAS a reușit ceea ce niciun alt partid nu a îndrăznit după 2009: capturarea completă a instituțiilor. Astăzi, nu mai putem vorbi de separația puterilor în stat. În Moldova condusă de PAS, instituțiile au devenit instrumente de luptă politică, iar democrația este doar o vorbă goală în discursurile de la Bruxelles”, afirmă PSDE.

Potrivit PSDE, această preluare va avea efecte directe asupra alegerilor.

„CEC nu va mai avea control efectiv, fizic și logic asupra infrastructurii electorale. STISC – controlat politic – are acces total la datele alegătorilor, la modificarea prezenței la vot, la raportările preliminare și la manipularea backup-urilor. Nu există audit independent și acces jurnalizat transparent la sistem – ceea ce permite intervenții necontrolate și imposibil de verificat. Legitimitatea viitorului Parlament este pusă sub semnul întrebării încă dinainte de ziua votului”, susține formațiunea.

În replică la argumentele Guvernului, potrivit cărora „este o practică obișnuită ca infrastructura tehnică să fie găzduită de instituții specializate în securitate cibernetică”, PSDE cere exemple concrete de astfel de cazuri în alte democrații.

„Vă ascundeți după formulări generale, dar evitați esența: Moldova nu mai funcționează ca o democrație. Este o guvernare monopolistă care refuză auditul, controlează presa, ignoră recomandările OSCE și folosește instituțiile pentru a-și menține puterea”, susține partidul.

În context, formațiunea PSDE solicită „anularea imediată a transferului SIAS „Alegeri” către STISC și revenirea sa sub controlul exclusiv al CEC, un audit tehnic internațional, cu participarea tuturor partidelor și a societății civile și garanții legislative clare, pentru ca infrastructura electorală să nu poată fi controlată de Executiv”.

    „Dragi cetățeni, votul vostru este în pericol. Fără un sistem electoral sigur și transparent, alegerile nu mai au nicio valoare democratică”, menționează PSDE, cerând sprijinul partenerilor internaționali.

    NewsMaker a solicitat un comentariu de la serviciul de presă al PAS, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

    ***

    Amintim că președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, și președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, au acuzat pe 8 iulie autoritățile că ar fi „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Aceștia susțin că sistemul informațional ar fi fost plasat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), aflat sub jurisdicția Guvernului, ceea ce ar crea riscuri privind o potențială fraudare a alegerilor.

    Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins învinuirile, declarând că STISC doar găzduiește SIAS „Alegeri” și că nu are acces la datele sistemului informațional respectiv.

    Acesta (SIAS „Alegeri” – n. r.) rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice. Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice”, a spus Vodă.

    Cu o reacția a venit marți seara și deputatul PAS, Radu Marian, care a acuzat liderii de partid de falsuri.

    „Niște reprezentanți ai unor partide pro-europene au ieșit azi în conferință de presă și au aruncat falsuri greu de imaginat la adresa guvernării, fără niciun fel de dovadă! Recunosc, am rămas surprins! Mă așteptam la așa ceva de la politicienii pro-ruși corupți și trădători, dar nu de la politicieni care se consideră pro-europeni. Dacă ei cred că așa ajută la îndeplinirea obiectivului de aderare la UE, dând apă la moară la cele mai ridicole teorii ale conspirației ale rușilor, treaba lor! Alegătorii îi vor judeca“, a scris politicianul într-o postare.

    Nu mai sunt articole de afișat.
    0
    Sondaj standard

    Ți-a plăcut pluginul nostru?

    x
    x

    Spelling error report

    The following text will be sent to our editors: