Colaj nM

„Pentru remunerarea membrilor de partid”. Cele €36 000 din mașina cu pliantele electorale ale lui Șor, preluate de CNA

Centrul Național Anticorupție (CNA) a preluat cele 36 de mii de euro, depistate într-o mașină săptămâna trecută de Ministerul Afacerilor Interne. Menționăm, în automobil au fost găsite 13 cutii cu pliante electorale iar un pasager a predat în total, oamenilor legii, 36 200 de euro. Conform imaginilor video publicate de poliție era vorba de pliantele blocului „Victoria” – apropiat lui Ilan Șor. CNA a precizat, pe 9 octombrie, că banii urmau a fi utilizați pentru remunerarea membrilor de partid. 

CNA a anunțat, pe 9 octombrie, că ofițerii instituției au preluat noi bani în cadrul dosarului de finanțare ilegală a unei formațiuni politice din partea unui grup organizat. Este vorba despre 36 mii euro.

Mijloacele financiare, echivalente a circa 700 de mii de lei, au fost depistate anterior de angajații Ministerului Afacerilor Interne într-un mijloc de transport împreună cu mai multe cutii cu pliante cu conținut electoral.

„Dosarul ar avea conexiune cu una dintre cauzele penale aflate în examinarea ofițerilor anticorupție, iar mijloacele financiare, proveniență cărora rămâne a fi stabilită, urmau a fi utilizate pentru remunerarea membrilor de partid”, au menționat reprezentanții CNA.

Pe 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul cu privire la aderare la UE, însă Blocul „Victoria” nu poate participa la acestea. În august, echipa oligarhului fugar a depus actele la Comisia Electorală Centrală în vederea înregistrării Blocului „Victorie” pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană, iar CEC a oferit refuz, invocând mai multe neconformități. Decizia autorității electorale a fost contestată în instanță, ajungându-se până la Curtea Supremă de Justiție, care a respins recursul împotriva CEC.

În același timp, oamenii legii investighează o schemă desfășurată de o organizație criminală condusă de Ilan Șor, în interesul Federației Ruse, pentru coruperea alegătorilor din țara noastră. Pe 3 octombrie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că au fost stabilite 130 000 de persoane care au primit transferuri de la o bancă de stat rusească pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale și opțiunea „Nu” la referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc în data de 20 octombrie. Doar în luna septembrie, suma transferurilor a ajuns la $15 milioane.

Pe 7 octombrie, CNA a efectuat percheziții în localitatea Jora de Jos, raionul Orhei, în dosarul de finanțare ilegală a unei formațiuni politice. Ar fi vorba despre așa-zisul Bloc „Victoria – Победа”, care este format din partidele controlate de oligarhul fugar Ilan Șor. În urma descinderilor, oamenii legii au ridicat circa 1 milion de lei și au reținut o persoană. Detalii AICI.

Tot pe 7 octombrie, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că oamenii legii au depistat într-o mașină în care se aflau doi tineri 13 cutii cu pliante electorale. Conform imaginilor video publicate de Inspectorat este vorba de pliantele așa-zisului Bloc „Victoria” – controlat de Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia. În materiale apare și imaginea oligarhului fugar. De asemenea, unul dintre indivizi a predat 36 200 euro, proveniența cărora nu a putut să o justifice. Cazul avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: