Pentru turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020 au mai fost acreditați 185 observatori, dintre care 162 naţionali și 23 internaţionali. În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 41 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a concurenţilor electorali.
Comisia Electorală Centrală (CEC) atenționează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.
Observatorii au dreptul să asiste la toate operaţiunile electorale, la şedinţele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale şi să informeze preşedintele organului electoral despre neregulile observate.
Ei au acces la informaţiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto şi video pot fi realizate cu înştiinţarea preşedintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.
Observatorii acreditați în primul tur îşi pot continua activitatea de observare și monitorizare a alegerilor și în cadrul celui de-al doilea tur. Amintim că, pentru turul I de scrutin, CEC a acreditat 2197 de observatori.