Procuratura Anticorupție

Perchezițiile de la „Renaștere”: O rudă a deputatei Irina Lozovan, acuzată că a încercat mituiască cu $30 000 primarul de Ocnița, pentru a părăsi PSRM

În cadrul perchezițiilor din seara de 2 august, care au avut loc la sediul central al Partidului „Renaștere”, ofițerii CNA au ridicat dispozitive de stocare a informației și documente. Mai mult, o rudă a deputatei Irina Lozovan, membră a Partidului „Renaștere”, este bănuită că ar fi încercat să mituiască primarul de Ocnița, pentru ca acesta să părăsească PSRM și să adere la formațiune. Informațiile au fost confirmate pentru NM de către deputatul neafiliat Vasile Bolea. Potrivit CNA, suma oferită este 30 000 dolari.

Procuratura Anticorupție ar fi deschis Partidului „Renaștere” un dosar penal pe faptul spălării de bani și finanțării ilegale a partidului. Vasile Bolea a declarat că, în timpul perchezițiilor de ieri, a văzut în ordonanța procurorului că cauza penală a fost intentată la sfârșitul lunii iunie, curent.

Se pretinde că o persoană care este rudă apropiată a colegei noastre, Irina Lozovan, a încercat să-i ofere careva foloase primarului de Ocnița, pentru ca el să părăsească Partidul Socialiștilor și să vină la echipa Partidului „Renaștere”. Din aceste considerente, ieri, au fost făcute percheziții. De fapt, dosarul penal a fost deschis pe faptul spălării banilor, nu știu de ce s-a găsit acest articol, și finanțarea ilegală a Partidului „Renaștere”, a menționat acesta.

Parlamentarul a spus că, în timpul descinderilor, care au avut loc la sediul central al partidului, oamenii legii au căutat și ridicat dispozitive electronice, computere, telefoane mobile, stick-uri și alte dispozitive de stocare a informațiilor, cât și documente. Totodată, deputatul a declarat că bani nu au fost ridicați.

Tendențios, organul de urmărire penală a descins la sediul partidului, în vederea sechestrării acestor bunuri. Deci, la moment, nu avem niciun calculator în sediul central. Toată documentația, dacă nu greșesc, chiar și statutul și altă documentație a fost, de asemenea, luată, astfel, periclitând activitatea Partidului „Renaștere”, a spus deputatul.

Mai mult, Vasile Bolea susține că, pe parcursul zilei de ieri, banca care deservește Partidul „Renaștere” ar fi blocat conturile formațiunii.

Pe parcursul zilei de ieri, nouă ne-a venit de la bancă, unde avem cont, informația că conturile partidului au fost închise. Nu blocate, dar închise totalmente, ceea ce este în general este o chestiune nemaipomenită. În mod unilateral, banca care ne deservea a închis conturile partidului”, spus el.

Astfel, Vasile Bolea a declarat că descinderile care au avut loc ar fi o încercare a formațiunii de guvernare de a „intimida” echipa Partidului „Renaștere”. În acest, deputatul a amintit și de incidentul cu corturile formațiunii, care a avut loc pe 1 august, cu o zi înainte de percheziții. Atunci, cel puțin 3 corturi ale Partidului „Renaștere”, din Chișinău și Edineț, unde formațiunea susține că ar fi colectat semnături pentru declararea drept neconstituțională a PAS, au fost demontate de Poliție. Totuși, Inspectoratul General al Poliției a declarat atunci că, de fapt, corturile au fost scoase, din cauză că Partidul „Renaștere” a distribuit materiale electorale cu încălcarea legii privind publicitatea și actele din domeniul electoral.

Ceea ce se întâmplă în ultimele zile eu cataloghez, de fapt, ca o încercare de a ne intimida. Este cert că guvernarea ne-a observat pe noi, Partidul „Renaștere”, și se vede că îi deranjăm în activitatea noastră și lupta împotriva lor. Și de aceea au fost întreprinse aceste măsuri”, a menționat parlamentarul.

Ce spune CNA

La rândul său, și Centrul Național Anticorupție a venit, pe 3 august, cu detalii despre perchezițiile din ajun. Potrivit informațiilor, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au reținut în flagrant, în după-amiaza zilei de 2 august, un consilier raional al Consiliului raional Ocnița în timpul transmiterii unei sume de 30 de mii de dolari primarului orașului Ocnița. Persoana a fost reținută pentru 72 de ore și a fost plasată în izolatorul CNA.

În cadrul cauzei penale, pornite pe fapte de finanțare ilegală a unei formațiuni politice și spălare de bani, ofițerii CNA și procurorii au constatat că, începând cu 24 martie 2023 şi până în prezent, primarul orașului Ocnița ar fi fost abordat de către unul dintre consilierii raionali în vederea convingerii acestuia de a renunța la formațiunea din care făcea parte și aderarea la un alt partid politic. În schimb, consilierul i-ar fi promis o remunerare ilicită de 2 milioane de lei, dintre care 1  milion era personal pentru primar, iar altă parte din bani urma a fi investită în proiecte de infrastructură”, se arată în comunicatul CNA.

Astfel, la data de 2 august, sub controlul CNA a fost primită suma de 30 de mii de dolari, iar consilierul a fost reținut în flagrant. Pentru documentarea sub toate aspectele a infracțiunii și identificării altor complici, au fost operate percheziții la sediile Partidului „Renaștere” – atât în Chișinău, cât și în orașul Ocnița. De la fața locului au fost ridicate materiale relevante cauzei, între care calculatoare, purtători de informații, mijloace bănești și telefoane mobile. La fel, a fost ridicată suma de 30 de mii de dolari, primită sub controlul CNA.

Partidul „Renaștere”

Partidul „Renaștere – Возрождение” a fost creat în toamna anului 2012. Atunci mișcarea politică și-a declarat oficial cursul ca fiind unul pro-Rusia. Formațiunea a devenit o perioadă „inactivă”, după decesul liderului acestuia, fostul deputat Vadim Mișin. Mișcarea a revenit, însă, în opinia publică, în special, odată cu organizarea de către politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a protestelor anti-guvernamentale. De la începutul anului, mai mulți deputați, dar și membri din teritoriu ai Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) au părăsit formațiunea în favoarea „Renașterii”. Între ei se numără Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexandr Suhodolskii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Ceban lansează noi acuzații, după ce a fost interzis în România: „Nicușor Dan i-a întors datoria Maiei Sandu”. Reacția Președinției

Primarul capitalei, Ion Ceban consideră că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Am văzut azi zâmbetele celor din PAS referitor la situația creată. Acest lucru denotă o simplă situație – este o înțelegere între prima persoană de aici – președintele țării – și președintele României. De ce se întâmplă? Pentru că cineva are de întors datoriile, mă refer la administrația de peste Prut, pentru susținerea și suportul în campania electorală de către PAS, și nemijlocit Maia Sandu, o susținere ilegală. Este o relație personală, pentru că am vorbit cu mulți ambasadori ai statelor din UE care au rămas nedumeriți de situație și nu prea înțeleg ce se întâmplă”, a declarat Ceban într-o intervenție video pe rețelele sociale.

Referitor la acuzațiile că ar fi avut întâlniri cu anumite persoane în contextul campaniei electorale din România, primarul a respins aceste afirmații.

Vreau să vă asigur că toate declarațiile apărute în spațiul public despre faptul că m-aș fi întâlnit cu cineva în preajma campaniei electorale sau în campanie, după campania electorală din România, nu corespund adevărului”, a precizat el.

În privința motivelor oficiale invocate de autoritățile române, care susțin că interdicția a fost impusă din „motive de securitate”, Ion Ceban a afirmat că este „mirat”.

„Sunt mirat că aș putea, în calitate de persoană, chiar și fiind primar al Chișinăului, să prezint un pericol pentru o țară atât de mare ca România, ca să nu mai spun de statele Uniunii Europene. Eu cred că este o aberație”, a mai spus Ceban.

Solicitat de NewsMaker, consilierul șefei statului, Igor Zaharov, a respins acuzațiile lui Ceban, catalogându-le drept „nefondate”.

„Respingem cu fermitate acuzațiile nefondate lansate de respectivul politician”, a subliniat Zaharov.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: