Tudor Mardei | NewsMaker

Perciun, după anunțul lui Ceban privind grupele cu program prelungit: „Toți părinții să vină la ședința CMC să-i spună ce cred”

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a venit cu o reacție după ce edilul capitalei Ion Ceban a declarat că primăria nu va mai fi responsabilă de funcționarea grupelor cu program prelungit din școli din cauza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care mandatul șefului Direcției generale educație, tineret și sport a municipiului Chișinău Andrei Pavaloi a încetat. Perciun i-a invitat pe părinți să vină, pe 2 februarie, la ședința extraordinară a Consiliului Muncipal Chișinău (CMC), convocată de deputații PAS, pentru a-i spune lui Ceban ce părere au despre încetarea finanțării grupelor cu program prelungit.

În contextul ultimelor declarații ale primarului general al municipiului Chișinău, îndemnul nostru către toți părinții este să vină mâine, 2 februarie, la ora 10:00, la ședința Consiliului Municipal Chișinău și să-i spună tot ce cred despre sistarea finanțării grupelor cu program prelungit de către Primărie”, a menționat ministrul pe Facebook.

Potrivit lui Perciun, întreruperea finanțării pentru grupele cu program prelungit se datorează faptului că Primăria Chișinău a accesat credite în sumă totală de 400 milioane de lei, „în scop electoral”, pe care instituția va trebui să le restituie.

Cu siguranță Primăria poate găsi 60 de milioane de lei pentru a continua să finanțeze grupele cu program prelungit. Mai mult decât atât, 18 milioane sunt deja incluse în bugetul provizoriu. Ceea ce pot face părinții acum este să vină mâine la ora 10:00 la ședința Consiliului Municipal și să convingă 6 consilieri pentru ca să existe 26 de voturi necesare pentru a fi votată decizia Consiliului Municipal Chișinău ca aceste grupe să fie finanțate de primărie și să fie gratuite pentru copii. 20 de consilieri PAS deja susțiin această inițiativă, rămâne ca socialiștii și cei de la MAN să susțină și ei”, a adăugat șeful de la Educație.

Primăria Chișinău vs. Guvernul

Parlamentul a aprobat pe 17 august 2023 un amendament propus de PAS care prevede că șefilor direcțiilor educație, care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației și Cercetării. Pe 24 ianuarie, MEC a anunțat că doar 10 șefi ai direcțiilor educație își vor păstra funcțiile. Printre șefii direcțiilor de învățământ al căror mandat s-a încetat se număra și Pavaloi. În locul lui Pavaloi, MEC a numit-o pe Viorica Negrei.

Între timp, grupele cu program prelungit au provocat un scandal între Primăria Chișiău și guvernare. Primăria capitalei a sistat activitatea grupelor cu program prelungit din 1 ianuarie, motivând că bugetul local nu dispune de suficiente resurse pentru a le finanța. De cealaltă parte, PAS a acuzat primarul că ar refuza să mai finanțeze activitatea claselor din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din toamna anului 2023. Edilul a respins acuzațiile. Pe 23 ianuarie, CSE Chișinău a emis o dispoziție privind organizarea claselor/grupelor cu program prelungit contra cost: sumele necesare urmau a fi colectate de la părinți. Două zile mai târziu, pe 25 ianuarie, CSE Chișinău a declarat și stare de urgență în educație, în capitală, în acest fel blocând încetarea mandatului de șef al Direcției generale educație, tineret și sport a lui Andrei Pavaloi până la decizia instanței.

La rândul său, Comisia națională pentru Situații Excepționale a anulat pe 31 ianuarie dispoziția prin care CSE Chișinău a constatat stare de urgență în educație, în capitală, și decizia comisiei locale pentru situații excepționale, cu privire la taxele privind activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din capitală. La scurt timp, Dan Perciun a declarat că, prin deciziile luate, CSE Chișinău și-a depășit atribuțiile de serviciu. Potrivit lui, membrii comisie locale care au luat cele două hotărâri riscă să fie sancționați, inclusiv prin demiterea din funcție (Detalii – AICI). Ulterior, mai multe școli au anunțat părinții că suspendă activitatea claselor cu program prelungit.

Deja pe 1 februarie, primarul capitalei a anunțat că primăria nu va mai fi responsabilă de grupele cu program prelungit, pe motiv că MEC a numit alt șef la Direcția generală educație, tineret și sport.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a ajuns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: