Pexels

Pericol nuclear în Europa? Energoatom: Atacul rusesc asupra centralei de la Zaparojie – „un risc serios”

Compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, anunță că în urma atacului militar al forțelor rusești asupra zonei din apropierea centralei de la Zaporojie, există „un risc serios” pentru funcționarea în siguranță a centralei nucleare, scrie portalul Kiev Independent.

Potrivit companiei, atacurile rusești cu rachete au dus la oprirea uneia dintre unitățile funcționale și la activarea unei protecții de urgență a altei unități. În urma bombardamentelor a fost deteriorată grav și o unitate de azot-oxigen, precum și „clădirea auxiliară combinată”.

Compania atrage atenția că există un risc eminent de „scurgeri de hidrogen și pulverizare a substanțelor radioactive”.

Potrivit Energoatom, personalul ucrainean al uzinei continuă să lucreze la fața locului pentru a asigura siguranța operației.

Precizăm că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat armata rusă că ar fi creat o altă situație extrem de riscantă pentru toată Europa, lovind de două ori centrala nucleară din Zaporojie. „Rusia trebuie să poarte responsabilitatea pentru actul de teroare”, susține președintele ucrainean.

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de lovituri în apropierea unui reactor nuclear de la centrala Zaporojie din sudul Ucrainei, unde o linie de înaltă tensiune a fost avariată în acest atac, declanșând oprirea unuia dintre reactoarele centralei.

La rândul ei, Uniunea Europeană a condamnat „violarea iresponsabilă” a regulilor de securitate nucleară de către Rusia cu activitățile militare desfășurate în jurul centralei ucrainene de la Zaporojie, a declarat sâmbătă șeful diplomației europene Josep Borrell, citat de Digi24.ro.

„UE condamnă activitățile militare ale Rusiei în jurul centralei nucleare Zaporojie. Aceasta este o violare gravă şi iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară şi un nou exemplu de nerespectare de către Rusia a normelor internaționale”, a acuzat el într-un mesaj pe contul său de Twitter, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marți că situația este „volatilă” la centrala nucleară din Zaporojie şi devine „din ce în ce mai periculoasă pe zi ce trece”.

Amintim că în momentul cuceririi centralei de la Zaparojie în martie, armata rusă a deschis focul asupra clădirilor de pe amplasament, creând riscul unui accident nuclear major, potrivit AFP.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Dodon

Igor Dodon, reacție la interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „UE nu mai e ce-a fost odată

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a reacționat la decizia autorităților române de a interzice intrarea primarului Chișinăului, Ion Ceban, și a altor doi cetățeni moldoveni în România și în spațiul Schengen. Fostul președinte acuză Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de „presiune politică după principiul scopul scuză mijloacele”.

Ceea ce s-a întâmplat azi este grav. Este semnalul unei degradări a democrației, a libertăților și a drepturilor omului în Uniunea Europeană. Idealul UE este un mit care s-a spart. Abuzul exercitat asupra primarului general Ion Ceban și asupra altor cetățeni moldoveni, este o dovadă în plus că Uniunea Europeană nu mai este ceea ce-a fost odată. Noi ne miram de câțiva ani cum de oficialii europeni pot tolera cenzura, dictatura și represaliile politice din partea partidului PAS în Republica Moldova. Și iată că acum vedem că aceste practici sunt, de fapt, tipice pentru felul de a gândi și a acționa a oficialilor din Occident”, a scris Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, presupusele „abuzuri împotriva opoziției” ar avea sprijinul Bruxelles-ului și al altor capitale occidentale.

„Orice abuz al guvernării PAS împotriva opoziției a găsit și găsește în continuare sprijin în cabinetele de la Bruxelles și din alte capitale occidentale. Aici nu mai putem vorbi despre valori și integritate politică, ci despre cinism și presiune politică după principiul scopul scuză mijloacele. Iar scopul PAS e să păstreze controlul asupra statului pe care l-a capturat, cu complicitatea oficialilor europeni. Ceea ce fac în Moldova PAS și Maia Sandu reprezintă un model politic pentru întregul UE. Din spațiu al libertății, al democrației și al păcii, UE se transformă în regim dictatorial care își permite să anuleze alegeri, să sufoce suveranitatea, să cenzureze mass-media, să se implice direct în campanii electorale, să hărțuiască politicieni din opoziție și să se comporte abuziv, obraznic și dictatorial cu țările din sfera sa de influență”, a mai scris fostul șef al statului.

PAS nu au comentat deocamdată acuzațiile.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: