Pericol nuclear în Europa? Energoatom: Atacul rusesc asupra centralei de la Zaparojie – „un risc serios”
Full Article 2 minutes read

Pericol nuclear în Europa? Energoatom: Atacul rusesc asupra centralei de la Zaparojie – „un risc serios”

Compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, anunță că în urma atacului militar al forțelor rusești asupra zonei din apropierea centralei de la Zaporojie, există „un risc serios” pentru funcționarea în siguranță a centralei nucleare, scrie portalul Kiev Independent.

Potrivit companiei, atacurile rusești cu rachete au dus la oprirea uneia dintre unitățile funcționale și la activarea unei protecții de urgență a altei unități. În urma bombardamentelor a fost deteriorată grav și o unitate de azot-oxigen, precum și „clădirea auxiliară combinată”.

Compania atrage atenția că există un risc eminent de „scurgeri de hidrogen și pulverizare a substanțelor radioactive”.

Potrivit Energoatom, personalul ucrainean al uzinei continuă să lucreze la fața locului pentru a asigura siguranța operației.

Precizăm că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat armata rusă că ar fi creat o altă situație extrem de riscantă pentru toată Europa, lovind de două ori centrala nucleară din Zaporojie. „Rusia trebuie să poarte responsabilitatea pentru actul de teroare”, susține președintele ucrainean.

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de lovituri în apropierea unui reactor nuclear de la centrala Zaporojie din sudul Ucrainei, unde o linie de înaltă tensiune a fost avariată în acest atac, declanșând oprirea unuia dintre reactoarele centralei.

La rândul ei, Uniunea Europeană a condamnat „violarea iresponsabilă” a regulilor de securitate nucleară de către Rusia cu activitățile militare desfășurate în jurul centralei ucrainene de la Zaporojie, a declarat sâmbătă șeful diplomației europene Josep Borrell, citat de Digi24.ro.

„UE condamnă activitățile militare ale Rusiei în jurul centralei nucleare Zaporojie. Aceasta este o violare gravă şi iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară şi un nou exemplu de nerespectare de către Rusia a normelor internaționale”, a acuzat el într-un mesaj pe contul său de Twitter, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marți că situația este „volatilă” la centrala nucleară din Zaporojie şi devine „din ce în ce mai periculoasă pe zi ce trece”.

Amintim că în momentul cuceririi centralei de la Zaparojie în martie, armata rusă a deschis focul asupra clădirilor de pe amplasament, creând riscul unui accident nuclear major, potrivit AFP.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: