socialiștii.md

Peste 100 de persoane, inclusiv deputați, riscă amenzi după ce au purtat panglica Sf. Gheorghe – șeful IGP

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a spus că 103 persoane au încălcat legea privind interzicerea panglicii bicolore. Printre acestea, se regăsesc și 10 deputați, dar și episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. O declarație în acest sens a fost făcută de șefia IGP în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Deja avem 103 persoane, plus la acestea, mai avem 36 de persoane, care suntem, la momentul actual, în procedură de identificare și verificare a acestor persoane, identitatea acestora nu este cunoscută, dar avem toate profilurile persoanelor date”, a declarat Cernăuțeanu.

Șeful IGP a spus că și 10 deputați din Chișinău vor fi cercetați contravențional.

„Avem documentate sau fixate și persoane cu funcție de răspundere sau persoane cu demnitate publică. În Chișinău, avem 10 persoane din categoria respectivă. La etapa actuală, este procedura contravențională pornită. Urmează ca în zilele următoare, toate aceste persoane deja să fie citate și documentate în procedură contravențională”, a precizat șeful IGP.

Și deputații din Găgăuzia, de asemenea, au încălcat legea. „Avem deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei. Aceste persoane, la fel, sunt pasibile de răspundere contravențională, ele cad sub incidența codului contravențional. Parlamentul RM nu a adoptat o lege derogatorie pentru a numi persoane că sunt absolvite de răspundere pentru fapta respectivă”, a menționat Cernăuțeanu.

În privința episcopului Marchel a fost pornită o procedură contravențională repetată. Prezent la marșul din Bălți, dedicat zilei de 9 mai, episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, avea în piept panglica negru-oranj.

***

Anterior, șeful IGP a precizat că circa 37 de mii de cetățeni au participat la evenimente festive organizate de 9 mai, iar 90 de persoane au fost sancționate pentru că au încălcat legislația Republicii Moldova. Mai exact, pentru că purtau simbolurile interzise prin lege de către Parlament.

De menționat că pe 9 mai, mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au ignorat prevederile legale și au purtat panglica bicoloră negru-oranj la manifestațiile organizate din centrul capitalei.

Oamenii legii, anterior, precizau că amenda contravențională pentru cei care încalcă legea cu privire la simbolurile anterior interzise în țara noastră, inclusiv panglica Sf. Gheorghe, constituie pentru persoanele fizice: 4500 – 9000 MDL sau 30/60 de ore în folosul comunității, pentru persoanele cu funcție de răspundere: 9000 – 18000 MDL, iar pentru persoanele juridice: 18000 – 30000 MDL.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

Un nou împrumut pentru Moldova din partea UE: €244 mln pentru termoficarea din Chișinău și un spital la Cahul

Republica Moldova va beneficia de două împrumuturi în valoare totală de peste 244 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI Global), pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău și pentru construirea unui nou spital regional la Cahul.

Potrivit unui comunicat al Băncii Europene de Investiții, un împrumut de 143,5 milioane de euro va finanța modernizarea rețelei de termoficare din capitală. Termoelectrica va implementa proiectul prin înlocuirea sistemelor verticale învechite din blocurile de apartamente cu conducte orizontale, instalarea de puncte termice individuale și îmbunătățirea rețelelor de distribuție din clădiri. Se preconizează că aceste măsuri vor reduce consumul de energie cu 25%, vor micșora facturile la încălzire și vor diminua emisiile de gaze cu efect de seră cu 7% în următoarele două decenii.

Alte 101 milioane de euro vor fi alocate pentru construcția spitalului din Cahul, care va deservi circa 300.000 de persoane din sudul țării. Ministerul Sănătății al Republicii Moldova este responsabil pentru construcția spitalului, planificată până în 2030.

Finanțarea BEI este completată de contribuții din partea Uniunii Europene, BERD și altor parteneri internaționali. Proiectele vor contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, reducerea facturilor la energie și asigurarea accesului la servicii medicale moderne.

„Este momentul potrivit pentru a reduce consumul ineficient de energie în Moldova prin proiecte precum
acestea – nu doar din motive economice, ci și pentru calitatea vieții și viitorul dumneavoastră. În spatele fiecărui euro investit se află o familie din Moldova a cărei viață devine mai bună – cu locuințe mai calde, servicii medicale fiabile și speranță reală pentru viitor. Aceste investiții nu sunt doar despre infrastructură;
acestea oferă demnitate, siguranță și oportunități în viața de zi cu zi a oamenilor”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Menționăm că Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Aceasta oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide, care contribuie la realizarea obiectivelor de politici ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: