Peste 40 de țări cer o anchetă internațională cu privire la moartea lui Navalnîi 
Full Article 2 minutes read

Peste 40 de țări cer o anchetă internațională cu privire la moartea lui Navalnîi 

43 de țări cer o anchetă internațională cu privire la moartea opozantului rus Alexei Navalnîi. Precizările au fost făcute de ambasadoarea Uniunii Europene (UE) la Organizația Națiunilor Unite (ONU) Lotte Knudsen, scrie Bild

„Suntem revoltați de moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, pentru care principala responsabilitate revine președintelui Putin și autorităților ruse”, a comunicat Lotte Knudsen, la reuniunea Comitetului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite. Ea a adăugat că „Rusia trebuie să permită desfășurarea unei anchete internaționale, independente și transparente, asupra circumstanțelor morții sale subite”.

43 de țări s-au alăturat declarației. Printre acestea se numără 27 de țări UE, precum și SUA, Canada, Marea Britanie și Ucraina.

***

Alexei Navalnîi, principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie 2024. Acesta s-a stins din viață în închisoarea IK-3 din Siberia, unde era deținut din motive politice. Potrivit versiunii preliminare invocată de autoritățile ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară. Timp de nouă zile, autoritățile ruse au refuzat să predea corpul neînsuflețit mamei opozantului.

Pe 24 februarie, Ludmila Navalnaia a anunțat că a primit trupul neînsuflețit al fiului ei, iar echipa lui Navalnîi a anunțat o recompensă de 100 de mii de ero, pentru oricine care va oferi informații despre moarte opozantului, despre care Occidentul și familia sa cred că a fost omorât la ordinul lui Putin.

Opozantul rus a fost înmormântat pe 1 martie, la cimitirul Borisov din Moscova. Părinții lui Navalnîi și mii de oameni, care au adus flori și au scandat „Alexei”, „Îți mulțumim” și „Eroii nu mor”, l-au condus pe ultimul drum pe politician. Alături nu au fost, însă, fratele, soția și copiii acestuia, care se află peste hotare din motive de securitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: