Aproape două mii de deținuți vor fi amnistiați, în legătură cu aniversarea a 30 de ani de la Independența Republicii Moldova
Full Article 2 minutes read

Aproape două mii de deținuți vor fi amnistiați, în legătură cu aniversarea a 30 de ani de la Independența Republicii Moldova

În jur de 1723 de deținuți cad sub incidența amnistiei, 67 dintre care vor fi pasibili liberării imediate, iar la 1650 de condamnați ar putea fi aplicată liberarea condiționată înainte de termen sau liberarea după reducerea termenului. În acest sens, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul pentru proiectul de lege privind amnistia în legătură cu aniversarea a 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, actul de amnistie nu va putea fi aplicat față de persoanele care au săvârșit infracțiuni deosebit sau excepțional de grave, precum si infracțiuni de corupție și conexe corupției.

Totuși, luând în considerare faptul că din categoria respectivă de persoane unii au executat deja termene mari de detenție, potrivit proiectului de lege, se propune ca pedeapsa penală aplicată acestora să fie redusă parțial, cu anumite excepții, stabilite în proiect.

Conform documentului, va fi creată o Comisie specială, care va analiza dosarele de amnistie. În acest sens, Administrația Națională a Penitenciarelor va prezenta Comisiei lista condamnaților care cad sub incidența acestei legi. Ulterior, vor fi inițiate demersurile către instanțele de judecată competente privind aplicarea unei soluții, cum ar fi absolvirea sau reducerea pedepsei condamnatului.

Menționăm că, la eliberarea din locul de detenție, persoanele vor primi o indemnizație unică în valoare de 75 la sută din salariul mediu pe economie, care, în acest an, este de 7953 lei. Astfel, implementarea acestui proiect de lege prevede cheltuieli de peste 9 mln lei.

Amintim că o cerere de grațiere a fost depusă la Președinție și de către avocatul Nataliei Ursachi, femeia din Drochia, mamă a cinci copii, care a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că nu a putut achita un credit. Ion Guzun, președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, a declarat într-un briefing pe 12 noiembrie, că  femeia nu întrunește condițiile de grațiere prevăzute de legislație și că nu poate fi făcută recomandarea către președinta țării Maia Sandu de a o grația pe Natalia Ursachi.

Între timp, pe 16 noiembrie, purtătoarea de cuvânt a președinției, Sorina Ștefârță, a confirmat că Maia Sandu s-a întâlnit cu mama femeii condamnate și i-ar fi promis că va verifica detaliile din acest caz pe parcursul săptămânii curente.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: