Peștele infestat cu paraziți poate fi vândut? Importatorii consideră că da
Full Article 6 minutes read

Peștele infestat cu paraziți poate fi vândut? Importatorii consideră că da

Importatorii de pește din Moldova consideră că scandalul despre hecul care conține paraziți este o «isterie la nivel național». Ei sunt convinși că peștele cu paraziți nu este periculos pentru sănătate și se plâng de faptul că inspectorii nu le permit acum să lucreze. Importatorii au declarat despre aceasta în cadrul unei ședințe din 24 octombrie cu participarea șefilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Funcționarii au încercat să-i calmeze pe oamenii de afaceri promițându-le că în curând, vor fi elaborate norme sanitare clare privind conținutul de paraziți în pește: în Moldova, nu există acum un asemenea regulament.

Ce au demonstrat verificările?

Ela Malai, directorul general adjunct al ANSA, a comunicat că de la 11 până la 23 octombrie, agenția a efectuat 633 de controale în instituții de învățământ, spitale, piețe și depozite. Ea a mai spus că inspectorii au depistat numeroase încălcări ce țin de importul de pește, printre care larve în musculatura dorsală și abdominală a peștelui. La fel, ei au depistat produse cu informații incorecte indicate pe etichete și fără certificate de calitate.

Paraziții pot fi periculoși?

Ștefan Rusu, șeful Laboratorului de Parazitologie și Helmintologie al Institutului de Zoologie, a menționat că în hecul verificat au fost depistate ascaride. El a subliniat faptul că, dacă nimeresc în alimente, ascaridele vii pot provoca anisakidoza, o infecție care provoacă reacții alergice. Însă acești paraziți încetează să mai fie periculoși pentru oameni după ce peștele este prelucrat termic corespunzător și congelat rapid, a mai spus Rusu.

Nu se știe dacă până acum a fost înregistrat vreun caz de anizakidoză în Moldova. Ela Malai a spus că ANSA a expediat un demers în acest sens către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, însă nu a primit încă vreun răspuns.

Roman Vengher, șeful Direcției municipale pentru Siguranța Alimentelor, a menționat că, deși peștele prelucrat nu prezintă pericol, în instituțiile de învățământ și în spitale trebuie să ajungă doar pește fără paraziți. El nu a precizat, de ce.

Cum sunt acordate certificatele de calitate a peștelui?

Igor Pânzaru, șeful Laboratorului de Parasitologie al Centrului Republican de Diagnostică Veterinară, a comunicat că în laborator sunt aduse probe codificate din zece pești selectați în mod aleatoriu din întregul lot. Toți cei zece pești sunt analizați, apoi se calculează cantitatea medie de paraziți într-un singur pește. Dacă se constată că, în medie, peștele din probă conține mai puțin de patru paraziți, acesta este admis spre comercializare, iar dacă mai mulți – este expediat pentru procesare. Inspectorii ANSA sunt cei care iau decizia finală privind eliberarea certificatului.

Cu toate acestea, cei de la ANSA consideră că modul de determinare a nivelului de infestare a peștelui nu este suficient de clar. Ela Malai a menționat că agenția s-a adresat deja către Ministerul Agriculturii cu rugămintea de a elabora un regulament care ar determina foarte clar, care pește poate fi admis pentru comercializare și care doar pentru procesare sau lichidare. În Moldova, nu există acum un asemenea regulament.

Este necesară indicarea pe etichetă a informației despre paraziți?

Serghei Sîrghi, șeful Direcției unități de comerț, alimentație publică și protecția consumatorilor din cadrul ANSA, a declarat că pe eticheta peștelui trebuie să fie indicat neapărat faptul că acesta conține sau ar putea conține paraziți. Potrivit afirmațiilor lui Sîrghi, acest lucru este prevăzut în legea nr. 279 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, care a intrat în vigoare în luna ianuarie 2019.

Reprezentanții companiilor importatoare de pește, care erau prezenți la această ședință, au declarat că această noutate este neașteptată pentru ei.

Ce nu e în regulă cu produsele din grădinițe?

La ședință s-a vorbit și despre calitatea păstrării alimentelor în blocurile alimentare ale instituțiilor de stat, inclusiv în grădinițe. Cei de la ANSA au recunoscut că în grădinițe, peștele ar putea să se altereze nu pentru că este de calitate proastă, ci din cauza că în multe instituții preșcolare se atestă insuficiență de colaboratori, iar frigiderele pot să nu funcționeze. Roman Vengher, șeful Direcției municipale pentru Siguranța Alimentelor, a presupus că această problemă ar putea să fie soluționată prin înființarea unui combinat unic care ar găti mâncare pentru toate grădinițele din Chișinău. El a adăugat că un asemenea combinat există deja la Strășeni.

Ce cred importatorii de pește despre cele întâmplate?

La ședință au venit și reprezentanții a 15 importatori, procesatori și comercianți de pește, printre care Fourchette, Slavena Lux, Ocean Fish. Importatorii consideră că ei au fost învinuiți neîntemeiat de calitatea proastă a peștelui importat. Ei au numit situația creată «isterie la nivel național».

Reprezentanții Slavena Lux și-au manifestat nedumerirea: dacă șeful laboratorului de la Institutul de Zoologie a confirmat că paraziții nu sunt periculoși, la ce bun toate aceste discuții? Ei au subliniat că tot peștele conține paraziți și acest lucru este firesc.

La fel, importatorii s-au plâns de faptul că de la 10 octombrie, când a apărut informația despre peștele infestat, le-a fost interzisă comercializarea peștelui. La fel, potrivit reprezentanților acestor companii, ANSA a încetat, temporar, să elibereze certificate de calitate. Conducătorii întreprinderilor susțin că, zilnic, ei suportă pierderi de sute de mii de lei din cauza că activitatea lor a fost stopată.

Viorel Iachim, membru al Asociației AgriVector, a comunicat că în depozitul întreprinderii se păstrează 500 de tone de pește congelat. «Alte câteva sute de tone de pește vor fi aduse la frontieră peste câteva zile», a adăugat Iachim.

Reprezentanții ANSA au promis că vor elibera certificate pentru peștele care deja se păstrează în depozite. La fel, i-au asigurat pe importatori că vor elabora «cât mai curând posibil» un regulament clar în care vor fi indicate normele sanitare privind conținutul de paraziți în pește.

***

Menționăm că la ședința guvernului din 10 octombrie, prim-ministrul Maia Sandu a declarat că de la 20 august până la 4 octombrie, în Moldova s-au importat 73 de loturi de pește congelat infestat cu paraziți. Potrivit premierului, acest pește ar fi putut ajunge în piețe, școli, grădinițe, spitale, penitenciare și localurile de alimentație publică.

În ziua următoare, procurorii și colaboratorii Centrului Național Anticorupție au efectuat controale la ANSA. După acestea, Maia Sandu a spus că laboratorul Centrului Republican de Diagnostică Veterinară nu a comunicat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor că peștele este infestat cu paraziți, de aceea ANSA a eliberat certificate veterinare și autorizații de comercializare pentru toate loturile.

La ședința guvernului din 18 octombrie, Ela Malai, directorul general adjunct al ANSA, a anunțat că directorul Centrului Republican de Diagnostică Veterinară a fost demis.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: