Presa liberă este supusă presiunilor, în timp ce cea angajată politic „înflorește”. Declarația a fost făcută de către președintele ales al Republicii Moldova Maia Sandu, în cadrul Forumului Mass-Media 2020, care s-a desfășurat pe 24 noiembrie. Aceasta s-a angajat ca președinția să devină o instituție transparentă și deschisă informațiilor pentru public. La eveniment au participat și oficiali străini, inclusiv ambasadorii UE și ai SUA în Moldova. Peter Michalko a atras atenția că Republica Moldova este în cădere constantă în raportul privind libertatea presei.
Președintele ales al Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că este foarte important ca oamenii să fie informați corect, iar asta depinde de lucrul pe care îl face presa. Aceasta și-a exprimat opinia că oamenii legii trebuie să investigheze sursele de finanțare ale mass-mediei și să sancționeze dur abaterile.
„Ziariștii adevărați își fac misiunea bine, trecând prin mari greutăți. Unii ajung să fie bruscați, să facă față concurenței neloiale. Pe de altă parte, vedem cum presa angajată politic „înflorește” pentru că manipulează, dezinformează și își ajută stăpânii. Vreau să fac un agajament: președinția va deveni o instituție transparentă și deschisă și va prezenta lucrurile așa cum sunt solicitate de către presă. Presa trebuie să devină liberă peste tot, iar dacă ne dorim ca oamenii să fie cu adevărat informați, trebuie să facem eforturi cu toții, atât instituțiile statului. Inclusiv pe sancțiuni foarte dure pe finanțare obscură, din bani obscuri. Justiția trebuie să își facă treaba”, a argumentat Maia Sandu.
Ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Michalko a declarat că accesul jurnaliștilor la informație și transparența din partea instituțiilor de stat este foarte importantă, iar autoritățile trebuie să îmbunătățească cadrul legal: „Prea multe instituții media promovează dezinformarea și chiar PR-ul negru. Aș vrea ca autoritățile să îmbunătățească cadrul legal. UE continuă să monitorizeze foarte atent presa, atât electronică cât și cea tipărită. Moldova este în cădere constantă în raportul privind libertatea presei. În 2013 era pe locul 55, iar anul trecut și cel curent a coborât pe 95. Îndemnăm Moldova să ia măsuri pentru a schimba această tendință”.
Ambasadorul SUA în Republica Moldova Dereck Hogan a declarat că presa liberă este piatra de temelie a democrației, iar acest lucru s-a văzut în timpul alegerilor prezidențiale: „Este ușor să scrii o știre fără sens și să generezi o mulțime de comentarii prin intermediul troll-ilor. Intenția este de a umbri adevărul. Uneori, cel mai bun lucru este să ignorăm minciunile pe care le vedem. Din păcate, există elemente maligne care folosesc criza pandemică pentru a semăna haosul. Moldova are nevoie de voci oneste în mass media. Cetățenia are nevoie de acces la o varietate. Cu toții trebuie să învățăm să recunoaștem dezinformarea atunci când o vedem. Încurajăm educația mediatică”.
Forumul Mass-Media 2020 este organizat de Consiliul de Presă din Republica Moldova în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociaţia Presei Electronice (APEL).
Forumul Mass-Media este finanțat de Fundaţia Soros-Moldova și co-finanțat de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și DW Akademie (Germania). Acest eveniment este parte a proiectului “Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent și Freedom House. Forumul Mass-Media este la a șasea ediție.