Petiție online: Studenții cu frecvență redusă de la USM cer continuarea studiilor în regim online
Full Article 3 minutes read

Petiție online: Studenții cu frecvență redusă de la USM cer continuarea studiilor în regim online

Un grup de studenți cu frecvență redusă de la Universitatea de Stat din Moldova (USM) a inițiat o petiție online, prin care cer susținerea sesiunii de iarnă 2022-2023 în format online în continuare. Tinerii invocă faptul că mai multor studenți le-ar fi costisitor și dificil să revină la studii doar pentru perioada examenelor. 

Unul din motivele invocate de studenți este faptul că mai mulți dintre ei sunt plecați peste hotare și nu pot renunța la locul de muncă.

„Analizând situația de criză energetică din țară fiecare se străduie să supraviețuiască cum poate. Unul din motivele de bază ar fi că majoritatea studenților s-au bazat pe faptul că și acest an se va fi finisa cu studierea în regim online, respectiv mulți colegi sunt plecați peste hotare și nu pot renunța la locul de muncă în favoarea studiilor, deoarece sunt sume mari de bani pe care sunt nevoiți să le cheltuiască pentru procurarea biletelor și găsirea unui loc de trai pentru perioada sesiunii; alții chiar dacă sunt în țară nu își pot găsi o locuință temporară pentru 2-3 săptămâni deoarece este foarte costisitor, dat fiind faptul că prețul pentru o călătorie s-a majorat considerabil comparativ cu 2 ani jumătate în urmă, deplasarea din localități spre Chișinău crează dificultăți financiare, iar altă problemă ar fi că după ora 21:00 atunci când finisăm orele pur și simplu nu mai circulă transport spre localități”, se arată în petiție.

Totodată, tinerii specifică că printre studenții de la fără frecvență se numără multe mame cu copii de până la 2-3 ani.

„Iarăși apare problema frecventării în format fizic și la toate astea se mai adaugă și riscul de infectare cu viroza respiratorie, analizând situația în care se află școlilie și grădinițile iar spitalele sunt pline de copii și maturi infectati. Rata de înbolnavire este considerabilă! Nu dorim să ne expunem riscului de infectare, nici noi, nici cei dragi nouă”, mai scrie în petiție.

Totuși, studenții propun ca începând cu următorul an de studii, seminarele, laboratoarele și atestările să se desfășoare în format fizic.

„Deoarece se promovează constant importanța vocii studenților, vă mulțumim mult pentru atenție și rugăm, încă o dată, respectuos, revizuirea dispoziției care prevede susținerea examenelor din sesiunea de iarnă 2023”, au adăugat ei.

Până la ora publicării acestei știri, petiția a fost semnată de 769 de persoane. Aceasta poate fi semnată AICI.

NM a solicitat un comentariu de la rectorul Universității Igor Șarov, dar până în momentul publicării articolului nu am primit un răspuns.

Amintim că Amintim că o situație similară a avut loc și în anul 2021, când mai mulți studenți din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM), în data de 2 decembrie, au organizat un protest. Aceștia au declarat că nu sunt de acord ca sesiunea de iarnă să fie desfășurată cu prezența fizică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: