Максим Андреев / NewsMaker

PG, despre declarațiile lui Viorel Morari și Inga Grigoriu: „Tentative ale unor penali, susținute de unii actori politici”

Procuratura Generală (PG) declară că anumiți „penali susținuți de unii actori politici” fac tentative de a manipula și de a isteriza societatea, utilizând subiectul dosarului „laudromatului rusesc”. Reacția vine în urma declarațiilor făcute în ajun de șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, dar și a președintei Comisiei parlamentare de anchetă a acestui caz, deputata Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Inga Grigoriu.

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că actuala conducere a PG ar pregăti clasarea dosarului „laundromatului rusesc” și protejarea omului de afaceri Veaceslav Platon. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 17 decembrie a emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Prin aceasta vor să îl scoată pe Veaceslav Platon ca să nu poarte responsabilitatea pentru schema spălării de bani în mărime de 22 de miliarde de dolari”, a declarat Viorel Morari.

Ulterior cu o reacție live a intervenit și Veaceslav Platon, care a dezmințit declarațiile făcute de Viorel Morari.

„În dosarul laundromatului eu nu am niciun statut și nici nu poate fi dintr-un simplu motiv, pentru că am fost extrădat din Ucraina și orice acuzație înaintată mie are nevoie de permisiunea Procuraturii Generale din Ucraina. Procuratura Generală din Ucraina a anulat procesul meu de extrădare calificându-l drept ilegal, și a prezentat avocaților mei toate permisiunile date autorităților din Republica Moldova, pe care la fel le-a anulat”, a spus Platon.

Detalii despre acest dosar a prezentat pe 18 decembrie și președinta Comisiei parlamentare de anchetă a acestui caz, deputata Platformei DA Inga Grigoriu. Aceasta a menționat că, în Republica Moldova au fost extrași bani cash „de ordinul zecilor de milioane”, fără a fi depistată destinația finală a banilor. Acești bani ar fi trecut prin regiunea transnistreană.

Totodată, deputata Inga Grigoriu a declarat că în adresa Comisiei pe care o conduce a parvenit o scrisoare semnată de mai mulți profesori de la Facultatea de Drept a USM. În urma unei solicitări din partea lui Ruslan Popov, adjunctul procurorului general, aceștia au fost rugați să se expună dacă consideră că în Republica Moldova spălarea de bani, care a avut loc prin instituțiile financiar-bancare și instanțelor judecătorești, poate fi considerată ilegalitate atât timp cât nu a fost demonstrată infracțiunea inițială.

„Citind opinia profesorilor, pot să vă zic că acest răspuns, de fapt, mi s-a părut că vine în folosul de a stopa ancheta sau de a clasa dosarul. Vreau să menționez că pe 19 noiembrie s-a reușit să introducem pe ordinea de zi privind constituirea Comisiei. Iar Domnul Popov a solicitat opinia profesorilor pe data de 28 noiembrie, iar răspunsul l-a primit peste două săptămâni. Nu fac nicio legătură, nu zic că este vreo coincidență. Poate domnul Popov nici n-a auzit că în Parlament se propune de a fi constituită o astfel de comisie Laundromat”, a declarat Inga Grigoriu în cadrul unui briefing de presă.

Deputata a adăugat că Procuratura Generală ar încerca să mușamalizeze acest dosar, „neîntreprizând nimic ca într-un final să fie dat uitării”.

Procuratura Generală a reacționat printr-o declarație publică. Reprezentanții instituției susțin că este vorba despre o tentativă de manipulare din partea „unor penali, susținuți de unii actori politici”. Mai mult, reprezentanții PG au atras atenția că Inga Grigoriu nu are studii juridice.

„Este inadmisibil să asistăm la acuzaţii iresponsabile care nu vin din spațiul amatorismului, ci de la un președinte de comisie parlamentară de anchetă și care recunoaște public că nu are studii juridice, dar care dă aprecieri atât acțiunilor Procuraturii, cât și mediului profesoral juridic, îndemnând direct la presiuni asupra organelor de urmărire penală. Calificăm acest comportament ca fiind  arbitrar și abuziv, contrar legislației naționale și standardelor internaționale, menit să discrediteze întreaga activitate de combatere a criminalității grave, un atac direct și fără precedent la independența Procuraturii ca parte component a autorității judecătorești”, se arată în comunicat.

***

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis, în ședința din 27 octombrie, cererile unor judecători de a fi repuși în funcție, după ce au fost scoși de sub urmărire penală în luna septembrie. Anterior, aceștia au fost anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”. Magistrații își vor primi și salariile pentru 4 ani, perioadă în care au fost suspendați din funcție.

Judecătorii ar fi fost scoși de sub urmărirea penală pe motiv că nu a fost constatată componența de infracțiune.

Pe 22 şi 23 septembrie 2016, 16 foști şi actuali magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde de dolari. Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea a reușit să plece din R. Moldova. Celelalte 14 dosare au fost trimise în judecată la început de februarie 2017 şi încă nu au o finalitate.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagini din vila în care Plahotniuc și Țuțu se ascundeau în Grecia: peste 155 mii euro, 17 pașapoarte false și obiecte de lux – confiscate (VIDEO)

Autoritățile din Grecia publică imagini video din timpul perchezițiilor efectuate astăzi, 22 iulie, în vila din Grecia în care se ascundeau de justiție fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și fostul deputat și omul său de încredere, sportivul Constantin Țuțu. Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate și a Traficului de Droguri din Republica Elenă anunță că, în timpul perchezițiilor, au fost găsit și confiscate peste 155 de mii de euro, pașapoarte și alte acte de identitate false, telefoane și ceasuri de lux.

Publicația Rise Moldova, care anunță că a consultat documentul intern al poliției elene, scrie că în urma descinderilor au fost confiscate:

  • 17 pașapoarte și cărți de identitate false din diverse state;
  • peste 155.000 de euro în numerar;
  • ceasuri de lux, printre care mărci precum Breguet, Urwerk și Kees Engelbarts;
  • dispozitive electronice criptate (USB, SSD), multiple telefoane și laptopuri;
  • un SUV Skoda Kodiaq, folosit exclusiv de Plahotniuc.

Potrivit sursei citate Plahotniuc și Țuțu se ascundeau într-o vilă luxoasă din Saronida, sudul Atenei. Pentru a nu fi prinși, cei doi se comportau extrem de precaut, scrie Rise – Plahotniuc a schimbat 22 de țări, din 2023 până în prezent, iar Țuțu – 11.

Pe 22 iulie, însă, aceștia au fost reținuți pe Aeroportul Internațional „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce încercau să fugă spre Dubai. Potrivit documentului intern consultat de Rise, cei doi au fost interceptați în ultimul moment de autoritățile elene, care au reușit să întârzie decolarea avionului.

În momentul reținerii, ambii aveau asupra lor doar câte un rucsac și foloseau acte false: Plahotniuc deținea un pașaport bulgar cu identitate falsă, iar Țuțu – documente românești contrafăcute.

Ei urmează să fie prezentați procurorilor din Atena pe 23 iulie.

***

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului. Între timp, presa din Grecia anunță că, pe lângă Țuțu și Plahotniuc, pe aeroportul din Atena a fost reținută și Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019.

Cei trei ar fi fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Presa din Grecia mai scrie, pe surse, că Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei. De menționat că reținerea lui Țuțu și Kuznețova nu a fost confirmat, oficial, de autoritățile din Republica Moldova, până la această oră.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a inițiat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia. Reprezentanții instituției au precizat că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Procuratura Generală a precizat, la rândul său, că Plahotniuc, care se afla în urmărire internațională, este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: