facebook.com/plahotniuc

Plahotniuc, către guvernare: „Acum vine timpul să răspundeți voi în fața cetățenilor. Voi știți, tot timpul îmi ating scopul”

Fostul lider al democraților Vladimir Plahotniuc, în cadrul unui interviu pentru Tribuna, s-a adresat politicienilor din Republica Moldova, cât și actualei guvernări. Celei din urmă, Plahotniuc i-a transmis că activitatea lor „e pe sfârșite”. „Acum vine timpul să răspundeți voi în fața cetățenilor”, a spus Plahotniuc. 

În mesajul său către politicienii din Republica Moldova, Plahotniuc a declarat: „Indiferent de taberele politice, de istoricul relaționărilor noastre din trecut, eu sunt deschis să comunic cu toți cei care doresc să-și aducă o contribuție reală la rezolvarea situațiilor critice în care se află azi Moldova”.

El a mai spus că nu există politician în Moldova, cu care nu ar putea vorbi „despre ce și cum putem face să îndreptăm lucrurile în țară”.

Guvernării actuale, Plahotniuc spune că îi reamintește un mesaj pe care l-a transmis anterior.

„Cum v-am promis odată, nu vă las eu de capul vostru, pentru că prea deja v-ați bătut joc de oameni. Vă ajunge. Și v-am mai spus să nu vă faceți în zadar planuri mari. Parada voastră politica este pe sfârșite. V-am lăsat trei ani de zile să vă faceți de cap. Și ați făcut-o „de-a oaia” în toată țara. Le este silă oamenilor de voi. Acum vine timpul să răspundeți voi în fața cetățenilor pentru mizeria la care i-ați adus”, a declarat fostul lider al democraților.

„Voi știți, ori dacă nu, documentați-vă, că dacă eu planific ceva – tot timpul îmi ating scopul”, a ținut să precizeze Plahotniuc.

El mai spune că partidul de guvernare „a crescut electoral” pe numele său.

„Blamându-mă, povestind brașoave oamenilor, chiar și mult timp după plecarea mea ați justificat incompetența voastră invocând numele meu. Ați tot vrut să vă mențineți ratingul pe seama mea, însă oamenii au început să ceară de la voi rezultate, fiind sătui de poveștile voastre cu zmei. (…) Lumea e sătulă de „vremuri bune” și vrea revenirea la normalitate și la încrederea în ziua de mâine”, a comunicat Plahotniuc.

După o guvernare plină de promisiuni nerealizate, a adăugat fostul lider a democraților, va veni o echipa politică experimentată.

„Nu va promite, dar va face fapte bune și prin acțiuni concrete va readuce în Moldova un prezent și un viitor mai bun pentru toți moldovenii, de la cei mici până la cei vârstnici. Eu în asta cred și eu asta voi putea realiza”, a conchis el.

NM a solicitat o reacție de la PAS cu privire la acuzațiile aduse de fostul lider al PDM. Reprezentanții Partidului au declarat că nu comentează acuzațiile.

***

Potrivit profilului realizat de RISE Moldova, Vladimir Plahotniuc a ajuns în politica mare în anul 2016, atunci când preia conducerea Partidului Democrat din Moldova. La parlamentarele din februarie 2019 a candidat pe circumscripția uninominală nr. 17 – Nisporeni, raionul în care a copilărit, unde a câștigat cu un scor covârșitor de peste 70% din voturi.În iunie 2019, după ce Blocul ACUM și PSRM formează o majoritate parlamentară și investesc Guvernul Sandu, democrații sunt nevoiți să cedeze puterea, iar Plahotniuc pleacă subit din țară. Câteva zile mai târziu, acesta a anunțat pe pagina sa de Facebook că își depune “mandatul de președinte al partidului și […] am decis să nu mai candidez […] pentru vreo funcție în partid.” Iar la sfârșitul lunii iulie anunță că își depune și mandatul de deputat, “în condițiile preluării totale în captivitate a Republicii Moldova de către Federația Rusă“.În data de26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Vladimir Plahotniuc este vizat în dosarul „frauda bancară”. Pe 7 septembrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat că a demarat procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa fostului lider al PDM. În cadrul acestui episod pentru care s-a solicitat acordul în vederea finalizării urmăririi penale, Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei „organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor”.

Potrivit procurorilor, episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când Plahotniuc a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare de peste 39 milioane dolari și 3,5 milioane de euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA. În cadrul cauzei penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ce ar însemna pentru Moldova cumpărarea acțiunilor Purcari de către grupul polonez Maspex: „Este important”

În luna mai, a devenit public faptul că grupul polonez Maspex intenționează să cumpere pachetul majoritar de acțiuni al companiei Purcari (în prezent, grupul include fabricile Purcari, Bostavan, Bardar din Moldova, două crame în România și una în Bulgaria – NM). Într-un interviu pentru NM, Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiţii private „Horizon Capital”, a explicat ce implică această tranzacție și ce impact poate avea pentru Republica Moldova.

Tofan a subliniat că Maspex este unul dintre cei mai mari jucători regionali în industria alimentară, cu venituri anuale de aproximativ 3,5 miliarde de euro, și că intrarea acestuia în acționariatul Purcari ar aduce beneficii importante. „A fost evident că un investitor strategic de talia Maspex ar aduce o altă forță în acționariat. Maspex deține branduri precum ‘Żubrówka’, cea mai vândută vodcă din Europa de Est, și Carlo Rossi, cel mai vândut vin din Polonia”, a explicat omul de afaceri.

El consideră că această tranzacție este o oportunitate majoră pentru Moldova, mai ales în ceea ce privește accesul pe piețe internaționale. „Este important pentru noi și pentru Moldova, deoarece avem un vin cu adevărat bun — poate cel mai bun din punct de vedere al raportului calitate-preț. Totuși, ne-a lipsit forța comercială necesară pentru a pătrunde în marile lanțuri de magazine — precum Tesco, Auchan, Biedronka (lanț polonez de retail) și altele. Pentru a concura cu asemenea retaileri și a ajunge pe rafturi, este nevoie de sprijin puternic”, a explicat Tofan.

În opinia sa, prezența Maspex va consolida poziția Purcari pe piața internațională și va contribui la creșterea exporturilor moldovenești: „Eu sunt convins că parteneriatul cu Maspex ne va oferi o forță comercială mult mai mare. La o cifră de afaceri de 100 de milioane de dolari a grupului Purcari și la dimensiunea Maspex, poziția noastră va fi mult mai solidă. Pentru Moldova, aceasta înseamnă o creștere semnificativă a exporturilor”.

Totodată, Tofan a menționat că Maspex are deja relații comerciale cu Moldova, prin intermediul brandului său Tymbark: „Ei deja cumpără cireșe, vișine, concentrat de mere. Cred că investițiile în această zonă se vor accelera”.

Referindu-se la detaliile tranzacției, omul de afaceri a precizat că, în prezent, nu poate oferi informații exacte despre cine va vinde acțiunile: „În prezent, o parte din acțiuni aparțin fondului Horizon Capital, o parte fondatorului companiei, Victor Bostan, iar o parte sunt tranzacționate liber la bursă și pot fi cumpărate de orice doritor. Deocamdată nu pot spune exact de la cine vor cumpăra acțiuni cei de la Maspex, pentru că, sincer, nici eu nu știu. Din informațiile publice, se știe că fondatorul Victor Bostan va păstra circa 75% din acțiunile sale — deci va vinde doar o parte și va rămâne la conducerea companiei. Restul investitorilor vor decide individual”, a subliniat Vasile Tofan.

În ceea ce privește prețul oferit de Maspex, Tofan a explicat că oferta include o primă generoasă față de cotațiile actuale: „aspex a oferit 21 RON pe acțiune, în timp ce anterior acțiunile se tranzacționau în jur de 14 RON. Este o primă de aproximativ 50% față de prețul de piață. Fiecare investitor decide singur dacă acceptă oferta. Ca să înțelegeți, avem aproximativ 70 de fonduri-investitor și circa 11.000 de investitori de retail — adică oameni simpli, care au cumpărat acțiuni”.

Întrebat de ce ar vinde cineva o companie profitabilă, omul de afaceri a explicat că astfel de decizii depind exclusiv de perspectiva fiecărui investitor: „Oferta presupune o primă de 50% față de prețul actual al pieței. Fiecare investitor își va face propria evaluare. Dacă mă întrebați personal, eu consider că este un preț bun”, a menționat partener senior al fondului de investiţii private „Horizon Capital”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: