Platforma DA a depus trei sesizări la Curtea Constituțională, privind votul din 3 decembrie
Full Article 3 minutes read

Platforma DA a depus trei sesizări la Curtea Constituțională, privind votul din 3 decembrie

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a depus 3 sesizări la Curtea Constituțională privind votul din 3 decembrie, din cadrul ședinței parlamentului. Informația a fost prezentantă de către deputatul Dinu Plîngău, în cadrul unei conferințe de presă din 7 decembrie.

Deputatul Dinu Plîngău a anunțat că sunt depuse trei din mai multe sesizări pregătite:

-Legea prin care s-a realizat diminuarea competențelor și scoaterea controlului Președintelui Republicii Moldova asupra Serviciului de Informațiiși Securitate (SIS);

-Legea prin care se permite desființarea Stadionului Republican cu suprafața de 5,1814 ha, proprietate publică a statului, pentru construcția sediului Ambasadei SUA;

-Hotărârea Parlamentului pentru modificarea componenței nominale a Biroului permanent al Parlamentului.

Dinu Plîngău a precizat că, în afară de cele trei sesizări depuse, sunt pregătite și sesizări la alte acte pentru a anula votul din 3 decembrie 2020:

-Patru acte privind politica bugetar-fiscală și bugetele naționale, care potrivit Platformei DA, trebuie să revină pe ordinea de zi pentru examinare pentru a fi dezbătute conform procedurilor, „altfel sunt lovite de vicii care vor conduce la declararea lor ca fiind neconstituționale”;

-Pachetul de federalizare prin care se produce modificarea statutului Găgăuziei, a modului de organizare a unităților administrativ-teritoriale, modificarea statutului limbilor vorbite, a legii propagandei și a statutului poliției.

„Urmează să decidem privind tactica de anulare a acestor proiecte – ele au fost votate doar în prima lectură și deocamdată nu pot fi contestate la CC conform legii. La această etapă, deși sesizările noastre pe fondul acestor acte sunt pregătite, nu pot fi depuse sesizări, dar vom decide cum le contestăm. De fapt, am pregătit sesizări care sunt pe punctul de a anula, practic, toată ședința plenului legislativului din 3 decembrie 2020”, a precizat Plângău.

***

Reacția vine după ce, Partidul Socialiștilor (PSRM) și Platforma „Pentru Moldova”, formată din fracțiunea Partidul „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit grupul parlamentar Pro Moldova, au votat mai multe proiecte de legi de pe agenda legislativă.

Șeful Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT” Igor Boțan a declarat pentru NM că CC ar putea constata că a fost încălcată procedura prin care au fost adoptate legile.

Pe 19 noiembrie, Curtea Constituțională a stabilit că majoritatea parlamentară trebuie să asigure un tratament corect și adecvat al minorităților parlamentare, fără să facă abuz de poziția sa dominantă și să se asigure că procedurile parlamentare vor fi desfășurate în baza unor reguli apte să garanteze participarea efectivă a deputaților care fac parte atât din majoritatea parlamentară, cât și din opoziția parlamentară.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: