NewsMaker

Platforma DA a depus trei sesizări la Curtea Constituțională, privind votul din 3 decembrie

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a depus 3 sesizări la Curtea Constituțională privind votul din 3 decembrie, din cadrul ședinței parlamentului. Informația a fost prezentantă de către deputatul Dinu Plîngău, în cadrul unei conferințe de presă din 7 decembrie.

Deputatul Dinu Plîngău a anunțat că sunt depuse trei din mai multe sesizări pregătite:

-Legea prin care s-a realizat diminuarea competențelor și scoaterea controlului Președintelui Republicii Moldova asupra Serviciului de Informațiiși Securitate (SIS);

-Legea prin care se permite desființarea Stadionului Republican cu suprafața de 5,1814 ha, proprietate publică a statului, pentru construcția sediului Ambasadei SUA;

-Hotărârea Parlamentului pentru modificarea componenței nominale a Biroului permanent al Parlamentului.

Dinu Plîngău a precizat că, în afară de cele trei sesizări depuse, sunt pregătite și sesizări la alte acte pentru a anula votul din 3 decembrie 2020:

-Patru acte privind politica bugetar-fiscală și bugetele naționale, care potrivit Platformei DA, trebuie să revină pe ordinea de zi pentru examinare pentru a fi dezbătute conform procedurilor, „altfel sunt lovite de vicii care vor conduce la declararea lor ca fiind neconstituționale”;

-Pachetul de federalizare prin care se produce modificarea statutului Găgăuziei, a modului de organizare a unităților administrativ-teritoriale, modificarea statutului limbilor vorbite, a legii propagandei și a statutului poliției.

„Urmează să decidem privind tactica de anulare a acestor proiecte – ele au fost votate doar în prima lectură și deocamdată nu pot fi contestate la CC conform legii. La această etapă, deși sesizările noastre pe fondul acestor acte sunt pregătite, nu pot fi depuse sesizări, dar vom decide cum le contestăm. De fapt, am pregătit sesizări care sunt pe punctul de a anula, practic, toată ședința plenului legislativului din 3 decembrie 2020”, a precizat Plângău.

***

Reacția vine după ce, Partidul Socialiștilor (PSRM) și Platforma „Pentru Moldova”, formată din fracțiunea Partidul „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit grupul parlamentar Pro Moldova, au votat mai multe proiecte de legi de pe agenda legislativă.

Șeful Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT” Igor Boțan a declarat pentru NM că CC ar putea constata că a fost încălcată procedura prin care au fost adoptate legile.

Pe 19 noiembrie, Curtea Constituțională a stabilit că majoritatea parlamentară trebuie să asigure un tratament corect și adecvat al minorităților parlamentare, fără să facă abuz de poziția sa dominantă și să se asigure că procedurile parlamentare vor fi desfășurate în baza unor reguli apte să garanteze participarea efectivă a deputaților care fac parte atât din majoritatea parlamentară, cât și din opoziția parlamentară.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Donald Trump

Președintele SUA, întrebat dacă este sigur că va putea opri invazia rusă din Ucraina. Trump: „Nu știu”

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a spus că nu este sigur că va putea pune capăt invaziei ruse la scară largă din Ucraina. Declarația a fost făcut pentru presă, pe 5 iulie.

Nu știu. Nu pot să vă spun dacă acest lucru se va întâmpla sau nu”, a declarat Donald Trump, după ce a fost întrebat dacă este sigur că va putea pune capăt războiului din Ucraina.

La întrebarea dacă consideră că încheierea războiului este o prioritate, liderul american a spus: „Da. Mi-aș dori să se întâmple”.

Amintim că Donald Trump, în timpul campaniei electorale, a spus de mai multe ori că intenționează să pună capăt conflictului militar din Ucraina în prima zi în care va deveni președinte. Mai târziu, el a numit aceste afirmații o exagerare. După preluarea mandatului, Trump a încercat să joace rolul de mediator în soluționarea conflictului, dar a amenințat că se va retrage din procesul de pace din cauza continuării luptelor, notează Meduza.

Săptămâna aceasta, Trump a avut conversații telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, și cel ucrainea, Vladimir Zelenski. După apelul telefonic cu Putin, liderul liderul de la Casa Albă a declarat că a rămas nemulțumit de conversație, deoarece nu a obținut „niciun progres” în discuțiile cu acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: