Platforma Națională a FSC din PaE a lansat un apel public privind tentativa de uzurpare a puterii de un grup de deputați 
Full Article 2 minutes read

Platforma Națională a FSC din PaE a lansat un apel public privind tentativa de uzurpare a puterii de un grup de deputați 

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a lansat un apel public privind tentativa de uzurpare a puterii de stat de un grup de deputați în parlamentul Republicii Moldova.

„Facem apel către parlamentul Republicii Moldova și alți actori politici să se abțină de la atacuri la adresa Curții Constituționale și a judecătorilor, căci periclitează statul de drept. Constituția Republicii Moldova este legea supremă a societății și a statului, a cărei respectare este o axiomă, iar deciziile Curții Constituționale, inclusiv avizul menționat supra, sunt definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac”, se arată într-un comunicat al platformei.

Platforma Națională a FSC din PaE susține că „acțiunile întreprinse de majoritatea parlamentară (…) constituie toate elementele constitutive ale uzurpării puterii de stat”.

În acest sens, Platforma Națională a FSC din PaE solicită procurorului general „să întreprindă acțiunile necesare pentru a asigura respectarea legii și curmarea acțiunilor ilegale din partea majorității parlamentului”.

„Facem apel către partenerii de dezvoltare și misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, Consiliul Europei și delegației Uniunii Europene în Republica Moldova să reacționeze prompt la aceste acțiuni de uzurpare a puterii în stat și de încălcare flagrantă a Constituției Republicii Moldova, în special în partea ce ține de independența Curții Constituționale”, se mai anunță în comunicat.

Precizăm că ambasadorul Uniunii Europene și ambasadorul SUA au venit cu reacții după deciziile parlamentului, care vizează componența Curții Constituționale (CC). Peter Michalko a declarat că evenimentele din parlament reprezintă „un atac clar asupra Constituției Republicii Moldova”, iar Dereck Hogan a spus că „această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei”.

Astăzi, 23 aprilie, 53 de deputații au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. Tot astăzi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

Drept urmare, Partidul Acțiune și Solidaritate a chemat cetățenii să vină în fața Curții Constituționale, pentru a apăra această instituție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: