Proiectul de modificare a legii serviciului diplomatic, care prevedea indemnizații de până la 500 de euro, lunar, pentru copiii diplomaților, pe durata detașării acestora, urmează să fie suspendat sau scos de pe ordinea de zi a Parlamentului. Anunțul a fost făcut de către ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.
Șeful diplomației moldovenenești a anunțat, în seara de 23 iulie, că în urma reacției virulente, inițiativa ce prevede indemnizațiile lunare de până la 500 de euro pentru copiii diplomaților va trebui să fie suspendată și să se caute alte soluții.
Potrivit ministrului, proiectul ar urma să fie suspendat sau scos de pe ordinea de zi, pentru a se vedea ce alte soluții se pot găsi pentru a rezolva problema.
„Din păcate unii au încercat să prezinte în spațiul public precum că ar exista o anumită discriminare și e păcat când unii aleargă după voturi pe seama copiilor încercând să divizeze societatea după principiul „să moară capra vecinului”. Cei care până nu demult se uitau în gura refugiaților și le numărau bănuții pe care îi primeau de la organizațiile internaționale, acum s-au năpustit asupra copiilor diplomaților. Haideți să vedem care este problema în sine și ce a încercat să rezolve această lege înregistrată în Parlament de un grup de deputați. Acea lege dorea să rezolve o problemă, care afectează majoritatea diplomaților noștri, în special care merg în misiune cu copii lor în țările unde limba oficială nu este una de circulație internațională”, a declarat Mihai Popșoi.
Popșoi a precizat că decizia a fost luată în urma criticilor din spațiul public.
„Spre regret, constatăm o reacție virulentă, și e de înțeles într-un stat cum este Republica Moldova unde veniturile cetățenilor sunt destul de reduse, doar că cetățenii noștri nu înțeleg sau cei care au criticat se fac a nu înțelege că diplomații noștri nu merg în excursie în țările de reședință, ci merg să muncească și să apere interesele cetățenilor noștri. Iar acest sprijin a fost perceput ca ceva discriminatoriu, doar că trebuie să recunoaștem că copii noștri, copilul meu are confortul de a învăța în aceeași limbă pe toată perioadă. Având în vedere reacția virulentă a societății, suntem un stat democratic, plecăm urechea la reacția cetățenilor, pe undeva împărtășim această nemulțumire și va trebui să regândim abordarea, va trebui să căutăm, eventual, alte soluții și să evităm antagonizarea situației”, a mai spus ministrul afacerilor externe.
Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la serviciul diplomatic și reacția opoziției
La sfârșitul săptămânii trecute, Parlamentul a adoptat, în prima lectură, modificări legislative cu privire la serviciul diplomatic.
În textul inițial al proiectului pentru modificarea legii cu privire la serviciul diplomatic se regăsea alocarea unei compensații lunare de 700 de euro pentru studiile copiilor diplomaților moldoveni care activează în străinătate. Se menționa că alocația este prevăzută copiilor de până la 23 de ani, pentru studiile primare, medii și superioare.
Ulterior, Guvernul a emis un aviz în care se menționa că membrii personalului misiunii diplomatice, însoțiți în misiuni de copii care urmează în străinătate studii preșcolare, primare, secundare generale sau profesionale, precum și medii de specialitate, beneficiază de restituirea până la 500 de euro/lună pentru fiecare copil pentru perioada plasării în instituții de învățământ.
Cu toate acestea, pe 21 iulie, fostul premier Ion Chicu a scris pe o rețea de socializare că „inițiativa PAS de a „îmbuna” ambasadorii și tot personalul diplomatic și consular (prin stabilirea unei indemnizații lunare de 700 EURO pentru fiecare copil de-al lor până la 23 de ani) în preajma a două scrutine importante – alegerile prezidențiale și parlamentare, nu e întâmplătoare”.
Și Partidul Socialiștilor a scris despre „inițiativa PAS de a oferi indemnizații lunare de 700 de euro copiilor ambasadorilor până la vârsta de 23 de ani”. Formațiunea a anunțat că va contesta „aceste inițiative” la Curtea Constituțională.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!