Poliția de Frontieră explică de ce episcopul Marchel nu a ajuns în Israel nici din a doua încercare

După ce episcopul Marchel s-a plâns că nici din a doua încercare nu a reușit să ajungă în Israel, menționând că „absolut fără niciun motiv” nu a fost lăsat să plece de pe Aeroport, reprezentanții Poliției de Frontieră au oferit o reacție pentru NewsMaker. Instituția a declarat că episcopul „a fost supus procedurilor standard de control”, care pot include inclusiv așa-numitul control în linia a doua. Menționăm că episcopul s-a plâns că a fost supus unui „protocol de percheziții de nivelul II”. Astfel, Poliția de Frontieră a explicat că această măsură nu are caracter restrictiv, ci presupune verificări detaliate. „Aceste proceduri pot extinde durata procesului de control”, a răspuns instituția, întrebată despre motivul pentru care episcopul, conform declarațiilor sale, a ratat din nou cursa spre Israel. Mai precizăm că episcopul a recunoscut că de această dată a venit mai târziu la Aeroport.

Pentru NewsMaker, șefa Secției comunicare strategică a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ilona Railean, a declarat că episcopul Marchel „a fost supus procedurilor standarde de control”.

„Aceste proceduri pot include două niveluri: controlul simplificat și controlul aprofundat, așa-numitul control în linia a doua. Decizia de control în linia a doua este luată de către polițistul de frontieră în scopul autorizării traversării frontierei de stat. Subliniem că această măsură nu are caracter restrictiv, ci reprezintă o măsură ce asigură cu certitudine securitatea frontierei de stat. Controlul în linia a doua presupune verificări detaliate în sistemele informaționale, precum și, după caz, verificarea bagajului de mână sau alte măsuri complementare”, a declarat reprezentanta instituției de la frontieră.

Șefa Secției comunicare strategică a Inspectoratului a precizat că „toate aceste proceduri necesită timp suplimentar și pot extinde durata procesului de control”.

***

Pe 17 aprilie, mai multe publicații din Rusia au scris că episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, nu a fost lăsat să plece din Chișinău spre Israel pentru a aduce focul haric în R. Moldova. Se menționa că episcopul a fost oprit pe Aeroportul din Chișinău, înainte de a urca în avion, și supus unui control amănunțit, iar în cele din urmă a fost lăsat să plece abia după decolarea aeronavei. Despre situația în care a fost implicat episcopul au scris inclusiv mai mulți susținători și apropiați ai oligarhului fugar Ilan Șor.

Pe 18 aprilie, Partidul Socialiștilor a cerut „explicații publice imediate” din partea Poliției de Frontieră. În aceeași zi, Poliția de Frontieră a explicat că episcopul s-a prezentat mai târziu la Aeroport, în consecință – controlul în privința sa a fost finalizat după ce s-a încheiat îmbarcarea pentru cursa spre Israel.

Menționăm că episcopul activează în cadrul Mitropoliei Moldovei (subordonată Patriarhiei Ruse). Precizăm în acest sens că delegația Mitropoliei Moldovei a plecat în Israel pentru a aduce focul haric încă pe 14 aprilie. Pe 18 aprilie, delegația Mitropoliei Moldovei care se află în Israel a comunicat, într-un mesaj video, că „focul haric de la Ierusalim va fi adus în țara noastră de către Delegația oficială a Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, care se află deja acolo”. „Cu regret, ceea ce se întâmplă acum în presa din țara noastră – că chipurile mitropolia noastră nu este lăsată să ajungă la Ierusalim este o greșeală”, au adăugat reprezentanții delegației.

În seara zilei de 18 aprilie, episcopul Marchel s-a plâns că nici a doua încercare de a ajunge în Israel nu i-a reușit. Potrivit mai multor imagini apărute pe rețelele de socializare, acesta a revenit la Aeroport, însă de această dată a recunoscut că a întârziat. O persoană care l-ar fi adus pe episcop la aerogară a dat vina pe semafoare, care, potrivit lui, „se blocau, erau roșii timp de 5 minute”. Ulterior, episcopul a ieșit din aeroport, menționând că „absolut fără niciun motiv” nu a fost lăsat să plece spre Israel, adăugând că și de această dată a fost verificat de polițiștii de frontieră. El a menționat că a fost supus unui „protocol de percheziții de nivelul II”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

A început Congresul Mondial al Viei și Vinului. Sute de specialiști din țară și de peste hotare discută la Chișinău despre viitorul industriei vitivinicole 

Chișinăul devine, pentru câteva zile, locul unde se întâlnesc ideile care vor defini viitorul vinului. Peste 500 de experți din 51 de țări membre ale Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) analizează tendințele industriei vitivinicole și caută soluții la provocările momentului, într-un cadru de dialog internațional și colaborare științifică. Ceremonia de deschidere a Congresului Mondial al Viei și Vinului a început cu discursuri ale oficialilor, care au subliniat importanța acestui eveniment pentru dezvoltarea durabilă a sectorului vitivinicol la nivel global. 

Acest eveniment are o semnificație dublă pentru noi. Pe de o parte, reflectă parcursul de modernizare și internaționalizare a sectorului vitivinicol moldovenesc, iar pe de altă parte, reconfirmă legătura noastră istorică profundă cu via, vinul și pământul. Ultimii ani au fost decisivi pentru sectorul vitivinicol. Am investit în calitate, trasabilitate, promovare internațională și sustenabilitate, iar vinificatorii moldoveni se mândresc cu peste 7500 de medalii internaționale, dintre care 58% sunt de aur. Privim cu încredere în viitor și investim în educația viitorilor oenologi”, a menționat Ludmila CATLABUGA, Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova.

Industria vitivinicolă contribuie cu aproximativ 3% la PIB-ul Republicii Moldova, însă adevărata sa valoare constă în cât de profund acesta ne hrănește identitatea. Sectorul vitivinicol a fost primul care a îndreptat privirea țării noastre spre Vest, iar astăzi, cea mai mare parte a exporturilor se îndreaptă spre Uniunea Europeană. Într-un context marcat de incertitudini economice și o concurență globală tot mai acerbă, parcursul nostru european capătă o importanță strategică majoră, de aceea, ne dorim să fim parte a Uniunii Europene până la sfârșitul acestui deceniu”, a declarat Maia SANDU,  Președinta Republicii Moldova.

Despre semnificația acestui congres și rolul Moldovei în peisajul vitivinicol internațional au vorbit și Yvette van der Merwe, Președinta Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), și John Barker, Directorul General al OIV.

„Tema din acest an a congresului – Trasarea viitorului vinului: Îmbrățișarea rezilienței, creșterea valorii, încurajarea inovației – este extrem de relevantă pentru contextul actual și evidențiază oportunitățile pe care le putem valorifica încă de pe acum. Noi suntem cei care facem schimbarea, iar acest congres reprezintă o oportunitate de a pune întrebări, de a asculta și de a discuta despre toate provocările din domeniu”, a precizat Yvette van DER MERWE, Președinta Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). 

„Traversăm un moment decisiv pentru sectorul vitivinicol pe plan global, marcat de impactul tot mai vizibil al schimbărilor climatice, de evoluția constantă a preferințelor consumatorilor și de instabilitatea geopolitică și economică la nivel global. Reunindu-ne la acest congres, reafirmăm nu doar importanța strategică a sectorului, ci și rolul esențial al cooperării științifice în conturarea unui viitor sustenabil”, a declarat John BARKER, Director General al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). 

Partea oficială a evenimentului a fost încheiată cu panelul de discuții „10 ani de evoluție în sectorul vitivinicol, provocări și progrese”, moderat de Ștefan Iamandi, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, precum și cu un moment artistic susținut de Ansamblul Național JOC. Ulterior, participanții la Congres au fost repartizați la mai multe sesiuni de discuții, în cadrul cărora au fost abordate teme care reflectă cele mai stringente provocări din viticultură, oenologie, economie și nutriție. Cu ocazia organizării Congresului, Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău a fost amenajată cu zone foto și compoziții artistice tematice, iar pe Aleea Clasicilor este prezentată o expoziție cu cele mai reprezentative soiuri de viță-de-vie pentru țara noastră. Totodată, 15 vinării din țară au avut posibilitatea să prezinte în fata experților internaționali produsele vitivinicole care au obținut numeroase premii la concursuri internaționale.

Pe 17 și 18 iunie urmează alte sesiuni de discuții, care vor fi desfășurate la Palatul Republicii și maib park. În total, vor fi organizate 300 de sesiuni, în cadrul a patru paneluri. Dintre acestea, 29 vor fi prezentate de cercetători moldoveni din domeniul viticulturii și sectoarelor conexe. Aceștia vor avea intervenții valoroase despre soiuri rezistente la schimbările climatice, viticultura de precizie, digitalizarea și automatizarea proceselor oenologice, cadrul legal privind producerea și promovarea băuturilor alcoolice sau legătura dintre consumul responsabil de vin și sănătate. De asemenea, pe 19 iunie vor avea loc mai multe vizite tehnice la cele mai renumite vinării din Republica Moldova și o cină festivă.

Evenimentul este organizat de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). Republica Moldova este membră a Organizației Internaționale a Viei și Vinului din 3 aprilie 2001, fiind prima țară din CSI care a aderat la OIV. În 2024, Organizația Internațională a Viei și Vinului a marcat 100 de ani, iar congresul din Moldova deschide cel de-al doilea centenar al organizației. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: