Poliția de Frontieră explică de ce episcopul Marchel nu a ajuns în Israel nici din a doua încercare

După ce episcopul Marchel s-a plâns că nici din a doua încercare nu a reușit să ajungă în Israel, menționând că „absolut fără niciun motiv” nu a fost lăsat să plece de pe Aeroport, reprezentanții Poliției de Frontieră au oferit o reacție pentru NewsMaker. Instituția a declarat că episcopul „a fost supus procedurilor standard de control”, care pot include inclusiv așa-numitul control în linia a doua. Menționăm că episcopul s-a plâns că a fost supus unui „protocol de percheziții de nivelul II”. Astfel, Poliția de Frontieră a explicat că această măsură nu are caracter restrictiv, ci presupune verificări detaliate. „Aceste proceduri pot extinde durata procesului de control”, a răspuns instituția, întrebată despre motivul pentru care episcopul, conform declarațiilor sale, a ratat din nou cursa spre Israel. Mai precizăm că episcopul a recunoscut că de această dată a venit mai târziu la Aeroport.

Pentru NewsMaker, șefa Secției comunicare strategică a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ilona Railean, a declarat că episcopul Marchel „a fost supus procedurilor standarde de control”.

„Aceste proceduri pot include două niveluri: controlul simplificat și controlul aprofundat, așa-numitul control în linia a doua. Decizia de control în linia a doua este luată de către polițistul de frontieră în scopul autorizării traversării frontierei de stat. Subliniem că această măsură nu are caracter restrictiv, ci reprezintă o măsură ce asigură cu certitudine securitatea frontierei de stat. Controlul în linia a doua presupune verificări detaliate în sistemele informaționale, precum și, după caz, verificarea bagajului de mână sau alte măsuri complementare”, a declarat reprezentanta instituției de la frontieră.

Șefa Secției comunicare strategică a Inspectoratului a precizat că „toate aceste proceduri necesită timp suplimentar și pot extinde durata procesului de control”.

***

Pe 17 aprilie, mai multe publicații din Rusia au scris că episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, nu a fost lăsat să plece din Chișinău spre Israel pentru a aduce focul haric în R. Moldova. Se menționa că episcopul a fost oprit pe Aeroportul din Chișinău, înainte de a urca în avion, și supus unui control amănunțit, iar în cele din urmă a fost lăsat să plece abia după decolarea aeronavei. Despre situația în care a fost implicat episcopul au scris inclusiv mai mulți susținători și apropiați ai oligarhului fugar Ilan Șor.

Pe 18 aprilie, Partidul Socialiștilor a cerut „explicații publice imediate” din partea Poliției de Frontieră. În aceeași zi, Poliția de Frontieră a explicat că episcopul s-a prezentat mai târziu la Aeroport, în consecință – controlul în privința sa a fost finalizat după ce s-a încheiat îmbarcarea pentru cursa spre Israel.

Menționăm că episcopul activează în cadrul Mitropoliei Moldovei (subordonată Patriarhiei Ruse). Precizăm în acest sens că delegația Mitropoliei Moldovei a plecat în Israel pentru a aduce focul haric încă pe 14 aprilie. Pe 18 aprilie, delegația Mitropoliei Moldovei care se află în Israel a comunicat, într-un mesaj video, că „focul haric de la Ierusalim va fi adus în țara noastră de către Delegația oficială a Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, care se află deja acolo”. „Cu regret, ceea ce se întâmplă acum în presa din țara noastră – că chipurile mitropolia noastră nu este lăsată să ajungă la Ierusalim este o greșeală”, au adăugat reprezentanții delegației.

În seara zilei de 18 aprilie, episcopul Marchel s-a plâns că nici a doua încercare de a ajunge în Israel nu i-a reușit. Potrivit mai multor imagini apărute pe rețelele de socializare, acesta a revenit la Aeroport, însă de această dată a recunoscut că a întârziat. O persoană care l-ar fi adus pe episcop la aerogară a dat vina pe semafoare, care, potrivit lui, „se blocau, erau roșii timp de 5 minute”. Ulterior, episcopul a ieșit din aeroport, menționând că „absolut fără niciun motiv” nu a fost lăsat să plece spre Israel, adăugând că și de această dată a fost verificat de polițiștii de frontieră. El a menționat că a fost supus unui „protocol de percheziții de nivelul II”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: