Colaj NM

Poliția de Frontieră, reacție la supărarea lui Botgros: „La vama moldovenească timpul de așteptare nu a depășit 20 de minute”

Poliția de Frontieră a reacționat la declarațiile dirijorului Nicolae Botgros, care s-a revoltat că orchestra Lăutarii a fost ținută la vamă peste 2 ore. Într-un comentariu pentru NewsMaker, instituția a declarat că angajații Poliției de Frontieră „ca de fiecare dată au perfectat rapid și operativ trecerea frontierei ale respectivilor artiști” și că „pe partea moldoveană timpul de așteptare nu a depășit 20 de minute”. 

Solicitată de NewsMaker pentru un comentariu cu privire la trecere frontierei de stat de către Nicolae Botgros și membrii orchestrei „Lăutarii”, purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră Raisa Novițchi a declarat că „angajații Poliției de Frontieră ca de fiecare dată au perfectat rapid și operativ trecerea frontierei ale respectivilor artiști”.

„Pe partea moldoveană timpul de așteptare nu a depășit 20 de minute”, a precizat reprezentanta Poliției de Frontieră.

În același timp, purtătoarea de cuvânt a instituției de la frontieră a enumerat categoriile de persoane care pot fi supuse controlului fără rând:

a) minorii până la 3 ani şi persoanele care îi însoţesc;

b) persoanele traumatizate sau bolnave care necesită asistenţă medicală urgentă, persoanele care le însoţesc, inclusiv lucrătorii medicali;

c) posesorii paşapoartelor diplomatice;

d) delegaţiile oficiale de stat sau departamentale, grupele organizate de copii şi turişti, dacă Poliţia de Frontieră a fost informată cu 24 de ore înainte de sosirea acestora;

e) pietonii, cu excepţia celor de la punctele de trecere portuare şi aeroportuare, dacă în tratatele internaţionale nu este prevăzut altfel;

f) persoanele care trec frontiera de stat cu autobuze de rută internaţională; automobilele de asistenţă medicală urgentă; automobilele care transportă animale sau persoanele care trec frontiera de stat cu bicicleta;

g) persoanele care transportă mărfuri perisabile şi alte bunuri care necesită transportare în regim de urgenţă. Lista bunurilor este stabilită de Guvern;

g1) agenţii economici autorizaţi;

h) persoanele care participă la operaţiuni de salvare sau căutare;

i) alte persoane, în cazurile stabilite de tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.

Amintim, pe 20 mai, dirijorul Nicolae Botgros s-a plâns pe online că ar fi fost nevoit să stea mai mult de două ore la vamă, împreună cu orchestra de muzică populară „Lăutarii”. Potrivit lui Botgros, s-a întâmplat recent la întoarcere „de la un mare concert de la București”. „Orchestră lăudată de toți cetățenii, de toți diplomații și stăm la vamă de 2 ore”, a menționat el. Botgros a mai spus că din cauza aceasta orchestra ar avea „probleme mari” și că de fiecare dată roagă vameșii „pentru a trece frontiera”. „Spuneți-mi vă rog ce-ar mai trebui să facem noi, ca să ajungem și noi Diplomați, că nu cred ca vreun diplomat, poate face, ce facem noi la ora actuală”, a menționat Botgros. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

colaj NM

Guvernul versus Primăria. Cum concertul lui Usatîi cu artiști ruși a provocat critici și acuzații

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat pe 15 iulie concertul organizat în ajun de politicianul Renato Usatîi în centrul Chișinăului, care a reunit artiști ruși. Acesta a menționat că show-ul, care a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia, drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

Criticile Guvernului

În cadrul unei conferințe de presă, Daniel Vodă a declarat că concertul cu artiști ruși organizat de Ustîi, care a avut loc în preajma expoziției „Trenul durerii”, este „o insultă la adresa memoriei noastre colective”.

Faptul că un artist nu înseamnă că statul încurajează asemenea prezență pe teritoriul său. Dimpotrivă, am folosit condamnarea culturii ca instrument de propagandă – aspect pe care l-am atestat în ultima perioadă, în special în cazul artiștilor care vin din Federația Rusă, un stat agresor care continuă războiul brutal împotriva Ucrainei. (…) Este adevărat că Primăria Chișinău, ca autoritate locală, trebuie să dea explicații cum a permis de altfel de comun cu acest organizator să facă acest spectacol în preajma unui alt eveniment organizat de Guvern. Vorbesc despre expoziția „Trenul durerii”. Guvernul condamnă această bătaie de joc. O consideră ca fiind iresponsabilă”, a declarat Daniel Vodă.

Reprezentantul Guvernului a mai spus că decizia privind interzicerea intrării unor persoane pe teritoriul Republicii Moldova poate fi luată în baza unui probatoriu solid.

Există instituții în Republica Moldova, nu politicieni, nu oameni care vor să vină pe baza acestor concerte în Parlament și să-și facă promovare, imagine și PR. Vorbim despre instituții, oameni care își fac datoria sincer, ca fiecare om din această țară care lucrează cinstit, care evaluează riscurile. Aceste instituții, în fiecare caz, prezintă aceste informații la autoritățile competente. Unica autoritate competentă să decidă dacă o persoană intră în țară sau nu este ofițerul care este la ghișeu la Poliția de Frontieră, la aeroport sau la punctele terestre de trecere a frontierei de stat. În cazul acestor informații se iau mai multe informații. (…) În cazul în care cumulul de informații nu este suficient pentru a interzice accesul în baza legii, atunci statul oricum monitorizează. Ministerul Culturii și alte instituții monitorizează modul în care se comportă și ce fel de acțiuni întreprinde acest artist, inclusiv ce fel de declarații face. Dacă, de exemplu, cineva din artiști, indiferent de țara lor de origine, are afirmații sau declarații care contravin intereselor R. Moldova sau sunt atacuri la adresa țării noastre, pentru acești artiști calea de intrare în țară sigur că va fi interzisă”, a menționat Vodă.

Reacția Primăriei municipiului Chișinău

Mai târziu, consiliera edilului capitalei, Natalia Ixari, a venit cu o reacție la declarațiile lui Vodă care au vizat primăria.

Primăria Chișinău răspunde pentru evenimentele organizate de municipalitate. În alte cazuri, când sunt organizate evenimente pe teritoriul municipiului Chișinău, primăria, conform legii, este notificată, respectiv nu autorizează evenimente, așa cum a menționat, în mod manipulator, colegul meu din Guvern. Aceste declarații sunt manipulatorii, deoarece, folosind tribuna Guvernului, spune minciuni și aduce acuzații nefondate. În timp ce angajații structurilor de stat nu au pretenții la organizator și invitați, politic aruncă vina, așa cum s-au obișnuit pe orice subiect, pe Primăria Chișinău”, a spus Ixari.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

La primul concert al Festivalului Absolvenților 2025, care a avut loc pe 2 iulie, la fel au evoluat artiști ruși. Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Prezența lor în țara noastră a atras un val de critici, inclusiv din partea organizației Stop Russian Aggression, care solicitase în ajunul show-ului ca artiștilor să le fie interzisă intrarea.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: