„Poliția e în serviciul cetățeanului, nu slujește politicienii”. Deputat PAS explică de ce nu este deblocat bulevardul central
Full Article 3 minutes read

„Poliția e în serviciul cetățeanului, nu slujește politicienii”. Deputat PAS explică de ce nu este deblocat bulevardul central

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Dumitru Alaiba susține că este împotrivă ca Poliția să aplice forța în cazul deblocării bd. Stefan cel Mare și Sfânt, iar autoritățile locale sunt cele care ar trebui să se implice. „Ca om care a fost împins, bruscat de poliție sunt contra ca acum să se aplice aceleași metode”, a spus parlamentarul. 

„Peste o oră Ceban în parodia sa de ședință, pentru a-și justifica inacțiunea vizavi blocarea străzii Ștefan cel Mare de către Șor, va vorbi despre „dați-mi poliția locală””, a scris Alaiba, pe Facebook. Tot el a adăugat că „Poliția locală ar acționa la decizia primarului”.

Exact asta se cere și acum de la primar, a menționat Alaiba. „O decizie privind dispersarea protestului. Și poliția ar ajuta, DOAR în caz de necesitate. Ar ajuta “poliția locală” a lui Ceban în situația de azi dacă acesta pur și simplu refuză să ia aceeași decizie care ar trebui luată oricum? Logic – nu”, a comunicat Alaiba.

Deputatul a mai scris că „motivul inacțiunii sale este simplu – e modesta contribuție a lui Ceban la tensionarea situației”.

„Ca om care a fost împins, bruscat de poliție, om care a mirosit lacrimogene și chiar o dată, demult tare, a primit o bâtă pe spate de la poliție de nu am putut sta drept o lună, sunt contra ca poliția acum să aplice aceleași metode. Anume asta vor “liderii protestatari”. Să arate că între noi și foștii nu există nici o diferență. Anume așa ei câștigă”, a menționat el.

„Noi nu suntem Rusia, unde protestele se dispersează în 30 minute. Noi suntem o democrație. Suntem o societate bazată pe reguli. În democrație lucrurile funcționează altfel. Poliția este în serviciul cetățeanului. Poliția nu slujește politicienii de la guvernare. Doar pentru că așa a fost 30 de ani la rând, nu înseamnă că așa trebuie să fie în continuare. Să luăm acest “protest” ca pe un test”, a conchis parlamentarul.

În seara zilei de 9 octombrie, edilul Ion Ceban a spus că el „nu încalcă legea”. Totodată, primarul a cerut întoarcerea poliției locale municipiului Chișinău.

„Fac totul ca Primăria Chișinău să fie învinuită că nu deblochează strada și să oprească protestul pentru cei care stau în fotoliile moi în clădirile de vizavi. Dacă 10 mașini vor parca ilegal și vor bloca strada, tot primăria trebuie să vină să le ridice, s-au avem poliție în țara asta?”, a spus primarul.

De menționat că aproximativ 100 de corturi au fost instalate pe 9 octombrie de susținătorii Partidului ȘOR în mijlocul bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, între Președinție și Parlament. Deputatul fugar Ilan Șor, într-o intervenție video, a spus că odată cu închiderea străzii așteaptă o reacție din partea autorităților.

Astăzi Regia Transport Electric Chișinău a anunțat că circulația transportului public pe bd. Stefan cel Mare și Sfânt rămâne în continuare blocată, iar troleibuzele sunt redirecționate.

Precizăm că în seara zilei de 9 octombrie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a anunțat că dacă bulevardul central nu va fi deblocat în cel mai scurt timp, „autoritățile centrale urmează să găsească soluții juridice pentru ca ordinea publică să fie respectată”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: