„Politica – o afacere profitabilă”. Cât a „costat” un vot la alegeri pentru diferite partide – de la PAS la MAN
Full Article 10 minutes read

„Politica – o afacere profitabilă”. Cât a „costat” un vot la alegeri pentru diferite partide – de la PAS la MAN

Partidele moldovenești au cheltuit zeci de milioane de lei la alegerile locale pentru a atrage voturile alegătorilor. În același timp, unele partide nu au cheltuit practic niciun ban, în timp ce altele au cheltuit milioane. NM a studiat rapoartele financiare publicate de Comisia Electorală Centrală și a calculat care partide au cheltuit cel mai puțin pentru un vot și care cel mai mult și cu câte mandate sau ales fiecare în primării și consilii raionale.

Cum a calculat NM costul unui vot?

NM a folosit numărul de voturi obținut de partide pentru candidații lor în consiliile raionale, precum și în consiliile municipale din Chișinău, Bălți, Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești. Calculele NM nu iau în considerare voturile candidaților pentru consiliile orășenești și sătești, deoarece acestea pot dubla voturile candidaților pentru consiliile raionale sau, dimpotrivă, pot să difere semnificativ de acestea.

În plus, calculele nu includ voturile obținute pentru candidații la funcția de primar al localităților, întrucât rapoartele financiare ale partidelor reflectă cât s-a cheltuit pentru campanii în toată țara, dar nu indică costurile campaniilor electorale din fiecare oraș și sat.

NM a făcut o excepție în calculele sale pentru Găgăuzia, întrucât în ​​autonomie nu există consilii raionale, așa că NM a numărat voturile consilierilor locali din cele mai mari trei orașe ale autonomiei. Este important să remarcăm aici că, spre deosebire de alte orașe mari din Moldova, în Găgăuzia oamenii nu votează atât de activ candidații de partid pentru consiliile locale, preferând adesea candidații independenți. De exemplu, la Comrat, cel mai bun rezultat pentru consiliul local l-a obținut Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de fostul premier Ion Chicu –  pentru care au votat  doar 5% dintre alegători. În același timp, dintre candidații independenți, Tatiana Dudoglo a avut cel mai bun rezultat, pentru ea au votat aproape 6% dintre alegători.

Este important să menționăm că calculele arată costul unui vot, dar nu corelează întotdeauna cu performanța electorală a unui partid. Deși legătura preț-rezultat este de obicei vizibilă. De exemplu, cel mai puțin pentru un vot a cheltuit partidul „Patrioții Moldovei”  – 2,5 lei (nu include voturile care nu au costat nimic), cu toate acestea partidul nu a obținut niciun mandat în consiliile raionale. Iar partidul „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, a cheltuit pentru un vot 33,9 lei, iar Ceban a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Capitalei din primul tur de scrutin, iar MAN a obținut 20 de locuri din 51 în consiliul municipal.

De asemenea, este important să menționăm că pe site-ul CEC nu sunt publicate cheltuielile partidului „Acasă Construim Europa”, condus Gheorghe Cavcaliuc, care se află în căutare internațională și ale partidului „Forța Alternativă pentru Salvarea Moldovei” (FASM), susținut de către Ilan Șor, care, la fel, a fost anunțat în căutare internațională.

NM nu a examinat cheltuielile candidaților independenți.

Cine a plătit cel mai puțin pentru un vot?

Două partide care au participat la alegeri, judecând după rapoarte, nu au cheltuit niciun ban pentru campania electorală și, în consecință, voturile nu i-au costat nimic. Vorbim despre partidul regional Găgăuz „Bugeacul nostru” – 3118 voturi și „Partidul Progresului Național” – 567 voturi.

Cele mai ieftine voturi au fost cele ale partidului „Patrioții Moldovei” – 2,5 lei votul. Partidul a obținut 606 voturi în Chișinău și regiunea Fălești cheltuind 1.500 de lei.

Costul unui vot al Partidului Comuniștilor (PCRM) a fost de 4,7 lei. PCRM a cheltuit aproape 223 de mii de lei și a obținut 47.594 de voturi în toată țara. Potrivit alegeri.md, comuniștii au obținut trei mandate de primar în primul tur de scrutin, în timp ce opt candidați PCRM au acces în turul doi. În toată țara, partidul are 47 de mandate de consilier raional și municipal.

Partidul „Democrația Acasă” a cheltuit pentru un vot  5 lei: a obținut 10.705 voturi în toată țara  cheltuind 53,5 mii lei. Partidul a obținut cinci mandate de consilier raional și municipal, iar trei candidați la funcția de primar au trecut în turul doi.

De două ori mai scump a costat votul pentru partidul „Pentru oameni, natură și animale”  – 11,4 lei. În același timp, partidul a obținut doar 1.620 de voturi în toată țara. Votul Partidului „Liga Orașelor si Comunelor” (LOC) a costat ceva mai mult – 13,2 lei, in timp ce partidul a obținut cu mult mai multe voturi – 17.446. LOC a obținut 22 de mandate de consilier raional și municipal, 13 mandate de primar, iar încă șapte candidați de partid vor concura pentru funcția de primar în turul doi.

Partidul „Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa” (ALDE), condus de fosta deputată Arina Spataru, a obținut 5.626 de voturi în toată țara, cheltuind 116,7 mii de lei în campania electorală. Astfel, un vot a costat alianța 20,7 lei. Conform rezultatelor primului tur de scrutin, partidul a obținut două mandate de consilier raional și municipal, trei mandate de primar și patru candidați pentru funcția de primar ALDE au acces în turul doi.

Cine a plătit cel mai mult pentru un vot?

Cel mai scump vot a fost pentru partidul „Puterea Diasporei” (fostul Partid Popular European, care anterior era condus de fostul premier Iurie Leancă) – 200 de lei. Partidul a cheltuit 102 mii lei și a obținut 510 voturi în toată țara. Potrivit alegeri.md, partidul nu a obținut niciun loc în consiliile raionale și niciun mandat de primar.

Pe locul doi se află „Partidul Naţional Moldovenesc”, care a cheltuit pentru votul unui alegător  99,5 lei. Partidul a acumulat doar 623 de voturi cu cheltuieli de 62 de mii de lei. Formațiunea politică nu a obținut niciun mandat la alegeri. Pe locul trei se află „Congresul Civic” (CC) – prețul unui vot fiind de 91,3 lei. Partidul a cheltuit 222,8 mii lei în campania electorală și a adunat 2.440 de voturi. Conform rezultatelor primului tur de scrutin, partidul a rămas fără mandate, un candidat al partidului pentru funcția de primar a trecut în turul doi.

„Partidul Nostru” se află pe locul patru cu 84,1 lei pentru vot. În total, partidul a cheltuit 3,1 milioane de lei și a acumulat 37,3 mii de voturi. Formațiunea politică are 11 primari aleși în primul tur, 11 candidați în turul doi și 44 de locuri în consiliile locale.

Pe locul cinci se află partidul apropiat fugarului Ilan Șor „Renaștere” cu 73,9 lei votul. Partidul a adunat 32.545 de voturi, cheltuind 2,4 milioane lei.  „Renaștere” a obținut 35 de mandate în consiliile raionale și municipale, 10 funcții de primar, iar 22 de candidați ai partidului au trecut în turul doi.

„Politica – o afacere profitabilă”. Cât a „costat” un vot la alegeri pentru diferite partide – de la PAS la MAN

Cât au cheltuit partidele care au obținut cele mai multe voturi?

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut 305 mii voturi în toată țara, cheltuind 7,9 milioane de lei în campania electorală. Un vot a costat astfel PAS 25,8 lei. Voturile au permis PAS să obțină 357 de locuri în consiliile raionale și municipale, 225 de funcții de primar și 152 de candidați au trecut în turul doi.

Partidul Socialiștilor (PSRM) a obținut 187,3 mii de voturi la alegeri, cheltuind 4,7 milioane de lei. Un vot i-a costat pe socialiști 24,9 lei. Potrivit alegeri.md, partidul are 256 de consilieri raionali și municipali, 99 de primari și 74 de candidați pentru funcția de primar în turul II.

Partidul primarului Capitalei MAN a obţinut 85,5 mii voturi la alegerile pentru Consiliul municipal Chişinău (partidul nu a participat la alegeri în alte localităţi). Și, după cum am menționat mai sus, un vot a costat MAN 33,9 lei. Pe lângă fotoliul de primar al Chișinăului, partidul are două mandate de primar în suburbii, șase candidați la funcția de primar în turul doi și 20 de locuri în consiliul municipal al Capitalei.

Partidul Social Democrat European (fostul Partidul Democrat) a cheltuit 1,39 milioane de lei pentru campanie și a obținut 65.585 de voturi. Un vot a costat partidul 21,1 lei. Ca urmare, partidul are 88 de locuri în consiliile raionale și municipale, 73 de funcții de primar și 61 de candidați pentru funcția de primar în turul doi.

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de fostul premier Ion Chicu, a cheltuit 1,3 milioane de lei și a adunat 46.018 voturi. Un vot a costat astfel partidul 29 de lei. PDCM are 57 de mandate de consilier raional și municipal, 26 de primari și 47 de candidați pentru funcția de primar în turul doi.

Ce spun experții

Expertul economic IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, consideră că prețul unui vot „nu are nicio legătură cu realitatea, întrucât costul real al tuturor campaniilor este de 20 de ori mai mare”. „Acest lucru arată într-o oarecare măsură onestitatea partidelor. Pentru opoziție, care vine pe valul de critici la adresa autorităților, voturile ar trebui să fie ieftine, dar pentru autorități, dimpotrivă, votul devine mai scump”, a spus expertul.

El a adăugat că banii cheltuiți în campaniile electorale se recuperează rapid. „Politica este o afacere foarte profitabilă în toată lumea, banii se recuperează foarte repede […] Politica își recuperează banii din contul protecției oferite afacerilor”, a spus Ioniță.

Expertul politic Victor Ciobanu a remarcat, la rândul său, că datele nu includ voturile și banii cheltuiți de Ilan Șor. „Șor nu figurează în rapoartele financiare [partidul apropiat lui „Șansă” a fost eliminat din scrutin], a obținut câteva locuri cu FASM, a luat câte ceva pe undeva prin consilii, dar nu este clar cât a cheltuit pentru candidații independenți. SIS a spus că cheltuielile acestuia s-au ridicat la 50 de milioane de euro, [dar nu este clar] ce a primit până la urmă”, a spus Ciobanu.

El a adăugat că rezultatul alegerilor locale a fost un „amestec” între personalitatea candidatului și popularitatea partidului. „La Chișinău, oamenii au votat pentru Ceban, care este asociat cu parcurile și trotuarele, dar partidul său a avut deja un rezultat diferit în consiliul municipal  (mai puțin decât Ceban – NM). Totodată, la Bălți a fost o păpușă [de a lui Șor]: mai întâi au fost îndemnați să o voteze Marina Tauber. Când i s-a refuzat înregistrarea, au apărut Victoria Șapa, apoi Arina Corșicova, iar ratingul a trecut de la un candidat [susținut de Șor] la altul”, a spus expertul.

El a explicat costul scăzut al unui vot PCRM prin „trecutul partidului”. „Au stat opt ​​ani la putere, au propriul electorat, care a trecut parțial la socialiști, dar acum au un bloc cu ei, iar comuniștii sunt percepuți ca o opoziție care este împotriva guvernului. Puteau să nu cheltuiască absolut nimic și, cu siguranță, ar fi câștiga ceva”, a conchis Ciobanu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: