Președinta Maia Sandu împreună cu președintele Poloniei, Andrzej Duda au susținut, pe 21 martie, o conferință de presă la Chișinău. Cei doi șefi de state au vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre procesul de aderare a Moldovei la UE. Totodată, Duda a anunțat că guvernul Poloniei a decis acordarea țării noastre a unui credit de 20 de milioane de euro, fără dobândă.
În debutul briefingului, Maia Sandu a apreciat relațiile de prietenie și cooperare cu Polonia și a reiterat necesitatea sprijinului extern pentru gestionarea crizei refugiaților ucraineni aflați în Moldova.
„Ne ghidăm, în contextul dat, de statutul nostru de stat neutru. Aceasta nu înseamnă, însă, a rămâne indiferent față de suferința altora. Cetățenii noștri și-au deschis casele și inimile pentru a acorda tot sprijinul umanitar necesar oamenilor care au suferit de pe urma acestui război. În aproape o lună de război, în Moldova au intrat mai bine de 360 de mii de persoane din țara vecină. Aproape 100 de mii dintre ei se află în continuare aici, iar majoritatea sunt găzduiți de oameni, în casele lor”, a spus Maia Sandu.
De asemenea, șefa statului a spus că în urma războiului, Moldova este foarte afectată economic. Producătorii noștri nu mai pot exporta pe piețele din est din cauza luptelor care se duc pe teritoriul țării vecine. Importurile, la fel, au fost întrerupte.
„În numele acestor antreprenori, a angajaților lor, solicităm ajutorul statelor membre ale Uniunii Europene. Deschiderea piețelor pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge în est din cauza războiului va fi apreciată ca un gest de sprijin clar și direct pentru producătorii moldoveni. Republica Moldova a ales calea integrării și modernizării europene. Cetățenii țării noastre și-au confirmat clar opțiunea la alegerile din ultimii ani. Acum trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a opri războiul și pentru a restabili pacea în Ucraina, o țară prietenă atât pentru Moldova, cât și pentru Polonia. Pacea trebuie să învingă”, a mai declarat Sandu.
Totodată, șefa statului, a menționat că țara noastră dorește să se asocieze mai activ la Inițiativa Celor Trei Mări, o platformă regională ce își propune consolidarea conexiunilor de infrastructură și a potențialului economic al țărilor din regiunea cuprinsă între Marea Neagră, Marea Baltică și Marea Adriatică. Participarea în această Inițiativă regională va permite țării noastre să beneficieze de infrastructura europeană.
La rândul său, președintele Poloniei, și-a exprimat recunoștința pentru primirea refugiaților ucraineni în Moldova și a anunțat că Guvernul Poloniei a decis să ofere țării noastre un credit de 20 de milioane de dolari, fără dobândă.
„Am venit să o sprijin pe doamna președintă, Guvernul R. Moldova, pentru că războiul este deja la pragul Moldovei. Cu toții înțelegem această situație grea. Este important să supraviețuim în aceste timpuri dificile. Datorită UE sperăm să putem face aceste lucruri. Voi vorbi personal cu liderii UE ca piețele UE să fie deschise pentru exportatorii moldoveni. Voi sprijini pentru ca Moldova să obțină statutul de țară candidată și ulterior de țară membră a UE. Sunt timpuri dificile, sunt foarte multe temeri”, a spus președintele Poloniei.
Polonia găzduiește acum cel mai mare număr de refugiați ucraineni – peste două milioane de oameni. Ca și în cazul Republicii Moldova, mulți dintre ei rămân în țară, în centre de plasament sau în casele polonezilor.