Popescu, discurs în franceză în cadrul Adunării Naționale a Franței, alături de mai mulți oficiali
Full Article 3 minutes read

Popescu, discurs în franceză în cadrul Adunării Naționale a Franței, alături de mai mulți oficiali

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a participat, pe 15 iunie, la Adunarea Națională a Franței. Șeful diplomației moldovenești a susținut un discurs în limba franceză, în cadrul căruia a relatat oficialilor din Franța despre progresele înregistrate de Moldova pe drumul spre eurointegrare. 

„Trecem printr-o perioadă istorică pentru Europa, pentru relația moldo-franceză și suntem siguri că Summit-ul Comunității Politice Europene a fost unul din acele momente în care am cristalizat dinamica și puterea cooperării noastre, care aduc rezultate concrete pentru cetățenii noștri. Reducerea tarifelor de roaming începând cu 1 ianuarie este ceva palpabil. Contribuția mică a fiecărui stat prin eforturi comune, poate genera legături globale”, a menționat ministrul.

În mesajul său, Nicu Popescu s-a referit și la rezultatele obținute de Moldova la capitolul libertatea presei și indexul percepției corupției în clasamentele internaționale.

În clasamentul „Reporteri fără frontiere”, la capitolul libertatea presei, acum doi ani Moldova se afla pe locul 91, iar astăzi a avansat până pe locul 28. Aceasta înseamnă o avansare cu 61 de poziții în doi ani. În Indexul Percepției Corupției publicat de Transparency International am avansat cu 24 de poziții. Mai avem mult de lucru pentru că suntem încă pe locul 90. Am fost pe locul 115, dar este un progres bun. Am lucrat foarte bine cu instituțiile europene în ceea ce privește Facilitatea Europeană pentru Pace”, a spus șeful diplomației de la Chișinău.

La conferința de la Paris au participat, printre alții, Laurence Boone, Ministru de Stat pentru Europa; Jean-Louis Bourlanges, Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe; Delphine Lingemann, Președinta grupului de prietenie moldo-francez, dar și un grup de deputați ai Adunării Naționale.

***

Amintim că Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat, pe 31 mai, acordul de liberalizare a tarifelor de roaming. Acesta prevede scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming începând cu 1 ianuarie 2024.

De menționat că Moldova a găzduit pe 1 iunie Summitul Comunității Politice Europene. La reuniune au participat 48 de șefi de state și lideri de guverne, care au discutat aspecte importante despre securitate și pace, dezvoltarea infrastructurii economice și sociale în spațiul european şi reziliența în fața amenințărilor produse de războiul din Ucraina. Totodată, oficialii europeni au reiterat sprijinul pentru Republica Moldova în vederea realizării angajamentelor asumate în calitate de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: