Nicu Popescu

Popescu, la Berlin: „Suntem recunoscători Germaniei pentru sprijinul ferm acordat Moldovei”

În perioada 27 – 29 martie, ministrul de externe Nicu Popescu a efectuat o vizită de lucru la Berlin, Germania. Ministrul de la Chișinău a avut întrevederi cu mai mulți oficiali, inclusiv cu omologul său german. La Berlin, Popescu a vorbit despre procesul de aderare al Moldovei la UE, dar și Summit-ul Comunității Politice Europene care va avea loc pe 1 iunie la Chișinău. Oficialul moldovean, în cadrul unor discuții cu jurnaliștii din Germania, a vorbit și despre situația din regiune. Popescu a spus că „Republica Moldova nu este amenințată militar, însă se confruntă cu riscuri de ordin hibrid”. 

Popescu a avut întrevederi cu mai mulți oficiali, inclusiv cu ministra afacerilor externe a Germaniei Annalena Baerbock. Cei doi au vorbit, potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), despre procesul de aderare al țării noastre la UE.

Oficialul moldovean a avut și o discuție cu președintele comisiei de politică externă din Bundestag-ul german Michael Roth și cu consilierul pentru politică externă a Cancelarului federal Jens Plotner. Se menționează că la întâlnire s-a vorbit despre importanţa cooperării interparlamentare între țări.

Popescu a avut o întrevedere și cu secretarul de stat al Ministerului Apărării Siemtje Moller.

„Oficialii s-au referit la consolidarea cooperării cu Germania în domeniul securității și apărării, la rolul tot mai important al Republicii Moldova ca partener regional de securitate precum și la determinarea țării noastre de a participa activ la misiunile UE de menținere a păcii și consolidarea securității internaționale”, relatează MAEIE.

Ministrul de la Chișinău a discutat și cu președintele Fundației Konrad Adenauer, Nobert Lammert.

Tot la Berlin, Popescu a participat cu o prezentare, găzduită de către Consiliul European pentru Afaceri Externe. Oficialul moldovean a vorbit despre procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, dar și despre cum reușește să facă față Republica Moldova atacurilor de ordin hibrid.

„Am vorbit și despre pregătirile pentru organizarea celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene, la 1 iunie 2023. Summit-ul este un important sprijin diplomatic pentru Republica Moldova într-o perioadă dificilă, dar și expresia angajamentului nostru de a contribui la o Europă pașnică, stabilă și prosperă”, a declarat ministrul.

De asemenea, în marja vizitei la Berlin, șeful diplomației Republicii Moldovaa acordat două interviuri pentru Deutsche Welle și pentru Reuters. În cadrul discuțiilor, oficialul moldovean s-a referit la situația internă și cea din regiune. „Am declarat că Republica Moldova nu este amenințată militar, însă se confruntă cu riscuri de ordin hibrid. Cu toate acestea, autoritățile reușesc să păstreze pacea și stabilitatea, inclusiv datorită suportului oferit de partenerii externi”, a menționat Popescu.

„Suntem recunoscători Germaniei pentru sprijinul ferm acordat Republicii Moldova și reiterez determinarea noastră de a continua implementarea reformelor pentru a aduce Republica Moldova în UE”, a conchis oficialul de la Chișinău cu privire la vizita sa în Germania.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

„Democrația Acasă” riscă să nu participe la scrutinul parlamentar? Costiuc acuză piedici în cursa electorală VIDEO

Președintele Partidului Politic „Democrația Acasă” (PPDA) Vasile Costiuc consideră că s-ar întreprinde acțiuni pentru neadmiterea formațiunii sale la alegerile parlamentare din toamna anului 2025. Declarația a fost făcută, pe 21 iulie, după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat să permită unor candidați ai PPDA să semneze personal pentru depunerea documentelor – procedură obligatorie prin care se confirmă intenția de a concura la scrutin. CEC argumentează că formațiunea a depus pe 21 iulie setul de documente pentru înregistrarea în cursa electorală, iar procedura în cauză a fost valabilă doar pe parcursul acelei zile.

Partidul „Democrația Acasă” au depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea la alegerile parlamentare pe 20 iulie. Însă, din cei 52 de candidați de pe lista PPDA, doar 14 au fost prezenți la CEC. Astfel, nu toți au semnat personal pentru depunerea documentelor.

A doua zi, președintele PPDA, Vasile Costiuc, alături de alți candidați de pe lista partidului, a venit la CEC pentru semnarea documentelor respective. Scena a fost filmată de liderul formațiunii.

Membra CEC Dana Munteanu, responsabilă de examinarea setului de documente depus de PPDA, nu a permis însă semnarea actelor, menționând că procedura a fost valabilă doar pe parcursul zile depunerii setului de documente pentru înregistrare. Aceasta a spus că a închis atunci procesul verbal de predare-primire a setului de acte.

Ieri am primit 14 persoane, documentele sunt date în lucru. Ieri a fost ziua de depunere a documentelor. Respectiv, cum le-am comunicat colegilor dvs, eu sunt la etapa de examinare a documentelor. Urmare a acestei examinări, o să vă transmit care sunt cele constatate – mai întâi dvs, în calitate de președinte de partid. Și ulterior o să ieșim în examinare în ședința Comisiei”, i-a spus Munteanu lui Costiuc.

În replică, liderul PPDA a insistat că legislația electorală ar oferi 7 zile pentru „înlăturarea carențelor” cu privire la setul de documente pentru înregistrarea în alegeri. Pe de altă parte, Munteanu a declarat că termenul de 7 zile este oferit CEC-ului pentru examinarea documentelor.

Dana Munteanu a mai spus că membrii CEC vor examina setul de documente și în ședință publică, la care vor fi invitați reprezentanții partidului, iar în cazul constatării vreunor neconformități, se va decide cum se va acționa în continuare.

În acest context, Vasile Costiuc a declarat că nesemnarea declarațiilor respective de către toți candidații înaintați de formațiunea sa politică ar urma să fie folosit drept pretext pentru „a scoate” PPDA din cursa electorală.

Între timp, Comisia Electorală Centrală a anunțat că se va întruni în ședință pe 22 iulie. Pe ordinea de zi se regăsesc trei proiecte, inclusiv cel cu privire la înregistrarea PDA la alegerile parlamentare.

Amintim că, pe 20 iulie, Comisia Electorală Centrală a transmis, într-un comunicat, că PPDA a depus documentele pentru înregistrarea listei de 52 de candidați pentru alegerile parlamentare. „Etapa de confirmare în fața grupului de recepționare, contra semnătură a faptului depunerii documentelor în persoană a candidaților de pe listă, a avut loc în intervalul de timp 16:35-18:35, extinsă în afara programului de activitate, fiind recepționate semnături din partea a 14 persoane”, a menționat CEC.

***

Alegerile parlamentare vor fi organizate în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: