Nicu Popescu

Popescu, la Berlin: „Suntem recunoscători Germaniei pentru sprijinul ferm acordat Moldovei”

În perioada 27 – 29 martie, ministrul de externe Nicu Popescu a efectuat o vizită de lucru la Berlin, Germania. Ministrul de la Chișinău a avut întrevederi cu mai mulți oficiali, inclusiv cu omologul său german. La Berlin, Popescu a vorbit despre procesul de aderare al Moldovei la UE, dar și Summit-ul Comunității Politice Europene care va avea loc pe 1 iunie la Chișinău. Oficialul moldovean, în cadrul unor discuții cu jurnaliștii din Germania, a vorbit și despre situația din regiune. Popescu a spus că „Republica Moldova nu este amenințată militar, însă se confruntă cu riscuri de ordin hibrid”. 

Popescu a avut întrevederi cu mai mulți oficiali, inclusiv cu ministra afacerilor externe a Germaniei Annalena Baerbock. Cei doi au vorbit, potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), despre procesul de aderare al țării noastre la UE.

Oficialul moldovean a avut și o discuție cu președintele comisiei de politică externă din Bundestag-ul german Michael Roth și cu consilierul pentru politică externă a Cancelarului federal Jens Plotner. Se menționează că la întâlnire s-a vorbit despre importanţa cooperării interparlamentare între țări.

Popescu a avut o întrevedere și cu secretarul de stat al Ministerului Apărării Siemtje Moller.

„Oficialii s-au referit la consolidarea cooperării cu Germania în domeniul securității și apărării, la rolul tot mai important al Republicii Moldova ca partener regional de securitate precum și la determinarea țării noastre de a participa activ la misiunile UE de menținere a păcii și consolidarea securității internaționale”, relatează MAEIE.

Ministrul de la Chișinău a discutat și cu președintele Fundației Konrad Adenauer, Nobert Lammert.

Tot la Berlin, Popescu a participat cu o prezentare, găzduită de către Consiliul European pentru Afaceri Externe. Oficialul moldovean a vorbit despre procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, dar și despre cum reușește să facă față Republica Moldova atacurilor de ordin hibrid.

„Am vorbit și despre pregătirile pentru organizarea celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene, la 1 iunie 2023. Summit-ul este un important sprijin diplomatic pentru Republica Moldova într-o perioadă dificilă, dar și expresia angajamentului nostru de a contribui la o Europă pașnică, stabilă și prosperă”, a declarat ministrul.

De asemenea, în marja vizitei la Berlin, șeful diplomației Republicii Moldovaa acordat două interviuri pentru Deutsche Welle și pentru Reuters. În cadrul discuțiilor, oficialul moldovean s-a referit la situația internă și cea din regiune. „Am declarat că Republica Moldova nu este amenințată militar, însă se confruntă cu riscuri de ordin hibrid. Cu toate acestea, autoritățile reușesc să păstreze pacea și stabilitatea, inclusiv datorită suportului oferit de partenerii externi”, a menționat Popescu.

„Suntem recunoscători Germaniei pentru sprijinul ferm acordat Republicii Moldova și reiterez determinarea noastră de a continua implementarea reformelor pentru a aduce Republica Moldova în UE”, a conchis oficialul de la Chișinău cu privire la vizita sa în Germania.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Partidul Politic „Moldova Mare”

Victoria Furtună s-a plâns pe Maia Sandu și Nicușor Dan procurorilor din România: de ce-i acuză

Lidera Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a depus o plângere penală, în România, împotriva președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Politiciana, care este afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, o acuză pe șefa statului că ar fi fraudat alegerile prezidențiale din România, în favoarea lui Nicușor Dan – câștigătorul scrutinului.

Potrivit plângerii penale, Victoria Furtună consideră că președinta Maia Sandu, care deține și cetățenie română, ar fi admis „ingerințe” în alegerile prezidențiale și treburile interne ale României, folosind resurse administrative, pentru a-l favoriza în cursa electorală pentru Palatul Cotroceni pe candidatul Nicușor Dan. Ea susține că lidera de la Chișinău ar fi comis aceste fapte prin „propagandă sorosistă”, fără a oferi mai multe detalii.

Politiciana a menționat că scopul urmărit ar fi fost transformarea României într-un „stat marionetă, lipsit de independență și suveranitate” și „aservit” lui George Soros și USAID.

În document este citat și o declarație a lui Nicușor Dan care este calificată drept „autodenunț” al faptului că ar fi fost „beneficiar al schemei de fraudare a alegerilor prezidențiale”. Este vorba despre un răspuns la o întrebare a unei jurnaliste în timpul unei conferințe de presă cu Maia Sandu, care a avut loc la Chișinău, pe 10 iunie.

Mai exact, Nicușor Dan a fost întrebat dacă va susține formațiunea de guvernământ PAS în alegerile parlamentare din Republica Moldova, în contextul în care PAS și Maia Sandu l-au sprijinit în turul II al scrutinului prezidențial. În replică, el a spus: „E adevărat, atât doamna președintă, partidul PAS, în turul II, foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova, cetățeni români, au votat pentru mine neapărat pentru o direcție previzibilă, pro-occidentală a României. Evident că eu ca președinte al României interesat de Republica Moldova, interesat de securitatea zonei în care trăim, inclusiv securitatea României din perspectiva asta, îmi doresc foarte mult ca direcția pro-occidentală, pro-europeană să câștige în Republica Moldova”.

Astfel, Furtună solicită demararea procesului de urmărire penală împotriva Maiei Sandu, în temeiul articolului din Codul Penal al României care se referă la „trădare”, pentru pretinsa „fraudare” a alegerilor prezidențiale. Aceasta cere ca urmărirea penală să fie extinsă și asupra lui Nicușor Dan și să-i fie atribuită calitatea procesuală de „coautor”.

NM a solicitat un comentariu de la Președinția Republicii Moldova, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Amintim că Nicușor Dan și liderul partidului de extremă dreapta, George Simion, sunt candidații care au acces în turul II al alegerilor pentru funcția de președinte al României, care s-a desfășurat în mai. Nicușor Dan a câștigat cursa electorală, obținând 53,6% din voturile valabil exprimate. Simion a acumulat 46,4% din sufragii.

Pe teritoriul Republicii Moldova, Nicușor Dan a câștigat ambele tururi de scrutin. În turul II, un număr record de peste 158 000 de alegători s-au prezentat la urnele de vot, dintre care 138 320 de persoane l-au susținut pe Nicușor Dan.

În timpul procesului de vot pentru turul II de scrutin, dar și după înfrângerea în alegeri, George Simion a acuzat de mai multe ori autoritățile de la Chișinău și, în special, pe Maia Sandu că ar fi „fraudat” rezultatele alegerilor pe teritoriul Republicii Moldova, Cu toate acestea, politicianul nu a prezentat nicio dovadă în acest sens.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: