„Pot afecta negativ planurile de extindere a rețelelor”. Moldovagaz, despre proiectul de lege pe care Maia Sandu l-a trimis parlamentului
Full Article 2 minutes read

„Pot afecta negativ planurile de extindere a rețelelor”. Moldovagaz, despre proiectul de lege pe care Maia Sandu l-a trimis parlamentului

S.A „Moldovagaz” a venit cu o reacție după ce șefa statului, Maia Sandu, a trimis parlamentului un proiect de lege care prevede că din tarife vor fi excluse cheltuielile de amortizare. Potrivit întreprinderii, „amendamentele propuse de administrația președintelui pot afecta negativ planurile de extindere a rețelelor și, ca urmare, indicatorii de gazificare generală a țării și a securității energetice a acesteia în ansamblu”.

„Moldovagaz” notează că „uzura (amortizarea) activelor, incluse în tarif, este direcționată la construcția gazoductelor noi și modernizarea rețelelor de gaze existente și a echipamentelor aferente, a căror perioadă de exploatare este de până la 25 de ani. Pentru mai multe rețele aceasta va expira în anii următori, iar adoptarea modificărilor propuse ar putea duce la suspendarea funcționării lor, din cauza lipsei resurselor financiare incluse în tarif pentru modernizare”.

În cazul în care amortizarea va fi exclusă din scopurile tarifare, „Moldovagaz” susține că va fi nevoită să recurgă la creditare pentru a asigura funcționalitatea rețelelor și pentru a efectua reparația capitală în timpul necesar.

„Rata cumulativă a dobânzii la aceste credite în 5 ani va fi de aproximativ 40%. Conform legislației, acesta va fi inclus în mod inevitabil de către autoritatea de reglementare în tariful final, și aceasta va fi incomparabil mai mare decât cifrele de amortizare existente”, se mai arată în comunicatul emis de întreprindere.

SA „Moldovagaz” își declară disponibilitatea de a participa la orice consultare publică sau specializată pe marginea acestui proiect pentru a oferi toate explicațiile necesare și informații suplimentare cu privire la problema vizată.

Precizăm că pe 17 aprilie, președinția a anunțat că Maia Sandu a trimis parlamentului un proiect de lege „care va permite reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli nejustificate în sumă de 150 de milioane de lei”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: