Precizările Procuraturii după audierile lui Igor Dodon în dosarul „Energocom”
Full Article 2 minutes read

Precizările Procuraturii după audierile lui Igor Dodon în dosarul „Energocom”

Procuratura Generală, informează că astăzi, 29 decembrie 2021, ex-Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon s-a prezentat în fața procurorilor, unde a fost audiat în calitate de bănuit în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.328 alin.(3) din Codul penal (Depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat), în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Potrivit Procuraturii, Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este bănuit. Concomitent, pentru ziua de azi nu a dat careva declarații, solicitând acordarea unui termen pentru a discuta cu apărătorii săi și a se pregăti de audieri, ținând cont de complexitatea cazului.

Bănuiala adusă lui Igor Dodon este legată de activitatea acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.

„Mai exact, acesta din poziția pe care o avea la acel moment, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008 a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.”, explică Procuratura Generală.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de  $11 927 173, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

„Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova”, mai precizează Procuratura.

În privința lui Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală.

Pe de altă parte Igor Dodon susține că audierea sa în dosarul „Energocom” ar fi o tentativă a actualei guvernări de a distrage atenția de la alte subiecte importante, cum ar fi majorarea prețurilor. Declarațiile au fost făcute după audierile care au avut loc pe 29 decembrie la Procuratura Generală.

Audierile urmau să se desfășoare pe 27 decembrie, însă au fost amânate la solicitarea lui Igor Dodon, care a avut nevoie să plece din țară.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: