Андрей Мардарь / NewsMaker

Precizările Procuraturii după audierile lui Igor Dodon în dosarul „Energocom”

Procuratura Generală, informează că astăzi, 29 decembrie 2021, ex-Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon s-a prezentat în fața procurorilor, unde a fost audiat în calitate de bănuit în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.328 alin.(3) din Codul penal (Depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat), în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Potrivit Procuraturii, Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este bănuit. Concomitent, pentru ziua de azi nu a dat careva declarații, solicitând acordarea unui termen pentru a discuta cu apărătorii săi și a se pregăti de audieri, ținând cont de complexitatea cazului.

Bănuiala adusă lui Igor Dodon este legată de activitatea acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.

„Mai exact, acesta din poziția pe care o avea la acel moment, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008 a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.”, explică Procuratura Generală.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de  $11 927 173, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

„Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova”, mai precizează Procuratura.

În privința lui Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală.

Pe de altă parte Igor Dodon susține că audierea sa în dosarul „Energocom” ar fi o tentativă a actualei guvernări de a distrage atenția de la alte subiecte importante, cum ar fi majorarea prețurilor. Declarațiile au fost făcute după audierile care au avut loc pe 29 decembrie la Procuratura Generală.

Audierile urmau să se desfășoare pe 27 decembrie, însă au fost amânate la solicitarea lui Igor Dodon, care a avut nevoie să plece din țară.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PSDE propune crearea „Alianței Moldova Europeană” și răspunde acuzațiilor lui Gligor

Partidul Social Democrat European (PSDE) propune formarea unei noi alianțe politice, „Alianța Moldova Europeană”, despre care afirmă că va pune „Moldova pe primul loc” și va reprezenta „o alternativă pro-europeană veritabilă”. Într-un comunicat de presă, PSDE a răspuns la acuzațiile lui Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, și a criticat Blocul „Împreună”, acuzându-l că ar fi „un instrument creat și controlat de PAS”, menit să „fragmenteze votul pro-european” și „să blocheze apariția unei opoziții reale”.

„Sub pretextul „integrității” și „reformismului”, acest bloc joacă de fapt un rol de anexă electorală, cu misiunea de a atrage voturile celor peste 30% de alegători pro-europeni care s-au dezamăgit de guvernarea PAS. Este o tactică cinică, dar clasică: creezi o copie de rezervă, sabotezi orice altă alternativă și apoi promovezi ideea votului „util”, în care PAS devine singura opțiune acceptabilă. Acesta nu este pluralism politic – este manipulare. Nu este unirea forțelor pro-europene – este dezbinare strategică, în folosul exclusiv al PAS”, se arată în comunicatul PSDE.

Formațiunea susține că Blocul „Împreună” a fost conceput ca „o fațadă”, unde ar fi acceptate doar partidele obediente, în timp ce cele care vin cu inițiative sunt „discreditate”.

„PSDE, CUB, LOC – toți au fost atacați sau respinși tocmai pentru că refuză să fie controlați”, afirmă reprezentanții partidului.

Partidul a răspuns declarațiilor liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, care a menționat PSDE într-o postare, în care s-a referit la faptul că liderul Ligii Orașelor și Comunelor (LOC), Alexandru Bujorean ar fi promovat în Blocul „Împreună” formațiuni și persoane asociate cu fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„Noi, PSDE, nu suntem interesați să participăm la acest teatru politic. Nu căutăm aprobarea PAS și nici nu acceptăm să fim catalogați pe criterii politice inventate în birourile lor de PR. Respingem categoric campaniile de stigmatizare lansate împotriva noastră și a altor partide care nu se supun dictatului PAS. Cei care se pretind “gardieni ai moralei” nu fac altceva decât să repete același tipar: excludere, discreditare, control”, susține formațiunea.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Blocului „Împreună” referitor la declarațiile PSDE. Vom reveni ulterior cu poziția acestora.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”.

Aceștia au acuzat PAS că ar ademeni oameni din bloc pe listele lor electorale. În cadrul podcastului Gonța Media, Alexandru Bujorean a declarat că PAS ar fi propus blocului Împreună trei mandate de deputat pentru cele patru partide din bloc. 

Purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare a declarat pentru NM că PAS „este în discuții cu partidele proeuropene”.

„Ne dorim o listă cât mai reprezentativă și unitatea forțelor europene. Le mulțumim celor care se alătură acestui efort de menținere a Moldovei pe calea cea dreaptă în alegerile din toamnă”, a declarat Adriana Vlas, reprezentanta PAS.

Plecarea LOC din Blocul politic „Împreună” a generat un val de acuzații și replici între liderii politici implicați. Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, susține că retragerea formațiunii conduse de Alexandru Bujorean ar fi fost provocată de refuzul celorlalte partide de a accepta în alianță formațiuni și persoane asociate cu fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„La ultima ședință a Consiliului de coordonare a Blocului Împreună, Bujoreanu a insistat repetat asupra extinderii Blocului prin accederea PSDE, PNM și CUB. Vă aduc aminte că Comisia Electorală Centrală a depistat în listele de subscripție depuse de CUB în alegerile prezidențiale, liste identice cu cele depuse de Victoria Furtună. Concluziile le faceți Dvs, nemaivorbind de faptul că CUB a sabotat Blocul Împreună în alegerile prezidențiale. Propunerea lui Bujorean a fost refuzată unanim de Partidul Schimbării, PPDA și Partidul Verde Ecologist și acesta este motivul adevărat al plecării Ligii Orașelor și Comunelor din Blocul Împreună”, a menționat Gligor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: