Guvernul slovac va discuta măsuri de reciprocitate în privința Ucrainei, după ce aceasta a oprit fluxul de gaz rusesc prin teritoriul său către Slovacia. Precizările au fost făcute de premierul slovac Robert Fico, relatează Agerpres. Oficialul a menționat că partidul său va lua în considerare tăierea furnizării de energie electrică către Ucraina, reducerea ajutorului pentru refugiaţii ucraineni, inclusiv solicitarea de a compensa pierderile suferite de Slovacia din cauza încetării tranzitului.
Fico a declarat, pe 2 ianuarie, că partidul său Smer va lua în considerare tăierea furnizării de energie electrică către Ucraina, reducerea ajutorului pentru refugiaţii ucraineni şi solicitarea reluării tranzitului de gaze sau compensarea pierderilor suferite de Slovacia din cauza încetării acestora.
El a mai spus că o delegaţie a ţării sale va discuta situaţia la Bruxelles săptămâna viitoare, iar apoi coaliţia sa de guvernământ va discuta răspunsul la ceea ce el a calificat drept „sabotaj” din partea preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski.
„Declar că partidul meu (Smer-SSD) este gata să dezbată şi să convină în coaliţie cu privire la oprirea furnizării de energie electrică şi reducerea semnificativă a sprijinului pentru cetăţenii ucraineni din Slovacia. (…) Singura alternativă pentru o Slovacie suverană este reluarea tranzitului sau solicitarea de mecanisme de compensare care să înlocuiască pierderea de finanţe publice de aproape 500 de milioane de euro”, a declarat premierul slovac, adăugând că partenerii săi de coaliţie „percep de asemenea situaţia ca fiind extrem de gravă şi demnă de un răspuns suveran”.
Potrivit sursei, Slovacia dispune de surse alternative de gaz „dar Fico, care a pus capăt ajutorului militar pentru Ucraina şi a căutat o apropiere a relaţiilor cu Moscova, argumentează că ţara sa va pierde propriile venituri din tranzit şi va plăti taxe de tranzit suplimentare pentru a aduce gaz din alte surse decât rus şi de asemenea susţine că preţurile la gaz şi energie electrică în Europa vor creşte ca urmare a acţiunilor Ucrainei”.
***
Preşedintele ucrainean a refuzat să prelungească contractul de tranzit cu Gazprom care a expirat pe 31 decembrie 2024. Comisia Europeană a sugerat ţărilor afectate, în special Republica Moldova, Ungaria, Slovacia şi Austria, să se aprovizioneze din alte surse prin patru rute alternative, chiar dacă aceasta ar presupune costuri suplimentare.
Gazul rusesc care tranzita teritoriul statului ucrainean era livrat inclusiv către Moldovagaz, iar toate cantitățile erau direcționate spre regiunea transnistreană. Aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaz tranzitau zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate erau asigurate necesitățile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului și era produsă energie electrică pentru malul drept.
Deși autoritățile de la Chișinău au purtat discuții cu conducerea concernului rusesc Gazprom pentru a continua furnizarea de gaze naturale prin gazoductul trans-balcanic, compania nu a dat curs solicitării, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional. Astfel, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a întrerupt livrările pentru stânga Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.
Pe 2 ianuarie, compania Moldovagaz a declarat că împreună cu Energocom „este dispusă să ofere asistență, inclusiv suportul tehnic și comercial Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze”. Potrivit Moldovagaz, achiziția poate avea loc „pe baza condițiilor de piață”. Tiraspoltransgaz nu a reacționat deocamdată la propunerea Moldovagaz și Energocom. Detalii AICI.
Mai precizăm că pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului gazele naturale sunt achiziționate de pe piețele regionale și europene. Volumele contractate, menționa anterior Moldovagaz, vor asigura integral consumul malului drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!