Premierul Ucrainei, în vizită oficială în România. Care este agenda discuțiilor pe care le va avea cu prim-ministrul de la București

Tranzitul de cereale din Ucraina pe teritoriul României, protejarea fermierilor români și drepturile minorității române din Ucraina se află pe agenda discuțiilor, pe care premierul ucrainean Denis Smihal le va avea pe, 19 august, cu Marcel Ciolacu cu ocazia unei vizite pe care o efectuează la București. Întâlnirea a fost confirmată de premierul român în debutul ședinței de guvern din 18 august, scrie Libertatea.

„Vom discuta aspecte care țin de securitatea regională în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, vom aborda și eforturile noastre în ce privește tranzitul cerealelor ucrainene pentru asigurea accesului la hrană la nivel mondial, dar și chestiuni care țin de agenda bilaterală pentru protejarea fermierilor români și repspectarea drepturilor minorităților române din Ucraina”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.

Potrivit programului oficial, Denis Smihal și Marcel Ciolacu vor susține declarații comune de presă de la ora 13:35.

Vizita vine în contextul în care retragerea Rusiei din acordul pentru tranzitul sigur al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră a obligat Ucraina să caute noi alternative pentru a-și putea transporta cerealele.

Oficialii din România, Ucraina, UE și SUA discută acum despre sporirea volumului de cereale exportate. După o întâlnire de vineri a oficialilor europeni și americani în Galați, James OBrien, coordonatorul pentru sancțiuni al administrației Biden, a declarat că volumul de cereale ucrainene exportate prin Dunăre „va fi mai mult decât dublu”.

De altfel, New York Times relata că „Sulina e ca o autostradă”, întrucât canalul a ajuns o rută vitală pentru grânele ucrainene, sub umbrela NATO.

În urmă cu o săptămână, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu declara că România dublează capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina, până la 4 milioane de tone lunar.

Transportul crescut al cerealelor din Ucraina prin România poate aduce și câteva aspecte negative, dacă o parte din cerealele tranzitate ar rămâne pentru hrana românilor și, prin urmare, stocurile interne ar putea fi afectate.

De asemenea, fermierii din România ar putea avea de suferit, dacă se fac importuri de cereale ieftine din Ucraina. Concret, dacă cerealele din Ucraina sunt mai ieftine decât cele din România, fermierii români ar putea avea dificultăți în a-și vinde producția la prețuri competitive. Discuții similare au avut loc și la începutul acestui an, iar UE a aprobat interzicerea importurile de cereale ucrainene în mai multe state, inclusiv România.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Instagram

Întârziere pe un zbor din Paris spre Chișinău. Autoritatea Aeronautică Civilă anunță verificări

Un zbor de pe ruta Paris–Chișinău întârzie din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Cel puțin asta a declarat Autoritatea Aeronautică Civilă, menționând că întârzierea este „semnificativă”. Potrivit instituției, operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

„Potrivit informațiilor primite din partea operatorului aerian, zborul Paris – Chișinău a înregistrat o întârziere semnificativă cauzată de o defecțiune tehnică la aeronavă. Compania aeriană a identificat o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor urmează să înceapă în scurt timp”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice Civile pe 5 iulie.

Totodată, instituția a adăugat că va verifica dacă operatorul aerian a oferit pasagerilor asistența necesară, conform prevederilor cadrului normativ privind protecția consumatorilor. „Reiterăm că pasagerii au dreptul la informare și sprijin în astfel de situații, iar respectarea acestor obligații este monitorizată cu prioritate”, au adăugat reprezentanții Autorității Aeronautice Civile.

Autoritatea nu a precizat despre ce operator aerian este vorba.

Potrivit informațiilor de pe online, zborul era programat pentru dimineața zilei de 4 iulie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: