Telegram/stranaua

Premierul Ungariei, în vizită-surpriză la Kiev. Este prima sa călătorie în Ucraina de la începutul războiului provocat de Rusia

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a sosit într-o vizită oficială la Kiev. Aceasta este prima sa călătorie în capitala Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă, informează publicația Hromadske pe 2 iulie. Orban a avut o întrevedere cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski.

Ultima dată când Orbán a vizitat Ucraina a fost în 2015, când s-a întâlnit cu președintele de atunci, Petro Poroșenko. Vladimir Zelenski și Viktor Orbán s-au întâlnit ultima dată în Argentina, la inaugurarea președintelui Javier Milei. Atunci, Zelenski a spus că a vorbit cu Orbán despre dialogul dintre cele două țări și despre aderarea Ucrainei la UE.

De asemenea, președintele a luat legătura cu premierul ungar în mai – l-a invitat la Summitul pentru Pace din iunie.

Telegram/stranaua
Telegram/stranaua

Poziția Ungariei față de Ucraina

Ungaria, condusă de prim-ministrul Viktor Orbán și ministrul afacerilor externe Péter Szijjártó, și-a manifestat de mai multe ori atitudinea favorabilă față de Kremlin.

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Budapesta a făcut declarații care contrazic poziția generală a Uniunii Europene privind sprijinul pentru Ucraina. În special, pe 15 februarie, Ungaria a blocat adoptarea celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei. De asemenea, Budapesta a promis să veteze orice sancțiuni legate de energia nucleară rusă.

În timpul votului pentru deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, prim-ministrul Ungariei a părăsit sala. Din relatările presei a reieșit că cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, i-a propus să „meargă să bea o cafea” în afara camerei, pentru ca ceilalți 26 de lideri ai UE să poată vota unanim. Orbán a declarat că nu a vrut „să ia decizia pe conștiința țării”, așa că a ieșit din sală.

Ulterior, el a afirmat că Ungaria va avea încă „75 de oportunități” de a bloca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Budapesta a susținut că în Ucraina sunt încălcate drepturile maghiarilor și a amenințat că va bloca integrarea europeană a Ucrainei dacă Kievul nu va face concesii în privința minorităților naționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: