Presă: compania aeriană afiliată unui ex-deputat PDM a cumpărat un avion de lux. Ar fi aparținut unui oligarh rus
Full Article 3 minutes read

Presă: compania aeriană afiliată unui ex-deputat PDM a cumpărat un avion de lux. Ar fi aparținut unui oligarh rus

Grupul Fly One, afiliat lui Vladimir Cebotari (ministru al justiției în Guvernul Streleț și Filip, fost deputat și ex-vicepreședinte al PDM) şi lui Mircea Maleca, a cumpărat un avion Gulfstream G450 din clasa business, scrie MoldStreet. Anterior, potrivit sursei, avionul ar fi aparţinut unui oligarh rus, partener de afaceri cu fostul președinte rus Dmitri Medvedev. Pe 2 mai, avionul de lux a ajuns la Chișinău. Câteva zile mai târziu a zburat la Erevan și a fost prezentat presei din Armenia. Preţul unor avioane de acest model ar varia între 12 şi 17 milioane de dolari. Avionul poate găzdui până la 16 pasageri. Noua achiziţie a fost înregistrată la Bucureşti. 

Pe 2 mai, avionul de lux a ajuns la Chișinău. Ulterior, pe 5 mai, a zburat la Erevan, cu escală la Trabzon (Turcia). Potrivit sursei, anunţul despre achiziţia avionului a fost făcut în noiembrie 2023 de către FlyOne Armenia.

La Erevan avionul a fost prezentat presei de către Eduard Sukiasyan (fratele unui deputat din Armenia) preşedintele grupului Sil Kapital, care deţine 20% din FlyOne Armenia SRL (46% sunt deţinute de Fly One SRL din Republica Moldova). „Astfel, pentru prima dată în Armenia și nu numai, compania aeriană poate oferi servicii premium care să răspundă nevoilor călătorilor de afaceri și turiștilor corporativi”, a menționat FlyOne Armenia.

Compania a declarat că raza de zbor a unor astfel de aeronave este de peste 8.000 km, iar G450 poate găzdui până la 16 pasageri și este destinat zborurilor pe o arie geografică largă – Europa, Orientul Mijlociu și destinații transatlantice.

Potrivit sursei, preţul unor avioane de acest model variază între 12 şi 17 milioane de dolari.

Deşi a fost prezentat pe aeroportul Zvartnots, din Erevan, capitala Armeniei, noua achiziţie a fost înregistrată la Bucureşti, România, unde este înregistrată FlyOne Airlines SRL – o altă subsidiară a Fly One SRL din Republica Moldova. Astfel aeronava are noul cod YR-SIL: YR este codul național al României, iar SIL face parte din denumirea companiei SIL Capital, deținută de familia Sukiasyan.

„Înregistrarea aeronavei în România, membră a Uniunii Europene, este pozitivă pentru că Armenia se află încă pe „lista neagră” a UE și, prin urmare, este interzisă intrarea aeronavelor cu înmatriculare armeană în spațiul aerian al UE. În plus, vecinul nostru de vest, Turcia, creează periodic obstacole aeronavelor cu înmatriculare armeană, care, zburând spre Europa, Orientul Mijlociu sau alte țări, tranzitează spațiul său aerian”, a constatat publicația Hetq.

Aceeşi publicaţie a scris că anterior avionul Gulfstream G450 (cod vechi OE-IZK) a aparţinut milirdarului rus Zakhar Smushkin, supranumit şi oligarhul celulozei. În trecut, unul dintre partenerii săi de afaceri a fost fostul președinte rus, Dmitri Medvedev. Potrivit Forbes, Medvedev a lucrat în anii 90 ai secoului trecut, în calitate de consilier general la compania miliaradrului. Averea actuală a lui Smushkin este evaluată de Forbes la 2,1 miliarde de dolari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: