Președinta Maia Sandu a discutat cu ambasadorii statelor UE despre negocierile pe gaz și rezultatele acestora
Full Article 3 minutes read

Președinta Maia Sandu a discutat cu ambasadorii statelor UE despre negocierile pe gaz și rezultatele acestora

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat, în format de videoconferință, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, acreditați în Republica Moldova. Şefa statului le-a mulțumit diplomaților pentru toată expertiza și susținerea oferită în ultimele săptămâni, atât în legătura cu aprovizionarea cu gaze naturale, cât și în gestionarea crizei, informează Președinția.

În cadrul discuției cu ambasadorii, a fost abordat subiectul evoluțiilor recente în negocierile pe gaz și rezultatele acestora.

Şefa statului le-a mulțumit ambasadorilor statelor UE pentru toată expertiza și susținerea oferită în ultimele săptămâni, atât în legătura cu aprovizionarea cu gaze naturale, cât și în gestionarea crizei.

„În discuția noastră, am reiterat angajamentul Republicii Moldova de a implementa politici și proiecte care vor asigura securitatea energetică a țării”, a menţionat preşedintele Maia Sandu.

***

Din 1 noiembrie, Gazprom a început să livreze în Moldova gaze naturale în baza noului contract, care a fost încheiat pe o perioadă de cinci ani. Reprezentanții Moldovagaz au comunicat că în zilele apropiate, presiunea în rețeaua de transport al gazelor naturale se va restabili complet.

Moldova și Gazprom au convenit să efectueze până la 1 mai 2022 un audit independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom. În baza rezultatelor auditului, părțile vor semna un acord privind rambursarea acestei datorii. Iar până la sfârșitul anului 2022, guvernele Moldovei și Rusiei vor semna un acord de cooperare în sectorul energetic. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spânu. Totodată, acesta a confirmat faptul că, potrivit condițiilor contractului, în luna noiembrie, Moldova poate să achiziționeze gaze naturale cu 450 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar în luna decembrie, acest preț ar putea să scadă.

Spânu a mai spus că „fără îndoială, tarifele la gaze vor crește” în luna noiembrie. El nu a precizat, însă, cu cât. Dar a menționat că guvernul va compensa această creștere pentru categoriile defavorizate ale populației. Transmisiunea în format video a conferinței de presă a lui Spânu poate fi vizualizată aici.

***

Președintele Maia Sandu a menționat într-un interviu pentru publicația «Kommersant» din Rusia că regretă că în perioada crizei gazelor naturale au fost foarte multe acuzații reciproce. Potrivit afirmațiilor lui Sandu, ar trebui să fim mult mai responsabili când discutăm despre probleme sensibile, ca popoarele Moldovei și Rusiei să nu se certe. Întrebată de ce nu a participat la ședința liderilor CSI, șeful statului a subliniat că în locul său, Moldova a fost reprezentată la acest forum de către premierul Natalia Gavrilița. Sandu a mai spus, de ce a participat la summitul „Platforma Crimeea”, pe care Moscova l-a numit „un atac obraznic anti-Rusia”.

După ce a fost semnat acordul cu Gazprom, Sandu a avut un dialog telefonic cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski și a mulțumit Ucrainei „pentru asistența promptă în timpul crizei energetice”. Cei doi președinți au mai discutat despre oportunitățile privind continuarea cooperării în sectorul energetic.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: