Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană se va face numai prin referendum. Asigurarea vine din partea președintei țării, Maia Sandu. „Nu este niciun pericol ca cineva să vă împingă în UE fără dorința voastră”, i-a răspuns șefa statului unui cetățean din Răuțel, Fălești.
„Până la aderare este cale lungă și aderarea o vom face numai cu referendum. Deci dumneavoastră o să aveți cu toții posibilitatea să votați și să spuneți. Noi nu suntem în Uniunea Europeană. Aceasta este doar prima ușă deschisă, dar când o să avansăm, și sperăm să avansăm, urmează inițierea negocierilor. Depinde de noi cât de repede putem face asta, pentru că unele țări au așteptat destul de mulți ani, dar aderarea se face prin referendum. Nu este nici un pericol la cineva să vă împingă în Uniunea Europeană fără dorința voastră”, a declarat șefa statului în timpul unei întâlniri cu locuitorii din Răuțel.
De menționat că, odată cu semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE, autoritățile de la Tiraspol au venit cu o serie de declarații în care acuzau autoritățile de la Chișinău că nu ar fi ținut cont de opinia Transnistriei. Vitalii Ignatiev, conducătorul instituției de la Tiraspol responsabilă de „relații externe”, a numit „populism” declarațiile Maiei Sandu precum că locuitorii regiunii transnistrene ar sprijini integrarea europeană a Moldovei. După cum a remarcat Ignatiev, într-un interviu pentru canalul de televiziune rus „Russia 4”, Transnistria luptă pentru independență și pentru dezvoltarea relațiilor cu Rusia.
Republica Moldova a semnat, la 3 martie 2022, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pe 23 iunie 2022, țara noastră a primit statul de țară candidată pentru aderarea la UE, alături de Ucraina. În reacția sa de după eveniment, Rusia a minimalizat importanța statului de țară candidat acordat Republicii Moldova. Recent, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus că prin acordarea statutului de state-candidate la aderarea la UE pentru Moldova și Ucraina, Bruxelles-ul ar fi desfășurat „un gambit geopolitic împotriva Rusiei”. Potrivit lui, Moldova și Ucraina vor rămâne țări „veșnic” candidate la UE.
Recent, președinta Sandu a anunțat că autoritățile Republicii Moldova vor adopta și finaliza, până la sfârșitul lunii iulie, Planul de acțiuni care va conține pași concreți privind combaterea corupției, reformarea justiției sau eliminarea influenților oligarhice asupra sistemului economic, politic și mass-media din Republica Moldova. Potrivit Maiei Sandu, integrarea Moldovei în UE este un program de țară, iar autoritățile statului nu au dreptul la eșec în acest proces.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!