Kommersant

Președintele Belarusului, supărat pe jurnaliști: „Expulzați-i de aici dacă nu respectă legea și cheamă oamenii la maidan!”

Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko a criticat presa pentru informațiile pe care le publică și a cerut responsabililor de la Ministerul de Externe să retragă acreditările și să expulzeze jurnaliștii care nu respectă legea și „cheamă oamenii la maidan”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri oficiale din 23 iulie, scrie Novaya Gazeta.

„Uitați-vă la presa tipărită. Astăzi am luat toate ziarele, am citit așa-numita „independentă” „Komsomoliskaya Pravda” din Belarus. Vedeți voi, șeful lor, stând la Moscova sau chiar la Kremlin, a făcut o declarație și au început publicațiile tendențioase. Să se ducă în câmp, unde astăzi are loc lupta advărată, lupta pentru recoltă”, a declarat Lukanșenko în cadrul unei întâlniri oficiale cu responsabili din domeniul economic.

Lukașenko a îndemnat funcționarii publici, inclusiv din cadrul administrației prezidențiale, să ia măsuri. Acesta a menționat că dacă nu se va face acest lucru, însărcinarea va fi delegată altor persoane.

„Ascultați, noi suntem stăpâni în țară. Îndepliniți-vă obligațiunile”, a spus Lukașenko.

Președintele belarus a criticat și mass media străină.

„Ce fel de atitudine este asta față de țară? BBC, „Svoboda”, „Europa Liberă” ș.a.m.d. Stream-urile acestea… Nici nu mai vorbesc despre tendenționism, ei cheamă la dezordini în masă. De ce răbdați asta?”, a mai spus Lukașenko.

Potrivit președintelui Belarusului, este nevoie să se ia măsuri fără a se mai aștepta încheierea campaniei prezidențiale. Acesta i s-a adresat ministrului Afacerilor Externe, Vladimir Machei, care este responsabil pentru acreditarea presei străine.

„Expulzați-i de aici, dacă nu respectă legile noastre și cheamă oamenii la maidan”, a spus președintele Alexandr Lukașenko.

Jurnaliștii de la Novaya Gazeta au precizat că majoritatea jurnaliștilor care reprezintă presa străină în Belarus sunt cetățeni belaruși, care nu pot fi expulzați din propria țară.

Amintim că alegerile prezidențiale din Belarus se vor desfășura pe 9 august. Comisia Electorală Centrală a înregistrat cinci candidați. În afară de Alexandr Lukașenko pretind la funcția de președinte al țării soția bloggerului Serghei Tihanovski – Svetlana Tihanovskaya (acaesta s-a înscris în cursa electorală după ce soțul său a fost arestat).

Doi dintre principalii contracandidați ai lui Lukașenko – Victor Babariko și Valerii Țepkalo nu au fost înregistrați în cursa electorală, ceea ce a provocat proteste. Ambii se află în prezent în arest. Aceștia au anunțat că o vor susține pe Svetlana Tihanovskaya.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

În locul lui Beliakov. Krasnoselski a numit un nou copreședinte al CUC din partea Tiraspolului

Constantin Kalinenok va deveni noul copreședinte al Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene. Un decret în acest sens a fost semnat de liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Kalinenok îl va înlocui în această funcție pe Oleg Beliakov.

Vadim Krasnoselski a menționat pe rețelele de socializare că Beliakov demisionează din proprie inițiativă.

Luptător-apărător, reprezentant al forțelor de ordine, diplomat pacificator — astăzi el este eliberat din funcția de copreședinte al Comisiei Unificate de Control din partea Transnistriei, din proprie inițiativă, dar rămâne un exemplu de cetățean și patriot. Îți mulțumesc pentru serviciu”, a spus Krasnoselski.

Menționăm că noul copreședinte CUC din partea Tiraspolului, Constantin Kalinenok, a fost anterior șef de direcție în cadrul „ministerului de Interne” nerecunoscut al regiunii și a condus secretariatul așa-zisului „Consiliu de Securitate” local. Kalinenok participă la Operațiunea de Menținere a Păcii din 2006 și face parte din delegația CUC a regiunii transnistrene.

***

Comisia Unificată de Control este o forță tri-laterală de menținere a păcii și o structură de comandament militar comună formată din trimiși ai Republicii Moldova, regiunii transnistrene și Rusiei, care activează în Zona de Securitate de pe Nistru.

Principala sarcină a delegației Republicii Moldova în cadrul CUC este organizarea monitorizării situației din Zona de Securitate și adoptarea, pe baza consensului părților, a deciziilor preventive menite să asigure menținerea păcii și a ordinii publice în cadrul procesului de pacificare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: