Președintele Comisiei de la Veneția: „Fac apel către parlament să abroge deciziile sale neconstituționale”
Full Article 3 minutes read

Președintele Comisiei de la Veneția: „Fac apel către parlament să abroge deciziile sale neconstituționale”

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a arătat alarmat de situația actuală din Republica Moldova și a cerut parlamentului să abroge „deciziile neconstituționale” și să respecte deciziile Curții Constituționale (CC), chiar dacă nu este de acord cu acestea. Reacția vine după ce parlamentul a decis revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea în locul acesteia a unui alt judecător.

„Declarația parlamentului, precum că nu recunoaște decizia Curții Constituționale din 15 aprilie 2021 și votul de neîncredere acordat celor trei judecători ai Înaltei Curți sunt foarte îngrijorătoare”, a spus Gianni Buquicchio.

„Comisia de la Veneția a afirmat în nenumărate rânduri că ignorarea unei decizii a Curții Constituționale este echivalentă cu „desconsiderarea” Constituției. Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul CC ca și „gardian al Constituției”, chiar dacă nu sunt mulțumiți de o decizie a Înaltei Curți sau sunt de părere că a comis o greșeală”, a mai spus Buquicchio.

Acesta a afirmat că „nu există noțiunea de „vot de neîncredere acordat judecătorilor Curții Constituționale” în temeiul Constituției Republicii Moldova”.

„Așa cum am avut deja ocazia de a declara în 2013, acest vot de neîncredere este în contradicție clară nu numai cu articolul 137 din Constituția Moldovei, ci și cu standardele europene privind justiția constituțională”, a precizat președintele Comisiei de la Veneția.

De asemenea, acesta a spus că revocarea din funcție a Domnicăi Manole „nu are nicio bază în Constituție”.

„Fac apel către parlament să abroge declarația și deciziile sale neconstituționale și să respecte deciziile trecute și viitoare ale Curții Constituționale chiar și atunci când nu este de acord cu acestea”, a spus Buquicchio.

Menționăm că vineri, 23 aprilie, 53 de deputații au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

Drept urmare, Partidul Acțiune și Solidaritate a chemat cetățenii să vină în fața Curții Constituționale, pentru a apăra această instituție.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: