Președintele MAIB despre schimbarea mentalității bancherului și un alt mod de a face banking

Președintele Comitetului de Conducere al MAIB Serghei Cebotari a povestit, într-un interviu, ce schimbări așteaptă banca în 2020.

Domnule Cebotari, banca a încheiat anul cu rezultate financiare foarte bune. Pentru că până în aprilie a mai rămas puțin timp, prima întrebare care se impune în acest context este ce perspective deschide acest fapt asupra așteptărilor acționarilor în privința dividendelor.

Într-adevăr, Moldova Agroindbank a încheiat anul 2019 cu rezultate financiare demne de o bancă lider. Ne-am distanțat de concurenții de bază, consolidându-ne pozițiile la principalii indicatori — active, depozite, credite, profit. Deținem 28,6% din activele gestionate de sector. Am înregistrat cel mai mare profit atât din istoria băncii, cât și din istoria sectorului bancar. Avem o cotă de piață la credite de peste 35% și de aproximativ 30% la depozite. Acești indicatori vorbesc despre încrederea clienților și a partenerilor în bancă, care într-un final au contribuit la majorarea valorii acțiunilor băncii, prețul cărora a atins recordul de 3 200 lei la sfârșitul anului pentru o acțiune cu valoarea nominală de 200 lei.

Revenind la întrebarea dumneavoastră, pot să confirm că MAIB are suficientă forță și este suficient de capitalizată nu doar ca să achite dividende, dar și pentru a asigura dezvoltarea băncii pe termen mediu și lung. Banca, la moment, este în proces de pregătire a informațiilor necesare pentru a fi incluse în testul de stres, rezultatele căruia vor sta la baza solicitării băncii de obținere a aprobării prealabile a Băncii Naţionale a Moldovei pentru distribuirea capitalului. Reieșind din situația la zi, am toate motivele să fiu optimist în privința dividendelor, dar așteptăm, bineînțeles, avizul BNM.

În 2019, concurența dintre bănci s-a făcut simțită mai mult ca niciodată. Cum v-ați dezvoltat linia de produse, pe ce direcții de dezvoltare ați pus accentul, dar și ce probleme v-au preocupat cel mai mult?

La începutul anului 2019 am anunțat că digitalizarea nu mai este un trend, este o necesitate stringentă și am acordat o atenție specială acestui segment pe parcursul întregului an. Am lansat aplicaţia mobilă MAIBank pentru persoane fizice. Am dezvoltat MAIBusiness pentru persoane juridice, care se află în faza de testare. Am lansat un șir de funcționalități, care să faciliteze efectuarea operațiunilor bancare de către clienți. Toate acestea au drept scop simplificarea relaţiei clienţilor cu banca şi oferirea unui nivel mai înalt de flexibilitate şi autonomie. Putem spune la propriu că clienții MAIB au banca chiar în buzunar și pot efectua un şir de operaţiuni bancare simplu, rapid şi fără efort de la distanţă, fără a mai veni la bancă. Trăim vremuri ale vitezei şi este esenţial pentru noi, ca bancă, să mergem în tandem cu tendinţele globale din domeniul bancar şi să le dăm tonul pe piaţă.

Toate acestea presupun investiții în digitalizare, în securitatea datelor bancare, dar aceasta ne permite să fim competitivi pe piață și să fim la dispoziția clienților noștri 24 de ore în zi, 7 zile pe săptămână.

Datorită semnării în 2019 a unui şir de acorduri importante cu parteneri internaţionali de dezvoltare, cum ar fi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiţii, am atras mai multe linii de creditare pentru sectorul de afaceri — EU4Business, Programul de Facilitare a Comerţului, Livada Moldovei — care implică un şir de oportunităţi noi pentru clienţi: rate avantajoase, perioade de graţie, componentă de grant, spectru larg de finanţare, consultanţă din partea experţilor pentru implementarea proiectelor etc.

În același timp, în 2019 a trebuit să facem față și unor incidente extrem de regretabile, care au consumat eforturi enorme pentru a le soluționa. Mă refer la cazul din 6 iulie şi contez că instituţiile de resort vor veni cu elucidări ale acestei situaţii și rău-făcătorii vor fi traşi la răspundere.

Dle Cebotari, ați putea să ne spuneți care va fi politica băncii față de procese în 2020 — rămân aceleași sau vor fi supuse modificărilor?

Cuvântul care caracterizează MAIB în 2020 este transformare, transformare pe toate direcțiile și neapărat și în cazul proceselor de lucru.
În 2019 am pregătit terenul pentru o nouă abordare pe anumite segmente, ceea ce ne-a permis să începem anul 2020 având deja automatizate un șir de procese absolut necesare pentru îmbunătățirea modulului de business al băncii. Am dat startul unui sistem foarte complex de gestionare a relațiilor cu clienții — CRM, care pe lângă faptul că ne oferă o bază de date detaliată și foarte bine structurată, ne permite și să înțelegem mai bine necesitățile clienților și respectiv să ne ajustăm acțiunile în funcție de acestea. În privința creditării, datorită automatizării proceselor foarte curând vom lucra în regim de conveier creditar, iar aceasta va aduce viteză, eficiență sporită și satisfacția clientului. Am reorganizat, de asemenea, serviciul Contact Centre, care este dotat cu cele mai noi sisteme de operare și pe lângă consultanța oferită clienților, mai este și direct implicat în activități de vânzare.

Dacă este să ne referim în continuare la procese, un alt domeniu pe care vom pune un accent sporit este digitalizarea. Suntem printre primii în piață la acest capitol și asta în pofida faptului că unele bănci locale cu capital străin au și implementează soluții pregătite de banca-mamă. Deci, pentru ele este mai simplu, noi trebuie să le elaborăm, testăm, implementăm, dar ne-am pus ca scop să ne dezvoltăm și în continuare cu tempouri foarte rapide și pe acest segment.

 

Astfel de modificări, cel mai probabil, nu pot avea loc fără modificări și pe partea de resurse umane.

Evident că aceste schimbări, dar și multe altele care sunt în derulare, implică un proces de transformare foarte profund atât a operațiunilor, cât și a rețelei și a modului de a face banking al angajaților. Pe partea de operațiuni, centralizarea și automatizarea proceselor, ne-a permis, de exemplu, să mărim viteza de examinare a dosarelor de credit și să acordăm credite de consum într-un timp record, cu un număr minim de documente.

Având la dispoziție o bază de date foarte detaliată, bineînțeles că poți și trebuie să abordezi relația cu clienții, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, cu totul și cu totul altfel. Pentru aceasta avem nevoie de transformare și la nivel de mentalitate, avem nevoie de schimbarea la 180 de grade a viziunii în privința modului de a face banking. Acest proces a început, este unul destul de dureros atât pentru angajații din front-office, cât și pentru cei din back-office, dar trebuie să înțelegem cu toții că fără el nu putem asigura progresul și respectiv nu avem viitor.

Dar și clienții trebuie să fie pregătiți pentru toate aceste schimbări.

Așa este. Dezvoltarea accelerată a băncilor trebuie să corespundă și cu nivelul de pregătire al consumatorilor de produse și servicii bancare, iar aici mai avem lacune. Da, avem un ritm satisfăcător de creștere a utilizării aplicației bancare mobile, a Internet Bankingului, ne bucură și creșterea cu 4,4%, până la 21,8%, a cotei plăților fără numerar efectuate prin intermediul cardurilor bancare. Sunt tendințe pozitive, dar insuficiente încă. Infrastructura necesară pentru banking mai comod și mai rapid există, dar încă nu avem un nivel suficient de conștientizare a utilității acestora. Și aici revenim la subiectul de educație financiară. Pentru mine este de-a dreptul bizar să mai surprind tineri cu telefoane de ultimă generație, care stau în rând la ghișeu pentru a achita facturile. Înțeleg că pentru generația adultă adaptarea la tehnologii necesită timp, dar tinerii?

Cu siguranță, avem de muncit în sensul educației financiare a societății. Ca bancă, MAIB implementează un șir de proiecte de responsabilitate socială corporativă dedicate acestui domeniu. De doi ani organizăm absolut gratuit în cadrul centrului «MAIB Studio Avanti» instruiri și cicluri de cursuri pentru copii și tineri, pentru a le asigura baza educației financiare. Banca Națională, de asemenea, lansează proiecte importante de educație financiară. Cel mai recent e «Învață! Dă sens banilor», la care s-au alăturat majoritatea băncilor. E important ceea ce facem, dar impactul va fi mai mare atunci când orele de educație financiară vor fi obligatorii în curricula școlară.

Se discută mult în ultimul timp despre necesitatea de a spori activitatea investițională a băncilor, atragerea resurselor financiare ale băncilor comerciale pentru a implementa proiecte noi, de impact asupra dezvoltării economice a țării. Cât de corectă este această abordare în realitățile Republicii Moldova?

E o abordare parțial corectă. Dezvoltarea sectorului bancar este direct dependentă de dezvoltarea economică a țării, și invers. Ideal este atunci când oferta băncilor corespunde perfect necesităților sectorului economic. În prezent, oferta este mai mare decât cererea.

Ce ar putea și trebuie să facă băncile? Băncile trebuie să vină cu propuneri de produse și servicii îmbunătățite, coșuri de produse și servicii ajustate la caracteristicile pieței, astfel încât businessul să beneficieze de acestea rapid și să le poată utiliza simplu și comod. În felul acesta, băncile vor putea impulsiona sectorul de afaceri să se dezvolte mai dinamic, să vină cu proiecte interesante și de impact la bănci.

În același timp, înțelegem că pentru a avea curajul să lanseze astfel de proiecte, businessul trebuie să aibă suficientă forță și stabilitatea necesară. Băncile sunt doar o parte, importantă, dar totuși doar o parte componentă a motorului economic. Și ca acest motor să funcționeze la maximum, toate părțile componente trebuie să se miște cu aceleași turații.

Dle Cebotari, structura acționariatului MAIB a suportat recent modificări semnificative. Cum s-a modificat abordarea față de strategia băncii odată cu venirea noilor acționari? Sunt implementate anumite procese de reorganizare? Ce rezultate aveți deja în această direcție?

MAIB a intrat în anul 2019 cu o nouă structură a acționariatului, după ce consorțiul investițional HEIM Partners a achiziționat 41,09% din acțiuni. Consorțiul este format din Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital, dar și Invalda INVL în calitate de investitori financiari. Una din cele mai valoroase contribuții ale noilor investitori financiari este experiența și expertiza, care vine odată cu cea dintâi, și pe care echipa MAIB le valorifică pe cât de mult posibil.

Bineînțeles că viziunea investitorilor a avut impact și asupra noii strategii de dezvoltare pentru anii 2020–2024, și asupra delimitării liniilor de business, și asupra abordării față de vânzări, și evident, asupra structurii organizatorice, pentru ca într-un final, toate acestea să se materializeze într-o calitate a deservirii net superioară, într-un model clar de business, într-o nouă viziune asupra modului de a face banking.

Noua strategie de dezvoltare conține obiective mai ambițioase ca niciodată și altfel nici nu putea fi în mediul concurențial actual. Pe cât de ambițioase sunt obiectivele pe atât de diferită este abordarea față de tot ce înseamnă banking de calitate.

Clientul a fost întotdeauna o prioritate, doar că s-a mers mult timp pe ideea că doar el vine la bancă. Lucrurile se vor schimba și se schimbă deja — vânzările directe sunt la ele acasă și în sistemul bancar. Cu persoanele fizice relaționăm deja și prin telesales, și prin online. În ceea ce ține de business, banca tot mai des va ajunge ea la client și mai puțin invers. Iar aceasta înseamnă regândirea rețelei fizice, digitalizare în tot și toate, investiții în tehnologii, în aplicații și în oameni care știu cum să valorifice aceste instrumente și mecanisme. Despre această schimbare se vorbește mult în ultimul timp și e normal așa să fie — se schimbă mentalitatea bancherului, se schimbă abordarea față de banking. MAIB a intrat în deceniul al treilea al secolului XX cu o viziune foarte clară asupra viitorului său și este pregătită să o implementeze rapid și cu pași siguri.

Sursa: maib.md

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

La Chișinău are loc conferința PAS, cu acces pe bază de bilete. Ce se discută (FOTO/VIDEO)

Pe 5 iulie are loc Conferința Politică Anuală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), organizată cu acces pe bază de bilete, al căror preț a variat între 250 și 2000 de lei. Evenimentul va continua și pe 6 iulie. Duminică, conferința va începe cu declarațiile șefei statului, Maia Sandu. Corespondenta NM, Ecaterina Dubasova, se află la evenimentul din 5 iulie. Menționăm că presa are acces fără bilet, însă doar până la ora 13:00.

În cadrul evenimentului din 5 iulie, PAS a prezentat cinci angajamente ale partidului:

  1. Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028, înainte de finalul celui de-al doilea mandat al președintei Maia Sandu;
  2. Dublarea veniturilor populației active (salariați în mediul privat, profesori, medici, polițiști, liber-profesioniști, etc);
  3. De 2 ori mai mari vânzările de mărfuri și servicii autohtone din Republica Moldova în toată lumea;
  4. Până la 3000 km de drum în plus reparați până în 2028;
  5. Crearea unui program de promovare a culturii și tradițiilor noastre naționale, prin care vor fi finanțate evenimente din țară și din diasporă.

La conferința PAS va ține un discurs și președinta Maia Sandu, însă pe 6 iulie.

Amintim că, în mai 2025, presa a aflat că PAS a început să vândă bilete pentru „Conferința Politică Anuală”, desfășurată în zilele de 5 și 6 iulie, la Capitoles Park din Chișinău. Serviciul de presă al formațiunii menționa că evenimentul nu este destinat publicului larg, ci exclusiv membrilor de partid și susținătorilor, adăugând că persoanele terțe pot primi invitație doar de la un membru al partidului. Formațiunea a pus în vânzare patru tipuri de bilete, cu prețuri cuprinse între 250 și 2000 de lei.

Președinta Maia Sandu declara că evenimentul PAS, organizat cu acces pe bază de bilet, reprezintă o practică normală, inspirată din statele UE, și constituie o metodă legală și „transparentă” de finanțare a formațiunii. Șefa statului a menționat că va participa la eveniment doar dacă va fi invitată și că nu își va cumpăra bilet.

NewsMaker

Solicitări de reducere a tarifelor la lumină: ce propun FEE Nord și Premier Energy (DOC)

Furnizorul de energie electrică „FEE Nord”, care deservește consumatorii din nordul Republicii Moldova, și „Premier Energy”, care furnizează energie în centrul și sudul țării, au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ajustarea tarifelor la energia electrică.

„FEE Nord” propune un tarif de 4,22 lei pentru un kWh, față de 4,68 lei/kWh în prezent.

NewsMaker by Mihaela Conovali

„Premier Energy” propune 3,93 lei pentru un kWh, comparativ cu tariful actual de 4,10 lei/kWh.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Solicitările FEE Nord și Premier Energy au fost publicate pe pagina ANRE pe 4 iulie curent.

Ultima dată, tarifele au fost modificate în ianuarie 2025, când au fost majorate. Până atunci, consumatorii deserviți de Premier Energy achitau 2 lei și 34 de bani/kWh, iar cei deserviți de FEE Nord – 2 lei și 84 de bani/kWh. În urma acestor modificări, autoritățile au anunțat că, până în decembrie 2025, fiecare gospodărie va achita primii 110 kWh consumați la tariful din decembrie 2024 (dinaintea scumpirilor), iar consumul care depășește această limită – la noul tarif majorat.

Menționăm că, în iunie 2025, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor rămâne neschimbate în următoarele luni. Potrivit oficialului, în toamnă, odată cu clarificarea prețurilor de achiziție a gazului, ar putea avea loc reduceri de tarife.

Максим Андреев, NewsMaker

Cum va fi vremea în acest weekend în Moldova: ploi și temperaturi de până la +35°C

În acest weekend, Republica Moldova se va confrunta cu caniculă și instabilitate atmosferică localizată. Sâmbătă, sudul țării va înregistra temperaturi de până la +31°C, iar în nord sunt așteptate averse cu descărcări electrice. Duminică, temperaturile vor crește până la +35°C.

În centrul țării, pe 5 iulie, se vor înregistra temperaturi de până la +29°C ziua și +17°C noaptea. Cerul va fi noros. Pe 6 iulie, temperaturile vor urca până la +33°C ziua, iar noaptea vor coborî până la +19°C.

În nordul țării, sâmbătă, se vor înregistra temperaturi de până la +26°C ziua și +14°C noaptea. Sunt prognozate averse însoțite de descărcări electrice. Duminică, temperaturile vor urca până la +33°C ziua, iar noaptea vor coborî până la +16°C.

În sudul țării, sâmbătă, se vor înregistra temperaturi de până la +31°C ziua și +19°C noaptea, iar cerul va fi noros. Duminică, maximele vor atinge +35°C, iar minimele nocturne vor coborî până la +21°C.

Menționăm că, pentru ziua de 6 iulie, este în vigoare un cod galben de caniculă, valabil pe întreg teritoriul țării.

x.com / Maia Sandu

NM Espresso: Summit european la Chișinău, un nou partid pro-rus, semnalele Tiraspolului către Moscova

Summitul european la Chișinău

Principalul eveniment al săptămânii trecute a fost primul summit bilateral Moldova—UE. La Chișinău au venit președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Antonio Costa. Aceștia au fost întâmpinați de Președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu.

Un asemenea summit bilateral a fost organizat pentru prima dată de când Moldova a devenit stat candidat la aderarea la UE. Așa cum era de așteptat, nu au fost anunțate decizii radicale în urma acestuia. Liderii europeni au confirmat sprijinul deplin pentru parcursul european al Moldovei, iar Sandu a reamintit că aderarea țării la UE «are deja loc», și nu este un viitor de neatins.


Totuși, liderii europeni au anunțat câteva vești bune pentru Moldova:

— În scurt timp, Moldova va primi prima tranșă de 270 de milioane de euro din Planul de creștere economică în valoare de 1,9 miliarde de euro; potrivit Ursulei von der Leyen, Moldova «a demonstrat rezultate în reforme», motiv pentru care va primi aceste investiții.

— Începând cu ianuarie 2026, UE va elimina taxa de roaming pentru Moldova: se va putea folosi telefonia mobilă în UE fără costuri suplimentare, la fel ca acasă.

Întâlnirea dintre liderii europeni și cei moldoveni a durat doar o oră. Dar chiar și în acest interval scurt, la Chișinău s-a încercat organizarea unui mic protest cu pancarte «Stop UE!». Poliția nu le-a permis protestatarilor să se apropie de locul unde se desfășura summitul. Potrivit declarațiilor făcute de poliție pentru NM, polițiștii «știau din timp că pe parcursul zilei pot apărea provocatori». Acest miting a fost atribuit preliminar lui Ilan Șor și susținătorilor săi.


Se înmulțesc partidele pro-ruse

Între timp, fostul jurnalist pro-rus Gabriel Călin a preluat conducerea unui partid politic — «Uniunea Creștin-Socială a Moldovei» (UCSM). Pe 4 iulie, el a depus actele pentru a fi înregistrat ca lider al acestei formațiuni. Partidul există din 1999, dar în ultimii ani fusese inactiv.

Gabriel Călin a lucrat activ în perioada guvernării Partidului Democrat al lui Vladimir Plahotniuc și a participat la campanii de discreditare a oponenților acestuia. Mai târziu a devenit cunoscut ca susținător al oligarhilor și politicienilor afiliați Moscovei, precum Ilan Șor și Igor Dodon. Acum, Călin promite «un nou început» pentru Moldova.


Decret fals al Maiei Sandu

Activitatea electorală se intensifică pe toate direcțiile. Pe rețelele sociale a apărut recent un «decret» fals, potrivit căruia Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi autorizat poliția și armata să folosească forța fizică și armele de foc împotriva cetățenilor în cazul protestelor neautorizate. Administrația prezidențială a dezmințit imediat autenticitatea documentului și a declarat că este vorba despre un nou act de sabotaj și o tentativă de dezinformare a opiniei publice.


Gușan «s-a săturat să plătească» pentru Transnistria?

Zilele trecute, șeful Șeriff, cea mai mare companie monopolist din Transnistria, Victor Gușan, a alocat aproximativ 2 milioane de dolari din bugetul său personal pentru administrația orașului Tiraspol «pentru soluționarea problemelor administrative». Acest fapt a fost anunțat public — pe fundalul crizei tot mai adânci din regiune, care este pusă pe seama reducerii ajutorului din partea Rusiei. Înseamnă asta că pe malul stâng «lucrurile merg foarte rău»? Este un semnal pentru Moscova? Sau pentru Chișinău? Sau e vorba de filosofia personală a patronului «Republicii Șerif»? Detalii — în materialul jurnalistei NM Ecaterina Dubasova.


Cum funcționează afacerea cu microbuzele?

Șoferii de rute interurbane nu reușesc să ajungă la o înțelegere cu autoritățile și se pregătesc din nou să protesteze. Ce îi nemulțumește din nou pe transportatori? Cât câștigă proprietarii de microbuze și despre ce cazuri de corupție se vorbește în contextul noilor legi? La aceste întrebări și altele a răspuns președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, în noul episod al proiectului NM «Avem întrebări» cu Nicolae Paholinițchi.

Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, este însă convins că protestele transportatorilor pot fi încă evitate și că «a reușit să le risipească îndoielile» în cadrul ultimelor întrevederi.


«Restructurarea» procuraturilor se amână

Votul final asupra proiectului de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) va avea loc doar în viitorul parlament (dacă noii deputați vor dori acest lucru). Despre asta a anunțat deputatul PAS, Adrian Cheptonar. El a precizat că parlamentarii au decis să aștepte avizul Comisiei de la Veneția.

Reamintim că PACCO urma să înlocuiască Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. În cadrul acestui proces de reformă a plecat din funcție fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.


Alegeri repetate în satul cu bucluc — Boldurești

Scandalul din comuna Boldurești, raionul Nisporeni, continuă. Acolo au fost anulate oficial rezultatele alegerilor pentru funcția de primar. O asemenea decizie a fost luată de Curtea de Apel Nord. Instanța a motivat decizia prin faptul că au fost constatate neconcordanțe în listele de vot. Iar candidatul câștigător — fostul primar Nicanor Ciochină — a câștigat cu un avans de doar 9 voturi.

Aceasta este latura formală a cazului. Dar mai există un aspect — Ciochină este cercetat penal și se află sub control judiciar. Potrivit anchetei, în noaptea de 20 februarie 2024, Ciochină a lovit mortal cu mașina un adolescent de 14 ani. Poliția a comunicat că primarul din Boldurești se afla la volanul automobilului de serviciu.

Deoarece nu există o sentință definitivă, Ciochină are dreptul legal de a candida. Și, cel puțin conform documentelor, a fost votat de 613 persoane. Ce urmează să se întâmple cu alegerile în comună, va decide CEC la ședința din 7 iulie.


Pe scurt

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: