Președintele raionului Florești și un ofițer de investigații, constatați cu incompatibilitate de funcție. Precizările ANI
Full Article 2 minutes read

Președintele raionului Florești și un ofițer de investigații, constatați cu incompatibilitate de funcție. Precizările ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis acte de constatare a încălcării regimului juridic al incompatibilităților de către președintele raionului Florești, Ștefan Paniș și Aureliu Meleca, ofițer de investigații a infracțiunilor economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Dubăsari al IGP al MAI.

Potrivit ANI, în perioada noiembrie 2019 – mai 2020, președintele raionului Florești a deținut simultan două funcții, mandatul de președinte al raionului și calitatea de administrator al unei firme. În cadrul controlului, inspectorul de integritate a identificat că subiectul, în timp ce deținea funcție de demnitate publică, la 20 ianuarie 2020, în calitate de administrator al firmei a încheiat un contract de vânzare – cumpărare, în valoare de 1 milion de lei. Prin această acțiune, s-a demonstrat că, subiectul și-a exercitat și atribuțiile de administrator, deși avea termen de 30 de zile să își soluționeze starea de incompatibilitate.

O altă incompatibilitate a fost admisă de către un ofițer de investigații a infracțiunilor economice din cadrul IP Dubăsari. Acesta a deținut concomitent cu funcția publică cu statut special în cadrul MAI și calitatea de administrator a unei firme în domeniul comerțului cu amănuntul al cărnii. În acest caz, subiectul s-a aflat în incompatibilitate de funcție din ianuarie 2019, urmând să-și soluționeze situația până la sfârșitul lunii următoare. Însă, subiectul s-a eliberat din funcția de administrator abia în august 2020.

În ambele cazuri, inspectorii de integritate au decis sesizarea instituțiilor responsabile pentru inițierea procedurii de eliberare din funcție. Acest lucru va fi posibil dacă actele de constatare vor rămâne definitive în instanța de judecată, subiecții având dreptul să le conteste.

Suplimentar, aceștia vor fi incluși în Registrul Interdicțiilor al ANI și decăzuți din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: