Andrei Mardari / NewsMaker

Au crescut tarifele la parcarea auto a Aeroportului Chișinău. Cum explică administrația aerogării

Prețul pentru o oră în parcarea auto a Aeroportului Internațional Chișinău s-a dublat. Vor plăti dublu și șoferii care își lasă automobilele de la 11 până la 24 ore. Administratorul Aeroportului a spus că Serviciul Marketing al aerogării va veni o analiză pentru a justifica acest preț. Mai mult, potrivit administrației, acest preț ar fi insuficient. „Că sa putem asigura modernizarea aeroportului, reducerea taxelor aeroportuare și asigurarea activității aeroportului avem nevoie de venituri”, a comunicat administrația. 

Taxa pentru parcarea auto, pentru o oră, la Aeroportul Internațional Chișinău a crescut de la 10 lei – la 20 de lei. S-a dublat și tariful pentru cei care își lasă automobilele mai mult de 11 ore și până la 24 de ore. Dacă anterior era 100 de lei, acum este 200.

airport.md

Administratorul Aeroportului Internațional Chișinău Constantin Vozian a venit pe rețelele de socializare „cu argumentele și clarificările de rigoare”.

Potrivit lui Vozian, în ultimii 30 de ani, veniturile Aeroportului erau alcătuite după cum urmează: „90-92% – tarife aeroportuare și doar 8-10% venituri non-aeroportuare – parcare, Terminal VIP, locațiune, etc.”.

„Evident că cu o astfel de pondere a veniturilor din taxe aeroportuare, scăderea acestora, pentru a crea aeroportul atractiv pentru companii low-cost devine imposibil”, a menționat el, adăugând că „din 1 iulie 2023 taxa de modernizare a fost redusă cu 50%, din 01.01.2024, taxa de modernizare va fi exclusă total, iar pe ultima fază de promovare este Incentive Policy care va crea posibilitatea de a avea reduceri chiar și de la taxele micșorate, de încă 50%”.

Vozian a mai spus că „Media Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA) arată că în aeroporturile eficiente, coraportul între veniturile aeroportuare și cele non-aeroportuare este 75%/25%”.

Cum este posibil acest lucru? Simplu – tarife aeroportuare joase (pentru a favoriza low-costeri) și parcare scumpă, cafea scumpă, locațiuni de spații în terminal scumpe, apă potabilă scumpă și tot ce este în afară de zbor este scump. (…) Că sa putem asigura modernizarea aeroportului, reducerea taxelor aeroportuare și asigurarea activității aeroportului avem nevoie de venituri. Pe care le colectăm și modernizăm aeroportul”, a comunicat Vozian.

Administratorul Aeroportului a adăugat că „am moștenit un echipament la parcare care datorită uzurii sale este aproape deja nefuncțional”: „Înlocuirea întregului sistem poate costa chiar și 300.000 euro”.

Dau asigurări că Serviciul Marketing al Aeroportului Internațional Chișinău va veni cu o analiză amplă a activității parcării, prețului comparativ cu alte locații din Chișinău și neapărat cu alte aeroporturi din Capitale la nivel internațional, pentru a justifica acest preț și mai mult, faptul că și acesta este unul insuficient, dacă revenim la strategia de a diminua dependența de tarifele aeroportuare”, a precizat Vozian.

***

Recent, administrația Aeroportului din Chișinău a declarat că mașinile cu numere de proveniență ucraineană au ocupat, la acel moment, 75 la sută din suprafața parcării supraetajate a aerogării: „Ca paranteză, a fost identificată o singură mașină care staționează încă de la începutul războiului din Ucraina până în prezent, în cadrul parcării. Ceea ce denotă că aceste mașini a cetățenilor ucraineni migrează și nu ocupă aceste locuri de parcare cu titlu permanent”.

Reprezentanții aerogării susțineau că suprasolicitarea parcării se explică prin numărul mic de parcări disponibile, mai ales în perioadele „de vârf”, când aterizează mai multe nave concomitent. În acest context, ei anunțau că a fost instituită o comisie, care a înaintat deja actele permisive autorităților publice locale, așa încât pe teritoriul Aeroportului să fie amenajată o parcare suplimentară celei existente, în partea de est a terminalului.

Pe 26 iulie, reprezentanții Aeroportului au anunțat despre organizarea unei licitații publice pentru amenajarea unei noi parcări pe teritoriul aerogării. Se menționa că noua parcare va soluționa problema spațiului insuficient de la Aeroport.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: