The New York Times

Prima misiune spre Marte exclusiv chinezească a fost lansată cu succes

China a lansat cu succes, joi, de la centrul spaţial din Wenchang, situat pe insula tropicală Hainan (sud), prima misiune spre Marte exclusiv chinezească. este vorba despre misiunea Tianwen-1. Aceasta se desfășoară în plină perioadă de rivalitate diplomatică şi tehnologică cu SUA, transmite AFP, preluat de AGERPRES.

Sonda Tianwen-1 a fost lansată cu o rachetă Long March-5 şi va ajunge pe orbita Planetei Roşii în februarie 2021, după ce va străbate distanţa de la Pământ la Marte în aproximativ 7 luni. Distanţa dintre cele două planete variază, în funcţie de poziţia lor orbitală. Cea mai mică distanţă între Pământ şi Marte este de 55 de milioane de kilometri – distanţă similară ocolului Pământului de 1 400 de ori.

Racheta Long March-5 a operat o serie de zboruri test, însă lansarea misiunii Tianwen-1 reprezintă şi debutul său operaţional, conform Xinhua. Racheta urmează să transporte sonda Tianwen-1 pe o orbită de transfer Pământ – Marte, fapt ce va reprezenta încă o premieră pentru această rachetă.

Misiunea Tianwen-1 este foarte ambiţioasă, având drept obiective orbitarea Planetei Roşii şi asolizarea unui rover autonom.

„Racheta transportă o sondă orbitală, un sistem de asolizare pe Marte şi un rover de explorare a suprafeţei Planetei Roşii. Este o lansare în premieră mondială a unei misiuni atât de complete pentru explorarea lui Marte”, a declarat Long Lehao, expert în rachete din cadrul Academiei chineze pentru tehnologii de Lansare.

În ultimii ani, China face progrese rapide în spaţiu. Ţara investeşte miliarde de euro în programul său spaţial – lansează sateliţi, intenţionează să trimită oameni pe Lună, iar în luna mai a lansat o capsulă spaţială, fără echipaj uman, o misiune crucială pentru pregătirea trimiterii de astronauţi către viitoarea sa staţie spaţială, ”Tiangong” (”Palatul celest”).

Numită ”Tianwen” (”Întrebări către cer”), misiunea chineză are trei obiective: să plaseze o sondă pe orbita marţiană, să coboare la suprafaţa Planetei Roşii şi să amplaseze pe solul marţian un robot teleghidat pentru realizarea analizelor.

China a realizat deja o operaţiune similară pe Lună, unde a trimis, în 2013, un mic rover teleghidat pe roţi, numit ”Iepurele de jad”, şi apoi pe succesorul acestuia, în ianuarie 2019 (pe suprafaţa ascunsă a Lunii, o premieră mondială).

Ţara asiatică nu este singura interesată de misiunile marţiene. Statele Unite au trimis deja patru vehicule pentru explorare pe Marte şi urmează să-l lanseze la 30 iulie pe al cincilea, numit ”Perseverance”. Acesta va ajunge la destinaţie în februarie 2021.

Agenţia spaţială chineză a dezvăluit numele primei sale misiuni de explorare a planetei Marte la 24 aprilie, dată care a coincis cu celebrarea Zilei Spaţiului în China şi cu cea de-a 50-a aniversare a lansării primului satelit chinez. Administraţia Spaţială Naţională Chineză (CNSA) a precizat că toate viitoarele misiuni ale Chinei ce vor viza explorări planetare se vor numi „Tianwen”, pentru a simboliza cercetările ştiinţifice chineze din domeniul spaţiului.

China a lansat cu succes primul ei satelit, Dongfanghong-1, în 1970, iar în 2013 a devenit a treia ţară din lume care a plasat un astronaut pe orbită cu ajutorul unei rachete proprii, după fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite. De atunci, ţara asiatică depune eforturi considerabile pentru a prinde din urmă Rusia şi Statele Unite în acest sector de activitate şi îşi doreşte să devină o putere spaţială majoră până în 2030.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Telegram/Veaceslav Platon

NM Espresso: Platon a fost eliberat din arest, plângerea MAN împotriva PAS a fost respinsă, în Rusia a fost simplificată legalizarea moldovenilor

Platon la libertate

Omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon, reținut în Marea Britanie, a fost eliberat pe cauțiune. «Ciopârțit serios, dar nu înfrânt», a scris el pe canalul său de Telegram și a publicat o fotografie după eliberare.

Procuratura Generală a Moldovei a confirmat informația, precizând că instanța britanică i-a interzis lui Platon să părăsească țara și l-a obligat să se prezinte regulat la poliție. Cererea Moldovei de extrădare a lui Platon urmează să fie examinată.

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, comentând posibila eliberare a lui Platon pe cauțiune, a subliniat importanța «supremației legii» și obligația sistemului britanic de a-i asigura «acces la toate mijloacele de apărare».

Între timp, Judecătoria Preobrajenski din Moscova l-a condamnat în lipsă pe Platon la 24 de ani de închisoare pentru «coordonarea scoaterii» din Rusia, prin Moldindconbank, a peste 48 miliarde de ruble.

Arestarea lui Plahotniuc: continuare

Povestea cu arestul lui Vlad Plahotniuc continuă. Pe rețelele sociale au apărut imagini în care el și Constantin Țuțu sunt escortați în veste antiglonț spre judecătoria din Atena. Audierea a fost însă amânată la cererea apărării, care a solicitat mai mult timp pentru a se pregăti de proces. După ședință, cei doi reținuți au fost trimiși în penitenciarul Korydallos.

Grosu a calificat reținerea lui Plahotniuc drept rezultatul «unei munci foarte ample» a autorităților moldovene și grecești, menționând că «instituțiile își fac treaba — încet, dar sigur». El a subliniat și că extrădarea lui Plahotniuc va fi «una dificilă».

Alegeri: CEC, MAN, falsuri

Comisia Electorală Centrală a acceptat pentru participare la alegerile parlamentare 39 din cele 66 de partide înregistrate, menționând că celelalte nu au prezentat documentele cerute de lege. Dintre acestea, 25 de partide îndeplinesc complet cerințele, iar 14 au fost înregistrate «provizoriu».

CEC a respins de asemenea plângerea Partidului MAN al primarului Chișinăului, Ion Ceban, care a acuzat PAS de desemnarea candidaților înainte de termenul stabilit și promovarea contra cost a acestor acțiuni. CEC a considerat că acțiunile PAS nu conțin «semnele unei desemnări oficiale».

Reprezentantul MAN, Victor Pruteanu, a acuzat comisia de părtinire și a numit CEC, PAS și Maia Sandu mincinoși care «ne iau de proști». CEC a refuzat să comenteze aceste acuzații.

Poliția a anunțat că pe TikTok sunt postate «numeroase videoclipuri cu informații false» despre alegerile parlamentare din Moldova și despre războiul din Ucraina. Potrivit autorităților, este vorba despre «sute de conturi noi» create zilnic pentru dezinformare, manipulare și atacuri la adresa funcționarilor.

Moldova și Rusia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care simplifică legalizarea în Federația Rusă a cetățenilor moldoveni care nu și-au reglementat statutul juridic de aflare pe teritoriul țării.

Moldovenii care au intrat în Rusia după 1 octombrie 2025, inclusiv prin țări terțe, vor putea până la 1 ianuarie 2026 să-și reglementeze statutul și să lucreze fără patentă, după ce efectuează biometria și controlul medical.

Roșca a vizitat Bender și Varnița

Noul vicepremier pentru reintegrare, Roman Roșca, a vizitat Zona de Securitate, mergând la Varnița și Bender.

Roșca s-a familiarizat cu activitatea poliției locale, a discutat probleme legate de securitate și respectarea drepturilor omului.

Greva avocaților: continuare

Avocații din Moldova, la un congres extraordinar, au discutat modificările recente la Legea cu privire la avocatură, care, în opinia juriștilor, amenință independența breslei.

Avocații intenționează să ceară Președintei Maia Sandu să nu promulge proiectul de lege controversat și să sprijine greva începută.

Salariile feroviarilor

Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a declarat că angajații CFM (Calea Ferată din Moldova) își vor primi toate restanțele salariale până la sfârșitul lunii octombrie.

Bolea a recunoscut că «este foarte greu să muncești și să primești în iulie salariul pentru ianuarie», dar a afirmat că din martie plățile sunt efectuate regulat.

CFM a anunțat că a reușit să optimizeze cheltuielile întreprinderii, reducând în jumătate de an fondul de salarii de la 42,5 milioane lei la 29 milioane lei.

Taxa pe colete

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a dezmințit zvonurile privind achitarea TVA pentru coletele internaționale cu valoarea sub 150 €, numindu-le «manipulare intenționată» și «speculație electorală».

Potrivit acestuia, Guvernul «nu ia în considerare nicio modificare» în această privință.

Francez în Moldova: reportaj NM

În satul Horodiște, raionul Rezina, trăiește de mai bine de 10 ani un francez, Fred, împreună cu viitoarea sa soție, Olesea.

El crește gâște, fierbe dulceață, face vin și visează să deschidă o pensiune turistică. Cei doi s-au cunoscut printr-o aplicație de întâlniri și au ales o viață rurală liniștită în locul agitației urbane.

În reportajul video «Jiguli, gâște și dragoste» este prezentată povestea lui Fred și Lesiei, care au găsit fericirea într-un sat moldovenesc.

IT în Moldova: joc cu troleibuz

Un dezvoltator IT din Chișinău, Vadim Andreev, a creat jocul Troleu — un simulator al activității de taxator în troleibuz, cu rute, bancnote și reclame moldovenești.

Jucătorul verifică abonamentele, supraveghează pasagerii și prinde călătorii fără bilet. Versiunea beta a fost primită călduros de jucători din Moldova, Rusia, SUA și alte țări.

Weekend fierbinte

În sudul și unele raioane centrale ale Moldovei, pentru zilele de 26–27 iulie, Servicul Hidrometeo a emis cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi de până la +39°C, iar în nord și la Bălți — cod galben, cu maximum +35°C.

Meteorologii avertizează și asupra unor ploi de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice.

***

Redacția NM are vești excelente! Am lansat un canal în limba engleză pe rețeaua X.com (fostul Twitter). Acum, puteți afla rapid și în engleză cum se pregătește țara pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Urmăriți-ne și trimiteți linkul celor pentru cine este important să înțeleagă ce se întâmplă în Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: