Prima reacție a Chișinăului, după ce Rusia a interzis 11 deputați PAS pe teritoriul său: Ne vom menține poziția fermă împotriva dezinformării
Full Article 2 minutes read

Prima reacție a Chișinăului, după ce Rusia a interzis 11 deputați PAS pe teritoriul său: Ne vom menține poziția fermă împotriva dezinformării

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) confirmă convocarea, pe 20 noiembrie, la MAE-ul rus a ambasadorului țării noastre în Rusia, Lilian Darii și interzicerea accesului pe teritoriul Federației Ruse pentru 11 deputați. Contactat d NM, purtătorul de cuvânt al diplomației de la Chișinău, Igor Zaharov, a declarat că, indiferent de răspunsul Moscovei, Chișinăul își va menține poziția fermă împotriva dezinformării, a atacurilor hibride și a tentativelor de destabilizare a țării.

„Pot să confirm convocarea Ambasadorului Lilian Darii la Moscova și interzicerea accesului pe teritoriul Federației Ruse pentru 11 deputați. Indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei, ne angajăm să continuăm să protejăm spațiul nostru informațional împotriva oricărei ingerințe externe și să menținem o poziție fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride și încercărilor de destabilizare a țării noastre”, a declarat Igor Zaharov.

Precizăm că Federația Rusă a anunțat pe 20 noiembrie că a impus interdicție de intrare în țară pentru mai mulți oficiali din Republica Moldova, fără a oferi nume sau o listă concretă în acest sens. Decizia a fost anunțată de Moscova și transmisă ambasadorului țării noastre în Rusia, Lilian Darii, care a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe rus. Kremlinul susține că decizia a fost luată în legătură cu „persecuția în curs de motivare politică a mass-media în limba rusă din Moldova, inclusiv blocarea accesului la site-urile web ale acestora”.

Potrivit unor surse NM, din lista oficialilor interziși în Rusia fac parte 11 deputați ai partidului de guvernare PAS. Detalii – AICI.

***

Amintim că, de la începutul războiului declanșat de Federația Rusă în țara vecină, Ucraina, mai multe portaluri naționale și nu doar, au fost blocate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău pentru manipulare și dezinformare. Și în anul 2023, SIS a emis periodic ordine de blocare a resurselor online care „alterează spațiul informațional” al Republicii Moldova. Doar în luna octombrie, înaintea alegerilor locale generale, au fost blocate peste 50 de pagini web: 22 site-uri pe 24 octombrie și alte 31 – pe 30 octombrie. Directorul SIS, Alexandru Musteața, preciza că  o bună parte din portalurile web blocate în octombrie erau „direct gestionate de către Federația Rusă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: