Prima ședință de judecată în cazul procurorului general suspendat Alexander Stoianoglo a fost amânată. Judecătorul Petru Păun a reținut că inculpatul nu a citit rechizitoriul.
Avocații lui Stoianoglo au solicitat amânarea audierii cu o lună pentru ca clientul lor să se familiarizeze cu materialele cauzei. Pe de altă parte, procurorul Victor Furtună a menționat avocații lui Stoianoglo au fost invitați în repetatate rânduri să facă cunoștință cu rechizitoriul. Furtună a mai menționat că i-a trimis acasă lui Stoianoglo actul de acuzare, dar nu are documente care să confirme că l-a primit.
Avocatul lui Stoianoglo, Vasile Gafton, a remarcat că procurorul a stabilit date fără a lua în considerare dacă avocații ar putea veni la Judecătorie
„Practic mi-au pus cuțitul la gât și au spus – aici și acum”.
În plus, avocații au spus că au depus la Judecătoria Ciocana patru plângeri împotriva acțiunilor întreprinse de procurorul Furtună.
Aceștia afirmă că a fost deschis un dosar penal separat de restul anchetei pe „episodul Chitoroagă”. Aceștia au menționat că audierile ar trebui suspendate până când instanța Ciocana se va pronunța.
„Încă nu înțeleg de ce sunt acuzat”, a spus Stoianoglo. Și avocații au spus că nu este clară învinuirea care i se aduce clientului lor.
Aceste declarații l-au supărat pe Furtună. El a menționat că plângerile sunt susceptibile de a fi respinse și i-a acuzat pe avocați că vor tergiversarea procesului.
Procesul a fost amânat pentru 1 martie, ora 11.00.
Pe 9 decembrie, Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu de magistrații Curțiide Apel Chișinău. Stoianoglo se va afla sub control judiciar.
Curtea de Apel a dat curs demersului avocaților lui Stoianoglo. Procurorii, pe de altă parte, au insistat ca Stoianoglo să rămână în arest la domiciliu. În final, judecătorii au decis ca acesta să fie plasat sub control judiciar.
Amintim că în data de 5 octombrie, Consiliul Suprem al Procurorilor a autorizat inițierea urmăririi penale în privința lui Stoianoglo. Ancheta a fost încredințată procurorului Procurorului anticorupție Victor Furtună.
Două ore mai târziu, Furtună a deschis un dosar penal împotriva lui Stoianoglo cu mai multe acuzații: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. În aceeași zi, Stoianoglo a fost reținut de ofițerii SIS.
Pe 29 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat urmărirea penală pe unul dintre capetele de acuzare în privința lui Stoianoglo. Este vorba despre cel în care Alexandr Stoianoglo este învinuit de faptul că și-a depășit atribuțiile de serviciu atunci când a dispus achitarea indemnizației de concediere, aproape 164 de mii de lei, fostului șef al PCCOCS, Nicolae Chitoarogă.