Primăria ignoră contestația Guvernului și avertizează că, de vineri, intră în vigoare noile prețuri pentru călătorii
Full Article 2 minutes read

Primăria ignoră contestația Guvernului și avertizează că, de vineri, intră în vigoare noile prețuri pentru călătorii

Primăria municipiului Chișinău informează că de mâine, 1 iulie 2022, va intra în vigoare tariful unic pentru călătoriile în transportul public. Asta chiar dacă decizia Consiliului Municipal Chișinău a fost atacată în judecată, dosarul fiind în curs de examinare. Potrivit municipalității, majorarea tarifului la călătoria cu transportul public vine să echilibreze cheltuielile de întreținere și dezvoltare a rețelei de transport public municipal.

Amintim că Cancelaria de Stat a acționat în judecată decizia CMC privind majorarea tarifului pentru călătoriile cu transportul public din municipiul Chișinău. Reprezentanții instituției au solicitat suspendarea și anularea hotărârii care ar urma să intre în vigoare din 1 iulie. Decizia a fost criticată de primarul de Chișinău, Ion Ceban, care a calificat-o drept un „atac politic fără precedent asupra autonomiei locale”.

Inițial, cauza a fost atribuită Curții de Apel Chișinău. Magistrații CA au hotărât, însă, astăzi, 30 iunie, să strămute dosarul pentru examinare conform competenței în Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Încă nu a fost stabilită o dată ulterioară în care dosarul ar urma să fie examinat.

De menționat că, întrunită pe 29 iunie în ședință, Comisia Situații Excepționale Chișinău a cerut Guvernului să renunțe la litigiu. Pe marginea subiectului s-a expus și Congresul Autorităților Locale din Moldova. Potrivit autorității, Cancelaria de Stat ar fi acționat „în exces”, iar cea mai bună soluție ar fi o înțelegere amiabilă între părți.

Potrivit deciziei CMC, din 1 iulie, prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în capitală și în suburbii ar urma să constituie 6 lei. Prețul unui abonament lunar va fi de 234 de lei – pentru o lună; 594 de lei – pentru trei luni și 972 de lei – pentru șase luni. De asemenea, unele categorii de persoane vor beneficia de facilități la procurarea abonamentelor, iar altele vor călători gratuit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: